En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Älskade Kaos

kontrollerat.

Det många människor tycks missa är att begreppet "impulskontroll" förutsätter att det finns impulser att utöva kontroll över.

Impulser som kontrolleras når aldrig ytan och blir synliga, vilket gör det omöjligt att bedöma en annan persons impulskontroll, eftersom vi inte har en aning om hur stor andel av impulserna som personen inte agerar på.

Att någon som agerar tillsynes impulsivt relativt ofta har bristande impulskontroll är därför inte alltid bokstavligt talat sant. Ofta är det tvärtom; de flesta människor jag känner med stark impulsivitet är extremt skickliga på att reglera sina faktiska impulshandlingar. Det vi ser som "låg impulskontroll" är i själva verket resultatet av att de i en promille av fallen inte lyckades hejda impulsen. Och har man ett hundratal impulser (att avbryta någon, att resa sig upp mitt under mötet, att säga något man inser är olämpligt, att ta ytterligare en bit choklad, att kasta någonting i väggen...) per dag så är det kanske inte så underligt att man är trött i slutet av dagen och inte hinner hejda den hundratrettioförsta impulsen.

Är det bristande impulskontroll? Eller handlar det om att det krävs ett oerhört precisionsarbete för att bara spilla en enda gång trots att ens egen hink är fylld till bredden, medan de andra kan gå och vifta med sina nästan tomma hinkar utan att en droppe hamnar på marken?

Det är inget fel på min impulskontroll, tvärtom. Däremot har jag ett stort problem med antalet impulser jag måste kontrollera varje dag. Och det är inte riktigt samma sak.

Skrivet av alskade-kaos, 2016-06-16 22:14

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?