En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

avves bloggis

Svenska arbete novell

Eriks nya liv

– Vakna Erik, du kommer för sent! ropade mamma från köket.
Erik vände sig om i sängen och försökte somna om. Hans mamma kom och ryckte av täcket.
- Upp och hoppa, du vill väl inte komma för sent!
Erik reste sig upp och gick till duschen. Han försökte döda det trötta som gjorde att han knappt kunde hålla sig vaken. Han gick ner till frukostbordet. Samma gamla vanliga frukost, müsli och mjölk. Erik hoppade över frukosten och sa hejdå till sin mamma. Han skulle börja i en ny skola idag.
Hans pappa hade fått ett jobb här i Stockholm, därför flyttade hela familjen hit. Erik lämnade alla sina vänner i Linköping. Nu var han framme vid skolan. Skolan låg bra 500 meter från hans hus. Skolan var stor och såg dyster ut. Några nior stod ute på skolgården och rökte, dom tittade en kort stund på honom sen fortsatte dom med sitt samtal. Han gick in i skolan och följde den beskrivning han fått av sin mamma, andra våningen, tredje dörren till vänster. Erik knackade försiktigt på dörren. En storväxt kvinna med glasögon och grått hår öppnade.
- Hej Erik och välkommen till Björkhagen skolan 8:b.
Erik tittade snabbt ut över klass rummet och han kände hur det pirrade i magen. Läraren Gunilla presenterade Erik för klassen. Sedan fick han gå och sätta sig. Det kändes ensamt att sitta i en ny klass utan att känna någon. Dagen gick fort. Han behövde bara sitta och lyssna för han hade inte fått några böcker.
Efter skolan kom två killar fram till Erik. Båda gick i hans klass så han kände igen dom. Johan och Anders hette de. Anders frågade om han ville hänga med hem till honom. Erik ville ju ha nya kompisar så de stack hem till Anders. Anders bodde i en 3:a inte särskilt långt från Erik.
– Vi drar till Björns trädgård! ropar Johan.
– Vilken trädgård? frågar jag som undrar varför man frivilligt ville gå till någons trädgård.
- Du får se när vi kommer dit!
Johan och Anders tog med sig sina Skateboards och rullade fram bredvid mig. När vi kom fram såg jag inte en trädgård utan det var tre stycken runda pooler som var överfulla av åkare i alla åldrar. Anders droppade in i poolen. Det såg så lätt och härligt ut. Sedan droppade Johan också in och de körde efter varandra och gjorde samma trick. De skrattade och såg ut att ha kul. När de kom upp var de blöta av svett.
– Kan ni lära mig att åka? frågade jag med en längtan att vara den tredje som åker efter i poolen.
– Självklart! sa de med ett leende på läpparna.
Efter ett antal timmar kom han hem till lägenheten. Han smög in och hörde hur hans mamma och pappa bråkade. Erik lyssnade och hörde dem skrika om att skiljas. Han tog en macka och ett glas O’boy och gick upp på rummet. Han kunde fortfarande höra dom. Hans mamma och pappa som alltid varit sams. Inte kan väl dom skilja sig? Han kände sig nere.
– Vakna Erik! ropade hans mamma ännu en gång.
Erik klev upp likt en zombie ur graven. Han ställde sig i duschen och satte på kallt vatten. Han tittade i spegeln. Hans bruna hår gick strax under öronen och matchade hans bruna ögon. Han gick in på sitt rum och satte på sig sina kläder. Sedan gick han ut i köket och frågade sin mamma om han kunde få pengar till en skateboard. Han fick pengarna och gick till skolan. Den dagen fick han sina böcker. Det var samma som han hade haft på sin förra skola. Samma tråkiga matte bok som han inte förstod sig på.
Första lektionen var NO. De skulle göra olika tester och delades upp sig i grupper. Erik hamnade med Anders, Emma och Elin. Erik fastnade direkt för Elin. Han fick en snabb blick sen tittade hon ner. Erik blev alldeles varm inombords. Resten av dagen gick fort. Efter att skolan slutat så gick Erik, Anders och Johan till ”One off”. Erik skulle köpa en skateboard och behövde deras tips.
– Vilken bräda tycker ni att jag ska köpa? undrade Erik.
– Du ska ha Powell brädan storlek 7,625 och de där Tensor truckarna och enjoi hjulen längst ner, sa Johan säkert.
– 1650 blir det tack, sa killen med svart mössa och randig tröja som jobbade i butiken.
Pontus stod som förstenad för en sekund.
– 1650? sa han mållös och räckte fram pengarna.
