En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Även ateister är religiösa

Taggar: ledarskap, politik, civil, sägner

Det är fel att tro att religion är ett av de viktigaste verktygen för social förändring. Visst spelar den roll, speciellt i ociviliserade folkgrupper. Det finns mycket kvar att göra i missionen att civilisera de (fanatiska) fundamentalisterna; ett begrepp som media ibland förknippar med ”religiös”. Och ibland blandar den ihop tro med religion, men även ateister tror.
Tro de!

Skrivet av bosselagom, 2009-11-24 06:47

Eh, väl - hrm. Jag är ateist - och jag tror ej ;)

Skrivet av Bergatorparen, 2009-11-24 16:08

Det ligger i tiden att "tänja" på gränserna för något gott; Det gynnar vårt civiliserade samhälle och dess utveckling om vetenskap och humanistisk tro samverka. Den religösa tron är ju, som bekant, en utveckling av sägner medan den humanistiska känns mer realistisk kopplad till vår hjärnsubstans.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-24 16:45

Mycket intressanta synpunkter. Jag tycker att humanistisk och religiös tro får ta mycket mer bashing i vårt samhälle än vetenskaplig tro. Vad tycker ni?

Mycket av det som skett i vår vetenskapliga utveckling bashas först långt senare. Det kanske bara är jag som tycker att för mycket accepteras i namnet av vetenskap och att det finns en falsk trygghet i denna tro på vetenskapen. Jag är på inget sätt emot den vetenskapliga utvecklingen men jag tycker att fler borde vara aktivt kritiska och måna om sig själva.

Skrivet av Feathers-and-Down, 2009-11-24 18:17

Intressant tanke.

Skrivet av Diana, 2009-11-24 23:28

Jag tror inte att det humanistiska får ta mer stryk än det vetenskapliga; det är bara det att det är mycket mer känslor inblandade i sådant som har med sinnet att göra och kritiken blir mer sårbar. Därför har också maktutövare, genom historien, lutat sig mer på människors känslor än det sunda förnuftet.

Och för att ”blanda på” ”tror” jag att jag skall gå över till att blogga vetenskaplig historia.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-25 07:43

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?