En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

Ny Hiphop

Looptroop släpte sitt tredje album nyligen: Fort Europa. Själv visste jag inte att det var ett album på G så med inga förväntningar är det förståss svårt att bli besviken! Looptroop fortsätter vara Sveriges bästa hiphop, utan konkurrens. Lyssna på snuttar från skivan här.

Appropå svensk hiphop tipsade Jenny Lindberg mig om Apan.se, föredetta CFC-Holmsund. De har ett antal demos upplagda på sin site och några av låtarna är faktiskt klockrena. Lyssna till exempel på låtarna Svenska män, På västfronten intet nytt och Idiotvinden.

Det är ju bland annat Looptroops antisexistika inställning som gör att deras hiphop blir intressantare än andras och det är med glädje jag konstaterar att även Apan tar avstånd från den annars så sexistiska hiphopkulturen. Dagens ETC rapporterade härom dagen om protester mot (skivbolags-)hiphopens kvinnosyn. Förhoppningsvis är det starten på en förändring.

Rent generellt känns det som om många rapstjärnor i framför allt USA vill komma från arbetarklassen och ha det tufft. Men det första som händer när som tjänar pengar är att dom glömmer sina rötter och omger sig med pengar-brudar-bling-bling, ja jag tror ni förstår vad jag menar. Men för att citera Looptroop: if your roots (are) forgotten, then your fruits will rotten...

Skrivet av atte, 2005-05-11 13:00

Schysst, jag hade glömt bort apan som jag tänkte ladda ner direkt jag kom hem. Nu är det nedladdat i alla fall - mycket bra lyssning! Hade för övrigt tänkt se Looptroop på Medborgarplatsen på första maj, men jag var för bakis och trött och orkade inte pallra mig iväg till Stockholm...

Skrivet av annika, 2005-05-12 09:02

Helt underbart, jag delar dina uppfattningar till fullo! "Feministisk" hip-hop äger! ;)

Skrivet av CatZ, 2005-05-12 12:33

Jasså minsann,
det händer en del på hiphopfronten ändå? Jag som tyckte att den verkade stå galet stilla i Sverige. Bara Timbuktu som klämde ur sig lite gladpop emellan åt...

En annan kille som nog skulle passa dig är AFU-RA. En amerikansk rappare som är vegetarian med knälånga dreads och inte heller har mycket för \"bitches and ho\'s\"... och som svänger som fasen. Jag såg honom i Paris för en dryg månad sen.

Slutligen ska jag passa på att att göra reklam för en Norsk Duo vid namn Xploding Plastix (www.xplodingplastix.com) som gör en sorts elektromusik som svänger helt sanslöst. De spelade faktiskt på Fabric i London i mars i år. På deras hemsida som i sig är värd ett besök kan man även lyssna på ett 30-tal hela låtar. Missa inte The famous biting guy, Treat me mean I need the reputation, sports not heavy crime eller behind the eightball. Tack johannes för det tipset!

Skrivet av Kimpa, 2005-05-23 19:03

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?