En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

DNS-trend

Med risk för att det här redan används i verkligheten tänkte jag ta mig friheten att försöka förutspå hur stora internetleverantörer (ISPar) kommer modifiera sina DNS-servrar för att tjäna mer pengar.

Jag tror att inom en snar framtid kommer ISPar börja modifiera sina namnservrar så att inget namn blir utan A-record. Dvs försöker man slå upp ett namn som inte finns kommer ISPens namnserver koka ihop ett eget svar på frågan och vackert servera en IP-adress till en webserver som utifrån Host-headern i HTTP-frågan kommer servera annonser och dylikt.

Ett exempel: du vill komma till bikt.se men har glömt adressen och provar bikta.se. Om då bikta.se inte finns skulle du som användare få ett felmeddelande av din vävläsare om att bikta.se inte finns och du kan gå vidare och prova med en annan adress. Men om det blir som jag tror kommer du inte få ett felmeddelande utan du kommer istället komma till en annonsportal där du får ett erbjudande från katolska kyrkan om att komma och bikta dig. Gratis första gången, eller något i den stilen.

Internetleverantörer kan på det här sättet styra enorma mängder människor till platser dom inte har för avsikt att komma till. Och eftersom det verkar som att till och med spam lönar sig så kan vi räkna med att internetleverantörerna kommer tjäna miljonbelopp på det här.

Ännu en gissning är ju förståss att de svenska ISParna kommer få svårare att införa detta än till exempel de amerikanska.

Och vad händer sen? Alla med lite teknikvana kommer inse att det är bättre att använda en annan (fri) namnserver för sina namnuppslagningar än de som tillhandahålls av internetlevererna. Onda ISPar skulle kunna undvika att folk byter namnservrar genom att filtrera-bort annan namnservertraffik än till de egna namnservrarna. Och när det gått så långt kommer i alla fall jag känna mig trött.

Skrivet av atte, 2005-04-22 10:14

Spännande konspirationsteori som väl inte är helt otrolig. Viss verksamhet åt det hållet finns ju redan. När man surfar på en adress som till exempel www.atte.nu eller www.atte.st så kommer man till en site som vill sälja det domännamnet till en. Det är ju inte inte "min" ISP som pekar dit utan rootservern för .nu resp .st, men idén är ju liknande. Går det dit du förutspår så kan vi ju alltio vara trötta tillsammans...

Skrivet av marulken, 2005-04-22 18:01

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?