En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

anderzons bloggis

Slutuppgift i Litteraturprojekt i Svenska A

Min bok handlar om lite olika personer. Men två personer som jag har fastnat för är David och Eva. Kapitlena som handlar om dem är på något sätt mer intressanta och roliga att läsa tycker jag. Det beror självklart på hur man är som person och vad man gillar att läsa, men jag fastnade på något vis för dessa två personer.

I början av boken lever David och Eva tillsammans med sin son Magsnus. Det märks på dem när de är med varandra och pratar att de älskar varandra mer än något annat och de vill absolut inte att något ska hända den andre. Men en olycka är framme och David får reda på att Eva avlidit efter att ha kört på en älg. David förändras som person efter denna olycka. Från att ha varit en ganska allmänt stressig, nervös och ganska skojig person som gillar att driva med och om folk (han jobbar med underhållning och sitter hemma och skriver ihop små skämt om saker och ting som han sen berättar) till en ganska allvarlig, nogrann och omtänksam person.
I slutet av boken säger David att han inte vet om han nånsin kan driva igen. Jag tror att han älskade Eva väldigt mycket och när hon sen avled så blev det på något sätt tomt i honom. Eva var en del av honom. Omställningen när hon sen är borta blir naturligtvis stor och ganska tuff att möta vilket självklart leder till en form av förändring och utveckling av personen i fråga. Efteråt lyssnar och delar han med sig om saker och ting till andra männsikor, vilket han inte lika mycket gjorde innan. Men samtidigt är han väldigt noga med vem som tar del av informationen som han ger. Han var till exempel ganska sträng, otrevlig och lite halv bitter mot Magnus i början av boken medans han i slutet när Eva är borta är mer omtänksam, snäll och lyssnar och avsätter mer tid med honom. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att han är den enda som är kvar efter att Eva har "lämnat" honom, så det är klart att han är mer på de sättet då. Men det är även värt att påpeka att efter en olycka som denna likväl andra olyckor förändrar människors liv och beteenden.

Som sagt så var Eva och David ett ganska tajt par, vilket märks när Eva sen avlider. På sjukhuset säger de sen att hon vaknat, vilket egentligen var omöjligt. Han tar sig då genast dit för att se hur hon mår och är väldigt beslutsam att se henne och vill ta henne hem även som hon såg ut. Det var ingen direkt trevlig syn, efter beskrivningarna i boken. Hon hade inga hjärtslag och kroppen var ganska uppsliten och ett öga fattades. Men han var ändå fast besluten att hon levde och att hon skulle överleva och de skulle leva tillsammans igen. Men tyvär blev det inte så.

Skrivet av anderzon, 2007-05-04 15:36

Bra och ingående beskrivning av personerna. Det är kanske egentligen svårt att berätta om Eva då hon ju avlider rätt omgående i boken, men jag tycker att din text är väldigt bra. Du gör en bra tolkning av deras personligheter och du problematiserar kring Evas död och att hon vaknar igen. Väldigt bra!

/Carim

Skrivet av cecilia, 2007-05-09 16:27

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?