En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Turken

Shooooooooooooooooooooooooooooooooo

Ingen rubrik

Själva texten är skriven av Jonathan Swift och den handlar om fattigdomen i Irland på 1700 talet då många barn svält ihjäl efter 1 års ålder. I texten beskriver Swift sina åsikter om hur man kunde göra istället, för att förebygga hunger och fattigdomen. Mammorna som inte vet vad de ska göra åt saken går och tigger på gatorna för att försörja sig med mat och kläder. Enligt texten så var det katastrofalt situation i Irland på den tiden. Jobb var omöjligt och få pga. låg arbetskraft och att mammorna måste bära med sig sina barn vilket det inte fungerar. I texten skriver Swift att man kan sälja barnen till de familjer som var rika och ville verkligen äta barnet, och då fick mamman som sålde barnet en viss summa pengar till mat och kläder som hon kunde försörja sig en liten period tills hon föder ett nytt barn. Enligt honom så är barn vid 1 års ålder en delikat vid matbordet på den tiden, och man får även lite tips om hur man kunde laga barnet, vilka kryddor man skulle ha använt osv.

Under den tiden då Irland drabbades av hunger och fattigdom så styrdes landet av ett kungadöme som egentligen enligt Swift inte fungerade så bra. Han ser enormt dåligt på situationen som fanns i Irland och därför skriver han ner sina åsikter om att sälja barn och kunna försörja sig.

När jag började läsa texten så blev jag lite förvirrad på grund av vad han skrev på den första meningen. Jag förstod inte vad han egentligen menade, men när jag läste förstod jag mer och mer vad texten handlade om. Själva handlingen dök upp efter några stycken, för först berättar han att vi inte ska ha någon protest mot hans idéer, senare framför han dem.

Språket i texten är väldigt bra skrivet, man kommer lätt in i texten. Men det finns vissa ord som man inte använder nuförtiden som t.ex. ehuru, ty osv. Texten är detaljerad till skillnad från andra texter. Han skriver i detalj om hur man ska äta barnet, hur man ska slakta dem eller göra kläder utav deras skinn osv.

Varför han har skrivit texten kan diskuteras, han kanske vill visa hur förfärligt det var
tiden då Irland led av fattigdom. Eller så kanske han vill vara kritisk mot Irland och protesterar på det viset.

Skrivet av Turken, 2006-03-27 22:23

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.