En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Turken

Shooooooooooooooooooooooooooooooooo

Ingen rubrik

Halim är sjuk och har hög feber. Han ligger i sin säng och drömmer konstiga drömmar som man oftast gör när man är sjuk. Halims pappa Otman stänger affären eftersom Halim är sjuk, så han kan vara bredvid honom. När Halim ligger ensam i sin säng ringer det på dörren och Halim vaknar. Han går sakta mot dörren med täcket runt om kroppen och kikar genom dörr kikaren och ser att det är Alex som står vid hans dörr. Han vägrar öppna dörren och Alex ger sig iväg efter att han hälsat på "Khemirikillen", Halims granne som Halim snackar om. Egentligen så står det Bengt Magnusson på Khemiris dörr men där bor Khemiri som andrahands ägare.

På söndagen vaknar Halim och han mår mycket bättre än dagen innan. Otman och Nourdine står i köket och ser Halim komma in. Hans pappa frågar om han vill promenera till affären för att köpa nötter och hyra film där Samir jobbar. Halim leer och de ger sig iväg...

När de stiger in i affären ser de en annan man vid disken, de frågar efter Samir och han säger att Samir har blivit kickad från sitt jobb. Otman skriker på mannen varför de har gjort som de gjort och börjar genast gräla med mannen. Mannen säger att Samir inte skötte sig, därför har de sparkad honom från jobbet. När de ska ut från affären skriker kioskägaren fult ord till Halims pappa och han "lackar" ur. Otman försöker få grepp om mannen men istället fäller han ner chipshyllan och godishyllan efter att han inte når mannen. Precis när de går ut kommer väktarna och de säger till kioskägaren att han inte borde göra polisanmälan, sedan
går de hemåt....

Snart är det skolavslutning och Halim börjar skärpa sig med betygen, när han kommer till skolan möter han Alex och de har en lång diskussion. Alex börjar genast tjata om att klottret i skolan har kostat de enormt mycket och att de snart kan sparka han från jobbet pga ekonomiska problem. Han säger att Halim borde sluta med klottret och taggarna på toaletterna men han nekar till brottet. Sedan börjar Halim prata om integrationsplanen med Alex..

När Halim kommer hem sätter han sig ner på soffan och börjar skriva sin uppsats som han har fått i läxa. Otman blir besviken på hans skrivsätt med alla slangord, och säger att han borde förbättra sitt språk. Otman tycker att Halim har samma tankar som sin döda mamma. T.ex när de skulle bestämma ett namn till Halim ville Halims pappa att han skulle heta Saber (Tålamod) i mellannamn och att Leyla (mamma) vägrade eftersom det bara är svenskar som har mellannamn.

Det slutar med att Halim får bra betyg på skolavslutningen innan jullovet. Alex ger en CD-skiva som present till Halim eftersom han fick bra betyg.
När Halim kommer hem gratulerar Otman honom för betygen och säger att de ska äta i Jerusalem Kebab för att fira. Medens de käkar berättar Halims pappa att han mött Khemiri i garaget och att han är en arabisk författare som kämpat för sin karriär i många år. Efter att de käkat klart åker dem hem.

När de kommer hem går Halim ut till balkongen och ser att Parabolen är uppsatt, han blir jätte glad och går till vardagsrummet. Nourdine och Otman sitter o spelar shack medens Halim sitter o tittar på "Vem vill bli miljonär" på en Egyptisk version. ( de pratar även om Dalanda och hennes ordspråk, och Halim lovar att aldrig mer tro på allt Dalanda säger ) Senare på kvällen kommer Otman in i hans sovrum och läser ett stycke i Koranen om tålamod...

Jag tycker att boken har ett lyckligt slut eftersom man får en inblick om att Halim kommer vara mer ärlig och lojal i framtiden. Varför Khemiri skriver sitt namn på slutet kan tolkas och diskuteras olika. Kanske för att visa att boken tar slut just den tidpunkten, eller kanske för att det ska vara lite roligare i slutet.

där tar boken sluuuuuut....

Skrivet av Turken, 2006-02-26 12:35

Ibrahim,
jag hoppas att du haft nöje av att läsa och reflektera kring boken, och ser fram emot din analysuppgift. Är du nöjd med slutet på boken? Är det ett lyckligt slut? Varför tror du att Jonas Hassen Khemiri stoppade in sig själv i handlingen?

Tänk på när du skriver:
skillnaden mellan de och dem
medan, inte medens

Bra bloggat under hela perioden!

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-03-08 13:53

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.