En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Älskade Kaos

misophonia.

Taggar: nutid hjärnspöken misophonia

Ljudvågor är vibrationer, och bara för att vi inte ser dem betyder det inte att de inte känns.

Ja, jag vet att det är en förenkling, men ibland behöver jag en förklaring, och vissa saker har jag ingen förklaring till, och då försöker jag hitta en egen.

Ljudvågor är vibrationer, och vibrationer fortplantar sig. Vissa ljudvågor bildar mer envisa vibrationer än andra, och det finns ljud som letar sig in som vibrationer i ben och under hud. Det finns ingen logik i det, och det är väl ett nytillkommet fenomen, men det är så det är.

Vibrationer upphör när de stillas av sig själva, när någon stillar föremålet som vibrerar eller när det ersätts av någonting annat.

Därför är det logiskt, det jag gör, skulle man kunna argumentera. När metall dras mot porslin bildas gnisselvibrationer, en sällsynt envis och genomträngande form av vibrationer. Och det är oväntat obehagligt att ha ljudvågor under huden, på väg in mot benen och senorna i mina händer. Det hjälper inte att hålla hårt för att stilla vibrationen - jag har försökt. Det hjälper inte, och ljudet dör inte ut av sig själv. Eller - ljudet har väl passerat, men vibrationerna gör att jag hör det i huden, och huden var aldrig avsett som ett hörselorgan. Så jag gör det enda jag kan innan vibrationerna når in i de tunna benen i min hand - jag dunkar handen hårt, om och om igen - udda antal gånger för bästa effekt - i närmaste yta. Vibrationerna kommer av sig, och oftast även samtalet kring bordet.

Jag låtsas som inget - en talang jag har, och människor slutar tillslut fråga, det handlar om artighet. Jag är tacksam för den svenska artigheten just då; min hjärnas försök att omformulera akustikens lagar är inget jag brukar lyckas förklara i stunden; det är lite för mycket tryck i kroppen och lite för mycket adrenalin i blodet för lugna formuleringar och oförstående blickar.

Ljudvågor är vibrationer, och man gör vad man kan när man inte får sin hjärna att begripa och acceptera fysikens grundläggande lagar.

(Låt oss inte gå in på vad gnisslet av skruvandet på en penna gör med min hjärnas försök att greppa logiken...)

Skrivet av alskade-kaos, 2016-05-20 09:49

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?