En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Sundbergs bloggis

Onkel Toms stuga

1. Vad har hänt i boken? Skriv ett kort referat.
2. Hur går det för huvudpersonen?
3. Välj ett citat som du tycker är typiskt för boken du läser och förklara varför du valt detta citat. Förklara vad det betyder och sätt in det i dess kontext (=sammanhang).
4. Om du fick ge ett råd till...


1.Det som har hänt är att Herr Shelby som äger flera slavar har satt sig i skuld och måste sälja några slavar. En av dom han måste sälja är Tom som är han bästa slav, och även en liten pojke som heter Harry. Harrys mamma bestämmer sig för att fly till kanada med Harry. Slavhandlaren och några slavar ger sig ut för att hitta henne, men hon lyckas fly till granstaten. Men Tom som inte vill fly blir dagen därpå hämtad av slavhandlaren.

2.Huvudperson som är Tom går det just nu inte så bra för. Han har precis blivigt såld till slavhandlaren som ska ta honom till en aktion. Slavhandlaren är en riktigt otrevlig person som inte alls har några kännslor för sina slavar och behandlar dom som om dom vore djur.

3.Jag valde citatet: "jag känner er, niggrer. Jag vet hur ni ljuger och pladdrar." Det valde jag för att det är något som är väldigt typsikt i den här boken, många människor på den här tiden va väldigt fördomsfulla mot dom svarta.
Det här säger slavhandlaren till en av slavarna som ska hjälpa honom att hitta mamman som flydde med sitt barn. Det är när slaven säger att att stigen inte leder någonstanns

4. Jag skulle ge Mamma rådet att ligga lågt efter som det är folk ute och letar efter henne.

Skrivet av Sundberg, 2006-11-10 11:51

Alex,

Du har kommit igång med att läsa -bra! Du ger ett kortfattat men tydligt referat, vilket är finemang.
Du skriver att slavhandlaren behandlar slavarna som om de vore djur. Ge gärna exempel ur texten på hur du menar.
Försök reflektera lite över den människosynen. Ser vi på människor så någonstans i världen idag?

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-11-20 15:32

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?