En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Zarisetts bloggis

Nu har boken redan tagit slut, det gick fort när man väl satte sig med den.

I de sista kapitlena berättar han om att han och hans familj flyttar. De flyttar närmare kapstaden och där göra hans mamma allt för att han skall komma in i de finare skolorna. Så blir dock inte fallet trots hans goda betyg utan han får börja i en skola där barn som inte passar in börjar.
Hans far blir av med jobbet men säger ingenting till familjen. Han går upp som vanligt, men när alla har lämnat huset kommer han tillbaka och kryper ner i sängen. Till slut märker John honom när han en dag är "sjuk". Pappan är för feg för att söka nytt jobb och mamman får istället börja jobba som lärare.
Han tar en "sex"bok ur hans mammas byrålåda som han tar med till skolan. Han blir genast poppis och de andra killarna tycker de är roligt att stå och prata om på rasterna.
Efter ett tag blir han kompis med troligtvis den rikaste familjen som bor inom många mil. Pojken hade en egen betjänt och detta...

Skrivet av Zarisett, 2007-05-31

Visa hela (0 kommentarer)

Hans liv rullar på och han berättar vad som sker. Han berättar om att hans far har spelat cricket och nu är det hans tur. Han berättar detaljrikt om hur han står och väntar på att bollen kommer farande emot honom, han mot alla. Han berättar även om en pojke, (hans mosters son tror jag) kommer och arbetar för hans familj. Det går bra, inget gnäll tills en dag när pokjen har rymt. Han återfinns och blir självklart bestraffad, han som var Johns kompis, som lärde John att cykla. Han blir tillbaka skickad till sin mamma och John ser inte honom något mer. Det berättas mycket om skolan och de olika folken som går där och utanför. De lite rikare som har råd med kläder, skor. Och sedan de som går barfota, har försmå kläder och behandlas därefter.
Han berättar även i ett kapitel om hans farfars gamla gård som nu ägs av hans farbror. Han älskar gården och allt som har att göra med den, varje liten sten, varje liten grästuva. Han berättar om fåren, när de rakas och hur de varje...

Skrivet av Zarisett, 2007-05-30

Visa hela (1 kommentar)

Nu har jag bytt bok för att den andra var för seg att läsa. Min nya bok heter Pojkår och är skriven av J.M Coetzee. Det handlar är en självbiografi om hans barndom.
Hitills, så långt jag har kommit tycker jag är lite svårt att åter berätta, han berättar om olika saker i varje kaptile som inte har samband med varandra.

Han börjar med att berätta om hans relation till hans mamma. Hon är en bestämmd kvinna som gör vad hon vill även fast fader inte tror på henne. Han berättar tex om när modern skall lära sig att cykla, medans fader bara skrattar och säger att cykla är inget för kvinnor.
Pojken och hans mamma har än väldigt stark relation och gör det som är bäst för honom och hans bror. Han berättar även att han börjar skolan. Han är inte troende men när fröken frågar, Jude, katolik eller protestant svarar han katolik och med det svaret inte mest omtyckt i klassen. Han börjar även på scouterna och precis som i skolan anser han att man skall lyssna och vara tyst...

Skrivet av Zarisett, 2007-05-27

Visa hela (1 kommentar)

Nu har jag valt en ny bok äntligen. Det blev Eva Luna en bok av Isabel Allende.
Det handlar om Eva som berättar om sin mamma, Consuelos uppväxt. Hon var ett hitte barn i Sydamerika. Hon växer upp i en stamm där hon lever ganska likt infödingarna till skillnad at hon blir lite sär behandlad pga sitt annorlunda utseende. Eld rött hår och vit hy. När hon växer upp blir hon och 5 andra flickor från byn tagna in till staden där dom får leva i ett kloster vilket Consuelo inte trivs speciellt med. Hon kan inte förstå nunnornas livsstil och all deras dyrkan om nån som man inte är säker på finns, vem är det egentligen?
Hon blir istället skickad för att tjäna en utländsläkare. Till en börja blir hon rädd för hans konstiga utseende, blodigt förkläde, men lär känna honom bättre efter ett tag. Hon får hjälpa honom med hans arbete, konservera döda.

