En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Tusses bloggis

Natten den 11 december 1989 flyger ett sportplan på låg höjd över Mossby Strand i Skåne. Piloten flyger på klocka och kompass på en noga uträknad bana då han inte har några lampor tända. Han är bara några minuter från nedsläpp. Han ser strålkastare och säger till kompanjonen att göra sig redo. Han saktar farten och kompanjonen öppnar dörren och slänger ut cisternen. Planet kränger till och lägger sig på vänstersidan. Enligt instrumentbrädan är allt normalt. Det tappar höjd och 0519 slår det i marken

Wallander vaknar strax efter sex och känner sig ordentligt utsövd. Han äter frukost och klockan sju är han på väg till jobbet. På morgonen är det tänkt att han ska hålla förhör med en knarklangare som de tidigare har arresterat.
Wallander har precis satt sig vid sitt bord när Martinsson ringer. Han berättar att ett flygplan har kraschat norr om Mossby. Wallanders första tanke var att det var ett nylyft plan med många döda men det var ett litet sportplan med två...

Skrivet av Tusse, 2006-05-16

Visa hela (0 kommentarer)

Wallander får ett samtal strax efter sex på morgonen om att en fotograf vid namn Simon Lamberg. Det var hans städerska som upptäckte honom när hon kom till butiken tidigt på morgonen. Hans bakhuvud var spräckt.
Nästan alla visste vem han var då de hade fotograferat sig hos honom vid olika tillfällen.
Några dagar senare ser en pensionerad bankdirektör som är ute och nattvandrar hur en person går in i Lambergs butik och han ringer genast Wallander. Wallander ringer en av sina kolleger och går dit. När han kommer dit så har den mystiske personen inte lämnat butiken. De går och ställer sig utanför och efter ett tag kommer personen ut. Han märker att han är påkommen och börjar springa. Wallander springer efter och han tappar honom mer och mer. När han kommer runt ett hörn i ett kvarter så är han borta. Helt plötsligt känner Wallander dock en enorm smärta och faller ihop. Det var personen som hade varit inne i butiken som hade slagit till honom.

Wallander och de andra...

Skrivet av Tusse, 2006-05-16

Visa hela (0 kommentarer)

Året är 1987 och Wallander sitter på sitt kontor och har ingenting att göra. Mona och Linda har åkt på en, för Wallander överraskande semester på Kanarieöarna.
Linda har hoppat av gymnasiet och han sitter och funderar över vad som skulle hända med äktenskapet nu när Linda skulle dra ut på egna äventyr och leva sitt eget liv.
Han är på väg att handla när han får ett samtal från Hansson som säger att han ska komma till sjukhuset. Det är en taxichaufför som kommit in med en man som visade sig vara död. Han måste ha dött under resans gång för han var inte död när han satte sig i taxin. Den döde mannen hette Göran Alexandersson och var bosatt i Stockholm och man visste inte vad som hade orsakat dödsfallet eftersom han inte hade några synliga skador eller märken.
Hansson försöker få tag på anhöriga, pratar med kontoret som säger att han är frånskild sedan tio år tillbaka samt att han har en död son sedan sju år tillbaka.
Göran Alexandersson var i Ystad på...

Skrivet av Tusse, 2006-05-16

Visa hela (0 kommentarer)

Det är julafton 1975 och Wallander sitter i sitt tjänsterum i Malmö polishus. Han ringer hem till Mona för att berätta att han tänker åka hem tidigare från jobbet. Det uppstår en irritation då hon antar att han ringer för att säga att han blir försenad. Gräl mellan Wallander och Mona blir allt vanligare och Wallander tror att det som håller ihop deras äktenskap är deras femåriga dotter Linda.
De har flyttat till Ystad eftersom Mona tycker att Linda ska växa upp i en småstad, Mona hittade en billig frisersalong som hon köpte och Wallander behövde ombyte. Han tycker även det är skönt eftersom han kommer längre ifrån sin pappa.

Wallander är precis på väg att lämna sitt rum när Hemberg kommer och ber honom om ett uppdrag. Det är en kvinna som äger en livsmedelsaffär som har ringt ett antal gånger och berättat att det har strukit omkring en mystisk man. Hemberg ber att Wallander ska åka förbi där bara för att kolla läget.
När Wallander kommer in i affären känner...

