En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Tramsvalp

Tramsvalps bloggis

Min hjälmkamera

Home

Jag har äntligen kunnat skaffat mig en hjälmkamera.
En helt vanlig videokamera, inte någon speciell "actionkamera" som 2008 kostade mer och gav sämre bild. Men tiderna förändras, kolla själv vad som är vettigt idag.

En Panasonic SDR-S10 för SD minneskort. Imponerande filmkvalitet med tanke på format och pris, 1500 kr på extrapris sommaren 2008. Numera utgången, förstås.
Vattenskyddad = tål regnstänk. Inga rörliga delar = skaktålig. Det går att filma med stängt displaylock.
Läs test här.
Kan väl säga att bildkvaliteten funkar på TV om man inte har allför stora krav.

Nu har jag lagt ut en snutt på youtube. Klicka på "titta i hög kvalitet" th under bilden så blir kvaliteten lite bättre. Inte som original dock.
Karta

Pruttigt ljud pga min primitiva mikrofonslang till avgasröret (se nedan).

Under sommarens Norgeresa filmade jag 10 timmar trots dåligt väder. Det blir ca 50 GB mpeg2 som måste lagras nånstans, så jag tog med en gammal laptop med USB-hårddisk också. 320 GB i fickan! Men laptopen tog upp halva toppboxen, så nästa år får det nog bli en Asus eee PC 901 istället. :-)

Jag vet inte hur hjälmfästen brukar se ut, har inte hittat nåt, så jag gjorde ett eget som funkar fint.
Det är kåpan till en "laddardosa" (se nedan) som jag slöjdat till så den håller kameran rätt i färdriktningen. Den har jag sedan limmat fast med polyuretangummi som jag tror (hoppas) är skonsamt mot hjälmen. Det luktar inte lösningsmedel iaf...

På fästet och kameran har jag satt självhäftande kardborreband. Jag trär hakremmen genom kamerastroppen som livlina om nåt skulle släppa, men det har det inte gjort.

Kardborren gör att jag kan justera kameravinkeln i höjdled efter hur jag håller huvudet. Jag kan ju inte se hur jag filmar. Brukar ha överkanten på bilden i underkanten på skärmen, och hålla huvudet så att överkanten på hakskyddet träffar överkanten på vindrutan. Om nån fattar eller bryr sig...

Batteriet räcker till ca 1 timme eller 4 GB och tar flera timmar att ladda. Så jag har fixat ett extra batteripack och kontakt från Kjell & Company och 4 laddbara AA-batterier. Det ligger i fickan och är inkopplat när jag filmar.
Nyladdade extrabatterier kan ha lite för hög spänning så kameran stänger av sig. Bara att låta dem vila en timme eller så.

Jag kör med 8 GB SDHC-kort som räcker ca 100 minuter på högsta kvalitet. Det går tydligen bara att filma 4 GB i sträck, men det är ju iaf 50 minuter.
Har hört att vissa 8 GB-kort inte funkar i kameran, så ta med kameran till butiken och prova vid köp.

Tyvärr finns det ingen ingång för yttre mikrofon, så över 40 kmh blir det bara vindbrus. Men vad kan man begära för det priset?
Den som vill ha motorljud och vill trixa lite kan göra som jag gjorde: Silvertejpa fast en 6mm-slang mot mikrofonen (vindtätt) och led ner slangen bakom avgasröret.
Och med lite pill och händighet går det nog att få till en mikrofoningång, jag har öppnat och kollat.
:-)

Home

Skrivet av Tramsvalp, 2008-11-19 20:44

Fy fan vad jag blir sugen på att åka hoj när jag ser dessa bilder!!!!
Jag måste kolla upp vart du har kört :-))

Skrivet av Nicke, 2008-11-28 10:48

Här, Nicke:
http://www.gislink.no/gislink/index.jsp?operation=config&mscid=1227911417031
Följ sen den blå linjen till Sunndalsöra. Grusväg till nästa blå fyrkant, där det blir asfalt och fina serpentiner.

Skrivet av Tramsvalp, 2008-11-28 23:32

Jag vart inspierad av din "hjälmkamera" så jag har själv köpt en likadan. Jämfört med de hjälmkamerorna man kan köpa i den prisklassen tex oregons ATC2K och ATC3K så ger ju den här bra bild. Oregon är ju sämre än vad min mobil klarar att filma känns det som.

Var själv i Norge för ett par år sedan på mc. Var blandannat vid Trollstigen och Dalsnibba och vart helt såld. Men nästa gång måste man ju bara prova Aursjövägen. Den verkar ju grym.

