En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Turken

Shooooooooooooooooooooooooooooooooo

"Ett öga rött" s 30-50 logg2

”Ett öga rött” s 30-50

Halim och hans pappa sitter med Nourdine hemma hos dem. Nourdine berättar att han kanske ska få en roll i en pjäs som heter Per Gynt. Manuset som Nourdine fått innehåller många svåra ord som han inte förstår. Halim tycker att manuset är konstig eftersom den innehåller elaka ord som t.ex ”gaphals” som man inte ens använder nuförtiden.

Halim och Dalanda sitter på en bänk i skärholmens centrum som vanligt, och de pratar om vad som hänt med Halims hemspråk, som stark arab är Dalanda besviken på vad som har hänt. Hon berättar också för Halim om den nya integrationsplanen som vill omvandla invandrarna till ”svennar”

Det finns 3 sorts ”svennar” som Halim kommer på, lyxsvennar, dansklassarna…
Och 2 olika blattetyper, som t.ex snikaren, knasaren och ligisten.

När Halim kommer hem sitter han och tittar på Israel, Palestina kriget på nyheterna. Han ser det hjälplösa palestinska barnet som sitter med sin pappa bakom ett betongblock. Pappan skriker att dem ska sluta skjuta men dem verkar vägra, till sist träffar skotten båda två och dem dör. Halims pappa suckar och vänder på kanal.

Språket i boken verkar lite orealistisk eftersom Halim går i grundskolan, visst kan han ha lite gramatiska fel men han borde ha lite bättre svenska. Men däremot är det inte svårt o läsa boken, man förstår allt och vänjer sig vid språket efter ett par sidor.

Skrivet av Turken, 2006-02-12 09:56

Ibrahim,
bra sammanfattning. Du får med mycket i din text, och det står klart för mig vem t ex Dalanda är.
Fördjupa dig i Halim, beskriv honom som om han vore en riktig person. Hurdan är han? Gillar du honom eller inte? Varför?
Reflektera även över språket i boken. Tycker du att det är lätt eller svårt att läsa? Är det realistiskt?
Lycka till!

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-02-13 13:52

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.