En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Tänk LAGOM

Taggar: extremism radikal lagom

Stör man ingen medmänniska så är väl allt ok?

< Tänker du inte alls så har du ”huvudet under armen”.
< Tänker du lagom, är mogen för din ålder och erfarenhet, så fungerar det mesta med ”sunt förnuft”.
< Tänker du mycket, och du har mycket tid över, blir du orolig och negativt stressad; det mesta fungerar, men med onödig oro för situationen.
< Tänker du mycket, bara för dig själv, blir du egoistisk, extremistisk och risken för …..ism är stor.

Om tonåringar, mogna för sin ålder?
>Forskning visar att tonåringars inre klocka ligger cirka två timmar efter och därför känner de som att klockan bara är 05 när de blir väckta klockan 07. Dessutom har tonåringar svårare att somna på kvällen än vad vuxna har eftersom de är mer känsliga för ljus, vilket minska produktionen av sömnhormonet melatonin.
>Unga tonåringar använder hela hjärnan för att utföra även små uppgifter – hos vuxna koncentrerar hjärnan sin aktivitet i färre områden. Med åldern blir vi alltså bättre på att kunna fokusera vår uppmärksamhet och kunna tänka på en sak i taget. Myllret av tankar hos de yngre tonåringarna innebär att de inte kan koncentrera sig på sina läxor. Dessutom visar en ny studie att koncentrationssvårigheten är störst hos dem som konstant har mobilen framför näsan eller som sover med den bredvid sig.
>Många tonåringar har skolkat eftersom de hellre vill umgås med sina kompisar. Förklaringen till att de skolkar är att deras hjärnor i högre grad än vuxnas längtar efter att stimulera hjärnans belöningscentrum. Exempelvis förlorar tonåringar mycket mer i spel om pengar än vuxna eftersom unga satsar allt på att vinna. Tonåringarnas strävan efter belöning och nästan tvångsmässiga beteende beror sannolikt på att belöningscentrum är hyperaktivt och därmed lättare att aktivera så att de unga blir "höga".
>Många tonåringar glömmer möten och kommer ständigt försent. Men förvirringen beror på att tonåringens frontallob inte är färdigutvecklad än. Strategisk planering styrs av frontalloben och försök har visat att ju äldre unga människor blir desto bättre kan de organisera och planera. Förbättringen av organisationsförmågan pågår fram till mitten av 20-årsåldern då den främsta delen av pannloben är färdigutvecklad.
>När en tonåring blir galen över småsaker är det bara att andas lugnt. De unga kan nämligen inte reagera normalt ännu. Ett litet område djupt inne i hjärnan som kallas amygdala hanterar våra känslor. Amygdala är fullt utvecklad redan i barndomen men ska kopplas ihop med frontalloben som först mognar senare. Kontakten mellan de två områdena är dålig och därför har tonåringen svårigheter att stämma av sina känslor och reagera normalt.
Samma fenomen kan ses hos psykopater. De har – liksom tonåringar – svårigheter att känna skam eller skuld eller att visa medkänsla. Dessutom är tonåringar dåliga på att koda av folks känslor. En bekymrad min från en förälder kan därför uppfattas som ilska i stället för omtanke. Resultat blir att tonåringen besvarar omtanken med ett vredesutbrott.

Skrivet av bosselagom, 2016-08-16 10:36

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?