En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Hej kära läsare!

Jag har nu kommit en bit i min bok, ”Den sista vännen”, av Tahar Ben Jelloun. Jag har nu läst hela Alis version av deras trettioåriga vänskap. Mycket handlar hur deras vänskap (Alis och Mameds) blir starakare och starkare , seriösare och seriösare ju äldre dem blir. Ali berättar bland annat att under nitton månader i fängelse blev det en slutlig behräftelse på deras vänskap, ”Det skulle bli allvar nu”. Ali berättar också om hur dom gång på gång räddar livet på varandra. T.ex. En dag när de skulle äta i matsalen (på fängelset), så serverades det så äcklig mat att Ali var tvungen att hålla för näsan samtidigt som han proppade i sig maten. Det slutatde med att han satte en matbit i halsen, och han var nära på att kvävas till döds. Men då reagerade Mamed, han ropade på hjäp så högt han bara kunde och började dunka Ali i ryggen. Då kom vakterna med en läkare och Ali kunde få hjälp.

Ali berättar att Mamed flyr/flyttar till Sverige,...

Skrivet av aminpoureh, 2007-04-20

Visa hela (1 kommentar)

Efter en tids tystnad så är jag återigen tillbaka. Nu med ennu mer uppgifter att skriva om.
Jag har vat en bok som heter, "Den siste vännen" av Tahar Ben Jelloun. Tahar är född i Marocko 1944. Han betraktas som en av de riktigt stora franskspråkiga författarna.
Nog om han.

Vidare till boken som handlar om Alis och Mameds vänskap. En vänskap som kommer att sluta i en tragedi. Boken är skriven först ur Alis ögon och tankar, sedan Mameds och slutligen deras gemensamma vän Ramon, även han ger sin version av vad och varför det ledde fram till en tragisk brytning mellan Ali och Mamed.

Jag tycker att boken verkar vara spännande och intressant. Kul med annorlunda författare.
Det var allt för denna gång!Mvh
Amin Poureh

Skrivet av aminpoureh, 2007-04-01

Visa hela (1 kommentar)

Upplysningstiden idéer och livsåskådningar handlade mycket om, ”nuet och vetenskapen”. Det var det som stod i fokus.

”I mitt rike får var och en bli salig på sin fason”, det betyder i någons rike får var och en vara lycklig på sitt sätt.

Empirism: Kunskap genom erfarenheter, (experiment)
Rationalism: Vara förnuftig, (förnuftighet)
Utilitarism: Nyttighet, (nyttighetsdyrkan)

Robinson Crusoe är en typisk upplysningsroman, exempel på varför den är det:
Iakttar --> gör naturiakttagelser,
Logiska slutledningar --> Rationellt,
Handlar. Lär sig av erfarenheter --> empirism.
Rationalism (förnuft)
+ Empirism (erfarenhet)
= Överlevnad...

Skrivet av aminpoureh, 2007-02-22

Visa hela (5 kommentarer)

Hej!
Jag har fått i uppgift att läsa "Mannen på balkongen" av Sjöwall Wahlöö.
Boken utspelar sig på 1960-talet i stockholm. Boken är skriven i "Tredje-persons-form" Alltså (han/hon/den)

Av det som jag läst så kan jag komma fram till att Martin Beck är huvudperssonen.
Jag kan också säga att miljön beskrivs som 60-tals miljö, det mesta är gammaltjämnfört med idag. polisbilen är annorlunda.I boken beskrivs den, "en svart bil med vita stänkskärmar, radiomast på taket och ordet polis i vit blockskrift över sidodörrarna".
I dagens samhälle så ser bilen ut på ett annat sätt.
-Hoppas du förstår vad jag menar.

Hursomhelst, boken verkar vara spännande och det ska bli kul att läsa den.
TIlls vidare får ni vänta och se vad som kan dykas upp.

Må väl!

Skrivet av aminpoureh, 2006-12-14

Visa hela (1 kommentar)

Jag har läst "Ur Canterbury Tales" av Geoffrey Chaucer. Det första stycket ur texten bekriver våren, "och solig rymd är fylld av fågelsång och fågelkvitter ljuder natten lång".
I andra stycket får vi följa berättaren på sin väg till cantebury. Han tar in på ett värdshus, där träffar han ett tjugotal olika människor. Efter en stunds pratatde så kommer dom underfund med att det ska alla till Cantebury.
I resten av texten så beskriver berättaren fyra personer som han kommer nära.

