En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

Märkligt det här med priser...

Jag åt lunch med en arbetskamrat igår. Snacket kom in på priser. Han hade precis återvänt från ICANN-mötet i Kapstaden och konstaterade att den staden är känd för höga priser. Men så dyr var den inte, tyckte han, om man var van vid London.

En öl kostar ca 16 sek i kapstaden. I London får man betala ca 30 sek för en pint öl (56cl). Det är egentligen rätt märkligt. När jag pluggade i Umeå fanns det inte mycket att välja på vad gällde mat. Vi datavetare gick mest till grillvagnen Miramar, vilken i och för sig hade underbar mat, men det var ett av de få alternativ som fanns till det stora Sodexo.

Universitetet skriver stolt avtal med Sodexo som sedan säljer dyra luncher till fattiga studenter. Om jag inte minns fel kostade en lunch på Universum ca 50 sek. Nu jobbar jag i City (bankkvarteren) i London. Här kan jag gå ner på närmaste smörgåshak och köpa lunch för två pund, 25 sek. Efter jobbet på fredag kan jag möta upp med vänner på en pub och dricka en öl för samma pris. 25 sek. Det är ca halva priset motför i Umeå, inklusive Umeås studenthak.

Min kollega berättade vidare att de Brittiska universiteten subventionerar ölen ytterligare. Dom vet att studenterna ändå kommer dricka, men med billig öl kan dom undvika att studenterna blir fattiga...

Skrivet av atte, 2004-12-10 10:18

Jag har svårt att tro att det får för 25 kronor i London är lika bra som det du fick för 50 i Umeå, men ok...

I Umeå är momsen 25%. Kvar till den som säljer maten blir alltså 40 kronor.

Hur ser kollektivavtalen ut för killen i London? Hur ofta kommer hälsoskyddsmyndigheten och gör kontroll? Pakistaniern i disken, vad får han i lön?
Hur mycket vill Universitet i Umeå ha för att hyra ut lokalen till Sodexo?
Sverige har dessutom EUs dyraste mat(ICA och konsum springer inte benen av sig för att vara billigast på en delad marknad)
Nu skall jag gå ned i Europaparlamentets matsal. Och äta Sodexomat...

/ j

Skrivet av kraft, 2004-12-10 11:55

Javisst har du rätt i att det är bättre villkor i Sverige. Det som är lite märkligt är att universitetet gör en så stor upphandling istället för att fokusera på att få in flera mindre aktörer. Flera små hak med egen stil och inriktning skulle berika campus och förmodlingen sänka priserna. Som det nu åker antagligen en del av de återstående 40 kronorna till irakkriget, via Sodexos säte i USA...

Skrivet av atte, 2004-12-21 15:37

Jag trodde att maten på restaurangmat i Sverige var 21%? Men Kraft vet väl bäst. Han har ju jobbat med sådant ;)

Skrivet av marulken, 2005-03-13 20:41

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?