En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Tramsvalp

Tramsvalps bloggis

Dubbat sommardäck

Home

Nu börjar det bli risk för halka. Men inte dags att sätta på vinterdäcken än.

Om det alls blir dags, som vintrarna ser ut nu för tiden...
Jag måste erkänna att alltihop är mitt fel. Jag köpte nämligen en dubbpistol häromåret, och sen dess har det mest varit plusgrader och barmark. Förlåt mig.

Jag bor på landet och behöver rejäla vinterdäck, men de är inte så roliga på barmark. Så för att slippa köra på grovmönstrat och fulldubbat i onödan så har jag fixat mig ett "mellansäsongsdäck" bak. Tryckte helt enkelt i 174 dubb i mitt Tourance som skydd mot blixthalka. Inte för att vått-å-kallt-greppet är så bra på Tourance, utan för att det var det däck som satt på.

Fram finns det inte tillräckligt mönsterdjup för dubb i Tourance, så där blir det förra årets fulldubbade TKC80.

Blir det vinter så åker vinterdäcket på. I vår gör mellansäsongsdäcket samma tjänst igen, och när halkrisken är borta pillar jag ur dubben. Kanske går det t.o.m. att återanvända dem nästa höst.

Få se hur det här experimentet funkar. Återkommer med recension.

Recension: Nu har jag varit ute och kört. På ren asfalt går det fint, lite slinger i kurvorna men inte alls som fulldubbat. Har jämfört bromsning på frusna vattenpölar mellan bakdäcket och det fortfarande odubbade framdäcket, och bettet är rätt bra. Inte alls den otäcka odubbade känslan av att tappa kontrollen och att hjulet vill "försvinna" iväg när det låser sig.

På isiga vägar och överraskande ishalka tycks det alltså funka som tänkt, åtminstone om man är medveten om risken och tar det lite lugnt. Utan dubb hjälper det knappt att vara medveten...
På några cm nysnö gör dubbarna mindre nytta, men det greppar iaf bättre än odubbat.

Satte senare på mitt fulldubbade framdäck TKC80 (även där lätt lastbilsdubb) när det kom snö. Det funkar fint, men ökade slingrigheten en hel del. Vanesak dock, och skön känsla på våren med första odubbade turen!

Home

Skrivet av Tramsvalp, 2008-11-16 01:40

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?