Har man väl vart i Norge en gång så går det ju bara inte att släppa. Är även sugen på att prova SMC:s gruppåkning dit. Grusbus och Norges tak kallar de dem. Verkar vara kul att åka dit i grupp.

Skrivet av Tobbe, 2008-12-20 15:24

Svar till Tobbe:
Om du gillar gruppåkning på grus i Norge så kan jag rekommendera Bukkerittet, årlig träff med roadbookkörning http://www.otc-mc.org/index.php/nor/bukkerittet . Har varit där en gång själv.

Skrivet av Tramsvalp, 2009-01-01 20:49

Hejsan Tobbe! Jag såg dit trevliga inlägg om att använda en s10 som hjälmkamera och med inspiration fråndet köpte jag idag en Sw20, typ likadan kamera! Jag blev intresserad av ditt extra batteripack! Då jag säkert har över 20 st bra uppladdningsbara AA batterier vore det klockrent med ett sånt extra pack så jag undrar lite hur du gjorde? Hur vet man att det är rätt Volt,Ampere osv? Hur länge räcker 4st AA? Vore hemskt tacksam för svar, Maila mig i såna fall på Merta_power @ hotmail com

Du får givetvis ta bort mellanrummen och sätta en punkt mellen mail och com, men skriver man mailadressen rätt brukar det resultera i massa spam från div. maskiner hehe!

Skrivet av Robert, 2009-01-17 19:07

Svar till Robert:
Nedanstående gäller förstås bara S10-kameran. Läs på din laddare vad den ger i volt och ampere.
Jag ansluter batteripacket till laddaringången. S10-kamerans laddare ger 4,8 V och 1,1 A.
Fyra seriekopplade AA-batterier ger 4,8 V. Jag testade med en 0,8 A-säkring på sladden först, ifall batterierna skulle ge nån strömrusning, men det visade sig inte behövas.
Volten är alltså rätt, och kameran tar bara den ström (ampere) den behöver.

Batterihållaren från Kjell & Company är seriekopplad. Jag lödde fast sladdarna på dess tryckknappsanslutningar och i kamerakontakten. Köp gärna en vinklad kamerakontakt om de har.
Osäker på hur länge de räcker, det beror bl.a på om det inbyggda batteriet är laddat eller ej, eftersom det laddas av batteripacket.

Jag mailar till dig att jag svarat här. Fast jag inte heter Tobbe :-)

Skrivet av Tramsvalp, 2009-01-18 18:36

Hehe sorry, läste inlägget ovanför till "Tobbe" men tänkte lite fel :P Tack så mycket för hjälpen! Har inte fått kameran än, men så fort den anländer ska jag kolla laddaren, gissar på att det är samma som till s10an. Hur många A ger 4 setiekkopplade AA batterier? Sen undrar jag hur man vet vilken kontakt det är som är rätt? Kollar man bara på storleken?

//Robert

Skrivet av Robert, 2009-01-18 19:54

Svar till Robert, 2009-01-18 19:54
Batterier kan ge massor av A, det är (förenklat) strömförbrukaren (här kameran) som bestämmer hur mycket den tar. Se Ohms lag osv, t.ex på wikipedia.

Storleken. Ta med kamera och laddare till butiken så får de mäta.

Skrivet av Tramsvalp, 2009-01-18 21:40

Angående batterier!

Tips:
Jag köpte 2 st extra batterier till kameran för 99 kr/st om man vill ha ersättningsbatteri för orginal. Batteriet heter CGA-S008 och passar både s9/s10/sw20
Finns bla på www.24.se

//Tobias

Skrivet av Tobbe, 2009-01-24 13:32

Transvalp har du inga mer filmer som du kan lägga upp på tex youtube?

Den som du har lagt upp är ju väldigt unspirerande.

//Tobias

Skrivet av Tobbe, 2009-01-24 13:35

Tobbe, tack för batteritipset! 99 kr!
Direktlänk http://www.24.se/default.aspx?main=ShowProduct.aspx&prodid=5148
Kjell & Company har ett för 349 kr... http://www.kjell.com/?item=42441&path=

Filmer kommer när jag tar mig i kragen.

Skrivet av Tramsvalp, 2009-01-27 12:00

Var köpte du kameran.Säljs den fortfarande kan inte hitta den hos någon handlare..

Skrivet av VFR800/Sören, 2010-03-07 12:29

Svar till VFR800/Sören

Köpte den på MediaMarkt 2008, men modellen var på utgående redan då, så du får nog hitta nåt annat, eller en begagnad. Jag har själv ingen koll på vad som finns idag.

Skrivet av Tramsvalp, 2010-03-13 15:03

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?