Den första han beskriver är riddaren. Riddaren hade sällsynt och vacker hår.
Han kunde göra sånger, komponera, tornera, dansa, skriva och skissera. Han var som en riddare skulle vara fast ennu mer.

Den andra som beskrivs är tiggarmunken. han beskrivs som trevlig och glad. Han brydde sig väldigt mycket andra, en riktigt godhjärtat människa. Han gav äve fast han inte hade.

Den tredje personen är frun från bath. Hon är den bästa sömmerskan han någonsin träffat. Hon hörde till dom...

Skrivet av aminpoureh, 2006-11-30

Visa hela (1 kommentar)

Då var det dags för en sammanfattning av det som jag läst i boken. Efter mycket blod, svett och tårar så kom jag fram till att det var en grymt spännande bok. Det var en del händelser, bland annat Elizas flykt och onkel Toms avsked från sin familj.
Jag tycker att boken är en väldigt bra bok och att många skulle behöva läsa Onkel Toms stuga. Man glömmer ofta hur folk som lider verkligen behöver hjälp. Man måste bara våga ta ställning. Därför rekommenderar jag denna bok till ungdomar/vuxna människor. Man bör gå i gymnasiet eftersom boken har en hel del svåra ord och är skriven på ett gammaldags sätt.

Hade jag varit smart så hade jag valt en lite mer lättläst bok, samt en lite tunnare.
För er som väljer att läsa Onkel Toms stuga i framtiden så säger jag bara, ”ha tålamod”. Det tar ett tag innan man kommer in i boken. Men ju längre du läser och kommer in, desto mer flyter det på.

Må väl kära läsare.
Adjö!

Skrivet av aminpoureh, 2006-11-30

Visa hela (2 kommentarer)

"Amin,
Din huvudperson verkar ha det dramatiskt!
I din bok är det ju väldigt tydligt uppdelat mellan svarta och vita, inte sant? Hur gestaltar författaren de vita? Mr och Mrs Bird har ju också slavar och bidrar till det vidriga slavsystemet, men framställs ändå som hederliga och snälla. Tror du att de "goda" vita människorna ser en konflikt med slaveriet?

cecilia"

Jag tror så här, de "goda" vita tycker att slaveriet är fel och hemskt. Men de känner samtdiigt att dem inte kan göra så mycket åt saken eftersom det är ett helt land omi nte mer som har slavar. Det enda dom kan göra är att använda slavarna på ett bra sätt, dvs att inte låta dom jobba sig till döds utan kanske hjälpa till med små saker så som mjölka korna, göra ärenden åt sin husbonde m.m.


Författaren beskriver det vita som t.ex. husbonde, fr/herrn, Mr/mrs o.s.v.

Jag hoppas du är nöjd Cecilia med dina svar, annars är det bara att hojta tillom du vill att jag ändrar något. :...

Skrivet av aminpoureh, 2006-11-22

Visa hela (1 kommentar)

Hej kära läsare!
Efter en trött och seg vecka så har jag tagit mig själv i kragen och läst lite ur Onkel Toms stuga.
Följande har hänt: Tom vaknar upp med en enorm klump imagen, han ska säljas idag. Tant chloe som bor tillsammans med Tom är också väldigt ledsen, hon är helt förtvivlad och frustationen tar över hennes handlingar.
Hur som helst så kommer Haley (slavhandlaren) till gården för att hämta Tom. Många ur byn samlades för att ta farväl, andra kom för att sörja och visa medlidande.
Efter en stunds pratande så åker dom. Tom tittar på alla männskor som samlats för hans skull och ju mer vagnen åker iväg så ser han hans liv bara försvinna.

För huvud personen så går det ju inte direkt bra. Han har just blivit såld och är på väg till något okänt. Det måste vara hemskt och fruktansvärt irriterande att bli behandlad på det viset.
personen jag har valt att följa har det inte skrivits någonting alls om : /

"Att tänka sig att du inta kommer...

Skrivet av aminpoureh, 2006-11-22

Visa hela (4 kommentarer)