En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Anna och Martins arkeologiblogg

Första veckan i Västergarn

Nu har vi börjat gräva den här säsongen för alla som har missat det!

Vi kom i olika grupper så vi öppnade olika schakt på tisdagen. Martins schakt ligger mellan två körsbärsträd och där vill herr grävledare (Johan) hitta stensträngar som tyder på någon form av husgrund.

Annas schakt ligger bakom ladan i trädgården, förra året grävdes en provgrop där och de hittade en bit av en planka och lerpackning som gick rakt in i ena väggen av gropen. Så i år hoppades grävledarna att vi skulle hitta fortsättningen av plankan och lerpackningen och förhoppningsvis någon konstruktion som de kunde höra till.

När Anna väl börjat gräva med sin grupp och vi kom ner till nivån där vi hoppades hitta lerpackning och plankor så hittade vi... sand... totalt fyndtomt schakt som var färdiggrävt på två dagar.

Så torsdagen ägnades att räkna,väga och märka alla fynd, ben för sig och alla olika medeltida keramiktyper för sig osv.
Efter sorteringen så mätte vi in fynden med totalstation för att ha dem sparade i databasen, sen hällde vi tillbaka alla fynd utom keramiken i schaktet, i princip hela fredagen ägnade vi åt att fylla igen schaktet, sedan under ledning av herr Göthman lade vi tillbaka gräsmattan.

Här ser vi Martins grupp som sliter hårt mellan trädrötterna under tisdagen. Den översta jorden innehöll inte speciellt mycket och vi hittade inga stenar heller så det verkade som om det var ett till schakt som inte låg på rätt ställe. Efter fem cm så dök det upp ett stort fyrkantigt sandlager som förbryllade gruppen något men efter en dags grävning berättade familjen Göthman glatt att det var deras gamla rabarberland som de låtit växa igen.

I slutet på veckan började schaktet se mer lovande ut, det dök upp stenar, bara mycket djupare ner än någon annan stans i trädgården och är man arkeolog så är det riktigt bra för ju längre ner i förhållande till resten desto äldre är förmodligen fynden. När Martin och hans grupp grävt ungefär 20cm ner så började det dyka upp en massa fynd!

Bland annat har Martin hittat två medeltida silvermynt, en stor bit bärnsten. När han hittade bärnstenen kommenterade grävledare Johan att såna där fina bitar gjorde man pärlor av så nu får du hitta pärlorna. En liten stund senare kommer Martin till Johan med den största bärnstenspärla som hittats i området hittills.

Bland det sista som hände på fredagen var att Martin hittade den här jättefina biten stengods som har en väldigt speciell dekor som ingen av oss eller lärarna sett förut. Den är importerad förmodligen från Tyskland eller Frankrike. Stengods av den typen är från 1300-talet, men först när vi såg den så suckade vi och trodde att den var från en modern kaffeservis eller liknande just för att den hade dekor i svart och vitt vilket inte alls är vanligt på så pass gammal keramik. Men när vi hittade den så blev alla som gillar keramik (Anna, grävledarna Johan och Maggan och fru Göthman) helt saliga och beundrade skärvan ett bra tag.

Jorden vi gräver kan vi inte bara slänga iväg eftersom en hel del fynd är jättesmå, så vi häller jorden i hinkar som vi sedan går med till såna här såll så skakar vi bort jorden och kollar igenom vad som inte hittades vid själva grävandet. Hur många fynd kan du se på den här bilden? :)

Här har vi äntligen lunch! Efter en förmiddags grävnade är det ganska skönt att sätta sig i solen och äta lite grann. Ifall det regnar så beger vi oss till det vita tältet i bakgrunden. Ni ser också Västergarns kyrka skymta på andra sidan kohagen.

Här kommer Martin nöjd med prismat till totalstationen efter att ha mätt in ännu ett fint fynd. Vi får skriva om hur vi använder stationen lite mer i nästa vecka med lite bilder till :)

Nästa vecka kommer Martin att fortsätta gräva neråt bland stenarna i sitt schakt, de verkar äntligen ha hittat lite träplankor som kan användas för kol-14 dateringar senare, sen verkar det finnas ännu ett lager under stenarna där det redan har börjat dyka upp riktigt gammal keramik som kan dateras till slutet av vikingatid så det kommer bli en spännande vecka i det schaktet!

Här sitter Anna i Martins schakt och hjälper Fanny att sortera medeltida keramik. I just Fannys ruta fanns det inga stenar utan hon har grävt på till hon hittat sandlager, oftast när vi kommer till sanden innebär det att fynden slutar men Maggan hoppade ner i schaktet med skärslev i högsta hugg och sprätte loss i sanden, då hittade hon ett till jordlager som kommer undersökas när resten av schaktet har kommit ikapp och fått bort sina stenar och plankor.

Anna kommer att hjälpa folk att sortera sin keramik under veckan och dessutom kommer hennes grupp att öppna ett par nya schakt ute i kohagen alldeles bakom tältet. Vi ser båda fram emot en rolig vecka med nya spännande fynd.

Kramar från Gotland!

Skrivet av arkeologerna, 2009-06-14 00:03

Kul att hora att allt gar bra for er. Verkar vara annu ett bra ar i Vastergarn. Vi far visa bilder pa alla roliga stenstrangar och roliga romerska vagar nar vi kommer hem. Har inte pallat blogg ngt for internet ar inte det basta i det har landet. *lols*

Vi ses snart.

Pussar och kramar fran Fredde och Nikki

Skrivet av Vi, 2009-06-17 21:29

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?