En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Reflextioner för MENTAL UTVECKLING

Taggar: utbildning mentalitet förhållningssätt tankemönster erfarenhet

För utbildning och personlig utveckling. Det här är ett brett område som kan handla om allt ifrån att utbilda sig, resa, gå i terapi eller att ägna sig åt konstnärligt skapande.
Det mentala livsområdet betecknar det rådande tanke- och förhållningsmönster som ständigt pågår hos oss människor. Det är relaterat till minnet, våra föreställningar och förståelse av sinnesintryck. Det handlar mycket om problemlösning, kreativitet, omdöme och beslutsfattande. För det mesta är människan mer medveten om tänkandets resultat, än om den tankeprocess som leder fram till målet.
Naturligtvis blandas dessa begrepp in i våra andra livsområden, både på gott och ont!

Är jag skicklig i att se sammanhanget mellan vad som händer i världen och dess verkan på mig och min sysselsättning?

Kan jag förutse troliga resultat av det som händer runt omkring mig ? Anpassar jag mina planer till det jag förutser? Intar jag en "vänta och se"- attityd, eller nonchalerar jag det fullständigt?

Är jag lika intellektuellt alert idag som när jag studerade ? Är jag intellektuellt nyfiken?

Har jag någon hobby, är jag intresserad av något slags hantverk eller någon kulturell aktivitet?

Är jag lika noga med vilka tankar som fyller mitt sinne som jag är med vad jag gör?

Har jag en stark önskan att lära ? Är jag nyfiken? Anser jag att min inlärningstakt är snabb ? Medelmåttig? Långsam? Anser jag att min intelligens ligger över genomsnittet? Ungefär lika med genomsnittet? Under genomsnittet?

Har jag deltagit i någon eller några "halvinformella” kurser för att friska upp mina kunskaper under de senaste tre åren? Har jag gjort något annat för att förbättra min mentala utveckling?

Läser jag regelbundet olika typer av tidskrifter? Läser jag bara artiklar som har direkt samband med mitt arbete? Läser jag artiklar som är av annat intresse? Läser jag artiklar om ämnen som är nya för mig för att utvecklas intellektuellt?

Anser jag att jag har en bred erfarenhet och utbildning ? Finns det områden där jag känner att min kunskaper är bristfällig? ... där jag är speciellt kunnig?

Ägnar jag mer tid till deltagande vid fester och TV än till att läsa, gå på teater och syssla med konst och liknande? Läser jag fler romaner än historiska, biografiska och annan fack-litteratur? Avsätter jag tillräcklig tid till kulturell och mental utveckling?

Skrivet av bosselagom, 2017-05-18 08:28

Utbildning och personlig utveckling. Det här är ett brett område som kan handla om allt ifrån att utbilda sig, resa, gå i terapi eller att ägna sig åt konstnärligt skapande. Alla typer av aktiviteter som möjliggör för dig att lära dig nya kunskaper och färdigheter, fördjupa din förståelse av något och utvecklas som person.

Skrivet av bosselagom, 2017-05-22 09:00

Vilken personlighetstyp är jag;
Är jag den prestationsinriktade, lite pedantiska personen?
Är jag den konstnärliga, lite flummiga, personen?
Är jag den jordnära, lite tröge, personen?

- Jag är självfallet lite av varje, i olika situationer. Men jag är också, förmodligen, lite mest av en av personerna; ibland i balans och ibland i obalans.

Skrivet av LB-hen, 2017-05-24 20:40

extrovert integritet ?
Har man inget att dölja kan man vara med i vilket svenskt myndighetsregister som helst. Och man kan bli fotograferad av registrerad av vilken bevakningskamera som helst. Det får vara slut på detta integritetstrams.

Och till er som tycker att vi tar för lite hänsyn till människors integritet; ta det på lite mindre allvar. Vi lever i ett fritt land utan myndigheters korruption (vi får i alla fall protestera mot det, och media jagar syndare). Vi lever alla i en flock, där utvecklingen hela tiden går mot att vi kan vara oss själva. Kvinnor tar mer och mer plats, och jämlikheten är på framfart……..
Acceptera din personlighet; Du kan omge dig med utåtriktade personligheter, och själv känna dig inåtvänd. Det behöver inte betyda att du ska bli någon annan än den du är; du kanske behöver anpassa dig till omgivningen. Men du behöver inte tvinga dig själv att ändra på din innersta kärna, som du ändå inte kan göra något åt. Det finns aspekter i vår personlighet som vi inte kan ändra på, bara anpassa oss; Utåtvändhet, Öppenhet, Samvetsgrannhet, Vänlighet och Emotionell stabilitet.

