En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Turken

Shooooooooooooooooooooooooooooooooo

Ingen rubrik

Lite kort om vad jag har läst...
Halim funderar numera kring religion om Gud verkligen finns, tänker på diskutionerna som han hade med sin pappa i restaurangen. Han har börjat tänka på andra saker som t.ex kärlek som jag nämnde tidigare..

Medan Halim står och spelar biljard står hans klasskompisar Stefan och David och pratar om festen som de har planerat att ha på torsdag för då fyller David år och han bjuder vissa personer. De bjuder även Marit, tjejen som Halim verkligen är intresserad av.
När det är dags för festen fixar han sig i badrummet, sprejar lite parfym och ger sig iväg med sin present i handen. Han plingar på dörren när han är framme och David släpper in honom. Han ser sig omrking och ingen verkar ha dykit upp en så han väntar en stund med David. Sedan kommer alla gäster, även Marit finns bland dem. När festen börjar händer det något, Halim ser stefan kyssa Marit och de börjar genast bråka och Halim blir arg, sparkar Stefan och efter en stund går Halim helt sur hemåt....

Svar till uppgifterna..23/2-06
1. Halim har börjat tänka på andra saker till skillnad från t.ex integrationsplanen. Han har numera börjat fundera kring religion, om Gud verkligen finns och om han verkligen finns varför gör han då som han gör. Han berättar även sin dröm som handlar om "Gudar" osv. Jag tycker att Halim har börjat gå ifrån tankarna om integrationsplanen, han har som sagt andra tankar kring kärlek och religion.

2. Jag tycker att det är spännande när man läser i dagboksform för då kommer man in i boken lättare, och det är mycket roligare att läsa än i andra skrivformer.
Om boken skulle skrivas i vanlig tredjeperson form skulle den inte ha skillnad från andra böcker, boken blir allt mer speciell med dagboksform. För alla som har en dagbok skriver allt i detalj och det gör "Ett Öga Rött" med. Och med den skrivformen blir författarens skrivsätt alltmer öppen tycker jag för det ska likna en dagbok om man skriver en bok i dagboksform. Jag tycker att jag får en jätte bra bild av Halim när jag läser i boken, och jag tror inte att jag skulle få så bra bild av Halim i en annan skrivsätt.

3. En generationsroman är romaner/böcker som riktar sig mot personer i en viss åldersgrupp. Jag tycker att "ett öga rött" är mera en roman för ungdomar, men självklart kan äldre människor läsa den, jag tycker att det är en smaksak när det gäller bok läsning. Men ändå tror jag att boken läses mer av ungdomar än vuxna. Så om boken är generationsroman kan diskuteras.

Skrivet av Turken, 2006-02-23 19:44

Ibrahim,
visst är det så att man liksom "kryper in under skinnet" på huvudpersonen i boken när romanen är skriven i dagboksform? Man kommer ju verkligen nära karaktären när man får känslan av att läsa han dagbok.
Finns det några andra aspekter av (synpunkter på) dagboksformen? Vad får man till exempel för bild av de andra personerna i boken?

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-03-08 13:46

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.