Sedan stack de till Björns trädgård. Pontus hade lärt sig tekniken bakom skateboard nu. Han hade gjort det väldigt fort, nästan för fort. Nu kunde han åka runt i poolen utan problem och göra diverse trick. Plötsligt fick han syn på Elin och Emma som kom gående. Han åkte upp ur poolen och satte sig med sina kompisar på en bänk. Tjejerna kom fram till dem.
– Tja! Vad gör ni? frågade Elin med ett leende.
– Inget, skatar lite i poolerna, svarade Anders tufft.
– Har ni lust att komma på fest hos mig imorgon?
– Klart vi har, ses då! sa Johan samtidigt som han flinade åt Anders och Erik.
Elin gav Erik en blick sedan gick hon och Emma iväg. Erik tänkte att imorgon gäller det.
Erik och Anders skrattade och Johan gjorde tummen upp.
När Erik kom hem så satt hans mamma och pappa tillsammans i vardagsrummet och kollade på Titanic. De verkade ha blivit sams igen. Erik värmde en pan-pizza och gick sedan upp och la sig med ett leende på läpparna.
– Vakna Erik! ropade hans mamma från köket.
Erik vaknade direkt med öppna ögon. Hoppade upp ur sängen och tog en macka i handen
och brädan i andra handen. Han rullade längs gatan gjorde en frontside 180 uppför en trottoar kant och rullade vidare. Johan och Anders kom ut från en gata och åkte med honom till skolan.
Hela dagen i skolan satt Erik och tänkte på festen som skulle vara samma kväll hemma hos Elin. Dagen gick ovanligt segt. En minut kändes som en timme. De hade en vikarie på matten, när hon ropade upp alla passade han på att smita ut. Johan och Anders måste ha tänkt samma sak eftersom att de kom ut strax efter Erik. De hämtade brädorna och sedan drog de till högskolan. Högskolan har massor av skatebara grejer att åka på. De ringde killarna som de hade skatat med dagen innan. Snart var Erik lika bra som sina kompisar trots att han bara åkt någon vecka. Klockan var 8 och de tänkte att det kanske var dags att dra sig mot Elins fest.
De stack hem och duschade sen möttes de hemma hos Anders. Elin bodde rätt långt bort så de tog tunnelbanan. Anders och Johan plankade. Erik kände att han inte kunde betala för då skulle de se ner på honom, så han sprang och hoppade över spärren. Vakterna såg dem och började jaga dem. De sprang fort och hoppade på en vagn. Den åkte precis efter att de hoppat på.
– Det var nära ögat, sa Johan andfått.
De skrattade och höll med. De gick av och hoppade på brädorna och rullade längs gatan.
– Är det någon som vet vart hon bor? frågade Erik.
- Ja, hon hade fest för två veckor sen så att Johan och jag vet, sa Anders.
De gick in i ett höghus och knackade på dörren hos Gunnar, Eva och Elin Olssons lägenhet. Det hördes dunkade musik från lägenheten. Elin öppnade och sa:
- Tja, kom in.
Erik slängde brädan bland jackorna. De gick och satte sig i soffan. Anders och Johan hittade två stycken tjejer som de drog med till soffan. De satt och snackade. Erik tittade ut över lägenheten i hopp om att få syn på Elin nånstans. Hon stod inne i köket och pratade i telefon.
Han reste sig och gick mot köket. Elin la på telefonen och hejade. Erik hälsade tillbaka. Det pirrade i magen. Sedan blev det tyst och de tittade på varandra och sedan började de skratta. Efter ett tag slutade de och började prata med varandra. Det visade sig att hon också hade bott i Linköping och flyttat till Stockholm för 5 år sen. Ändå hade de aldrig träffats förrän i Stockholm.
Plötsligt kysste Elin honom och han kysste tillbaka de satt på hennes rum ett bra tag innan Anders kom in skrikandes med en av tjejerna som han och Johan hade snackat med när Erik hade suttit där ute. De började skratta och gick ut ur rummet. Klockan var 01:30 och alla började gå hem.
– Kom nu Casanova! ropade Johan från andra sidan lägenheten.
Erik kysste Elin hej då och dom lovade att träffas efter skolan nästa dag.
Anders, Johan och Erik rullade hemåt de kände inte för att ta tunnelbanan.
De skildes utanför Johans hus.
När Erik kom hem låg hans mamma och pappa och sov. Han drack ett glas mjölk sen gick han upp och la sig. Han tänkte:
– Nu har jag en tjej och bra kompisar och ett nytt roligare intresse.
Det här är mycket bättre en Linköping.

Skrivet av avve, 2006-11-13 09:58

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?