Skrivet av Tusse, 2006-05-15

Visa hela (0 kommentarer)

Hemberg (mannen som Wallander skulle få arbeta med som kriminalpolis), Wallander och resten av poliserna som sitter på mötet kommer inte fram till så mycket.
Efter mötet blir Wallander stoppad i receptionen/växeln. Det var en äldre man som sagt att han var en avlägsen släkting och sedan lämnat sitt nummer. Wallander tittade på riktnumret och frågade en kollega vilket distrikt det var, det visade sig vara hans pappa som ringt från sitt nya hus. Vid den tidpunkten kände Wallander att han ville bryta kontakten mellan dem för gott. Hans far var ett problem men det problem som han prioriterade var Mona eftersom de hade bråkat.
Wallander tvekade om hans döde granne Hålén verkligen hade begått mordet på Alexandra Batista (kvinnan som han hade haft kontakt med) och sedan tagit självmord.
Wallander hade ingenting att göra så han bestämde sig för att titta igenom listor han fått av en gammal flickvän vid namn Helena. Det var listor över gamla matroser och maskinister de åren Artur...

Skrivet av Tusse, 2006-05-10

Visa hela (1 kommentar)

Huvudpersonen heter Kurt Wallander. Han är 21 år gammal och smal, smidig och han har klarat sig utan förkylningar och andra sjukdomar. Han bor i en liten etta i ett gammalt hus i Rosengård, Malmö.
Wallander är nybliven polis och spenderar alltså dagarna med att göra tillslag mot knarkarkvartar och åka runt i radiobilen för att vänta på samtal om något brott så att de kan sätta på blåljusen. Han vill bort från detta så fort som möjligt eftersom han vill bli kriminalpolis.
Wallander är tillsammans med en kvinna vid namn Mona. Han verkar ta henne för givet ibland och det är inte så uppskattat från hennes sida. Dock är han väldigt förälskad i henne.
Hans pappa är lite av en knäppgök och Wallander har lite svårt för honom. Han försöker undvika honom så mycket som möjligt. Wallander vet inte riktigt hur han ska hantera sitt privatliv, däremot så har han relativt lätt för polisarbetet.
Wallanders syster Kristina har han haft en väldigt bra relation med. Han har...

Skrivet av Tusse, 2006-04-24

Visa hela (1 kommentar)

Personal opinions about the book

I think that this book was very good. I would certainly recommend it to other people.
When I first started to read it, it wasn’t really that exciting as I had hoped for but still I couldn’t stop reading. The book really captured me and it was hard not to read (at least when I actually did start to read). The book is written so well and it almost feels like you are Frederick Henry, it is written in a very personal way. The way this book is written in makes you feel the same feelings Henry has.
Ernest Hemingway wrote this story out of his own experience; he too was an American volunteer for ambulance service in Italy and was wounded and decorated.

If I am supposed to criticize anything about the book it has to be Catherine Barkley. I hope that is not a real person because I would have committed suicide if I had to live with her. She repeated herself all the time and she was so unsure about herself that it was hard to believe that she was still alive. She...

Skrivet av Tusse, 2006-04-23

Visa hela (1 kommentar)

Character quotation p. 269

“’We live in a country where nothing makes any difference. Isn’t it grand how we never see any one? You don’t want to see people do you, darling?’”

These are the words from Catherine Barkley.
It seems like this couple have become very hostile during their time in Switzerland. It might have to do something with the war and that they don’t trust so many people, they are, after all, strangers in a new country.
Fredericks’ hostility has increased much since he ran away from the Italian army. It is a little understanding why it has increased in one way but it is kind of exaggeratedly because he doesn’t want to see any one unless Catherine is with him.
Even though they’re not very excited about meeting people they still seem glad when they do, it can be because everybody needs some variety in their lives once in a while.


Environment quotation p. 263

“Snow did not come until three days before Christmas. We woke one morning and it was snowing....

Skrivet av Tusse, 2006-04-23

Visa hela (1 kommentar)