Så mycket mer har jag inte hunnit läsa, blev lite för mycket på så lite tid.

Skrivet av Zarisett, 2007-03-27

Visa hela (1 kommentar)

Robinson Cruose har som enda överlevande efter ett skeppsbrott lyckats rädda sig upp på en obebodd ö där han lär sig att över leva utan några som helst hjäpmedel. Trost detta lär han sig så, baka bröd och göra lerkärl.

Rationalism - förnuft
För att överleva på denna ö behövde man ju ganska mycket förnuft för att kunna överleva, vara påhittig kunde också vara en bra egenskap.
Men en bra mening där jag tycker att rationalism träder fram är sid 2, där robinson sår sina åkrar så nära hemet som möjligt förr att slippa överdrivet arbete.
"...slutligen kunde jag bestå två stroa jämna åkerstycken, som jag lagt så nära min bostad som möjligt".

Empirism - erfarenhetslära
För att kunna mycket bör man ha varit med om mycket. Man lär sig oftast bättre genom att göra istället för att bara tex läsa.
Sid 2, skall Robinson göra ett buskage runt hans hus och genom erfarenhet vet hur han ska bära sig åt.
"... samma sorts träd som jag...

Skrivet av Zarisett, 2007-03-06

Visa hela (1 kommentar)

Jag läser kriminalromanen "mannen som gick upp i rök" som är en halv seg historia.
Det handlar om Beck som precis har fått semester och åker ut till skärgården. Nästan direkt när han kommit ut till ön blir han inkallad till arbete. Det är en reporter som inte har setts på länge och man börjar misstänka honom försvunnen. Beck får resa till Budapest för att ta en närmare titt på "fallet".
Det är en halv seg bok för det händer inte så mycket. Jag har kommit ungefär halva boken och det har inte hänt något speciellt.

(Jag vet inte vilken mall du menade att man skulle skriva i så det blev lite improvisering).

Skrivet av Zarisett, 2007-02-13

Visa hela (0 kommentarer)

Huvudpersonentycker jag verkar förändras framförallt kroppsligt, han förlorar mycket muskler, blir smal och tanig. Att hans personlighet har ändrats har jag inte märkt nåt speciellt med. I slutet av kapitlet vid s.150 verkar han svagare psykiskt, det verkar som han tror att hans sista stund är kommen och de han säger är att han hoppas att det inte skall göra ont.

Ett intressant stycke tycker jag är när han berättar om när han ligger i "sjukstugan". Han berättar om att han fått skabb/löss på hela kroppen även sina stora sår han har på benen och höften. Jag tycker att han beskriver bra och man blir verkligen äcklad. Det är det jag har saknat lite i boken, han beskriver så himla mycket om omgivningen men inte det som jag egentligen tycker är vitikg. Det är kul att kunna sätta sig in i hans plats vilket man bara just nu kan göra i omgivningen men inte i hans känslor m.m.

Jag kommer inte ihåg att jag lät något om någon György, och hittar det inte heller är jag skummar...

Skrivet av Zarisett, 2006-12-12

Visa hela (1 kommentar)

Jag tycker att texten fortfarande är ganska seg men de händer ändå hyfsat mycket.
När han skriver tycker jag han fokuserar mycket på männikor runt omkring honom hur dom är och hur dom ser ut. Han lägger mycket vikt på att även beskriva omgivningen
"i omgivningarna såg jag mycket naturlig grönska, vackra byggnader....trädgårdar, och hela landskapet, måtten och alla propotionern verkade återhållsamma, jag vågar lungt säga älskvärda" s.97

De hemska sakerna t ex när han berättar om gas ducharna läggs det inte så mycket vikt på, han berättar att det händer men inte så att man tar det till sig. Jag tycker ändå det är intressant att veta hur det gick till och det är lite tråkigt att han inte berättar lite mer om det. Men som 14 åring som han var när han var där kanske man inte tog åt sig det hemskaste stundera utan försökte tänka positivt.
Jag tycker även att han inte förklarar konsentrationslägrerna så hemska som man har hört att dom var. Han berättar att...

Skrivet av Zarisett, 2006-12-05

Visa hela (0 kommentarer)