Skrivet av Bosselagom, 2017-05-24 21:47

Medvetenhet om tankens källa
Ställ följande fråga till dig själv:
“Undrar var nästa tanke kommer från?”
Observera vad som händer direkt efter att du ställt frågan.
Försök inte svara på frågan, undersök bara nyfiket vad som händer i ditt huvud.

Om du inte upptäcker det direkt så kommer du efter några försök att upptäcka ett litet, litet tomrum mellan tankarna. En total tystnad under en kort stund. För vissa kan det vara en del av en sekund, för andra en hel sekund eller kanske längre. Det finns ingen anledning att ge dina tankar i huvudet mer bränsle genom att misströsta om det inte fungerar. Då är det bara att försöka igen.

Var uppmärksam på vad som händer då du ställer dig frågan. När du hittat denna lilla tystnad så känn hur den känns. För varje gång kan du stanna längre och längre stunder i tystnaden. Det här är en övning du kan använda i princip överallt. När du kör bil, sitter på bussen eller står i en kö. Framför allt kan det vara ett bra verktyg att ta till då du är i en situation då dina tankar börjar ta över och du behöver kraft att återta kontrollen.

Tysta rösten i huvudet.
”känn dina fötter”
Sitt ned på en stol med fötterna i golvet. Var medveten om dina fötter. Det innebär att du ska vara fysiskt närvarande i dem. Känn fotsulan mot golvet. Känn strumpan runt huden på foten. Kan du känna strumpkanten? Känn hälen mot golvet. Känn tårna mot golvet eller skon. Känn alla tår. Kan du känna hela foten? Hur känns den inuti? Varm, kall, pirrar det? Kan du känna muskler och leder i dina fötter? Kanske ditt skelett? Har du märkt att ju mer fysiskt närvarande du blir i dina fötter, desto tystare blir din röst i huvudet? Eventuell oro, frustation eller rädsla lugnar ner sig.
Vem är det som upplever det som händer?
Vem är det som upplever de här tankarna?
Vem är det som upplever den här kroppen?

Skrivet av bosselagom, 2017-07-15 17:39

Stoppa huvudet i sanden!

Citat;

- Det finns saker vi inte vill se, veta av eller ens komma nära. Saker vi undviker för att det gäller sådant vi tycker är obehagligt i världen och i vår närhet. Ett tydligt exempel på det är när en vän berättade för mig att hon delat ett inlägg där det beskrevs hur en 10-årig flicka våldtagits och nekades abort på grund av tradition i landet det hände. Flickan skulle troligtvis inte överleva förlossningen. Annonsen kom från Amnesty och de bad om en underskrift för att uppmärksamma flickans fall. Hon noterade den låga uppmärksamhet denna delning fick på Facebook. Den resulterade i två delningar och ingen kommenterade.
Vad är det hos oss som gör att vi inte vill se det som är mörkt eller jobbigt i världen när det visas på TV? Vad är det som får oss att undvika att läsa artiklar om svält, död, krig och misär i tidningen? Detsamma gäller det obehag som många känner när någon i omgivningen blir arg eller ledsen. Varför vill vi försöka få dem glada igen, istället för att tillåta att de visar sina känslor.
Kan det vara så att vi inte vill se vår egna mörka sidor? Sidor vi kanske är mer eller mindre medvetna om. Vi kanske väljer att inte vilja se dem eller så är de helt omedvetna för oss och vi är inte intresserade av att ta reda på vilka de är. De är mörka för oss eftersom vi inte lyfter fram dem i ljuset. Vi undviker besvärliga känslor och tankar, både medvetet och omedvetet.
Om vi ser mörkret på TV blir vi på ett eller flera plan medvetna om oss själva och vill inte se mer. Vi vill inte bli påminda om det vi försöker undvika. Då är det mycket lättare att klicka “Gilla” på en Skapa dig en härlig dag -bild, eller en bild på en rolig katt.
Nu menar jag inte att vi ska vältra oss i eller älta elände. Vi kan heller inte bara gå med ett leende på våra läppar och låtsas som om solen skiner varje dag. Då missar vi poängen med att uppleva livet fullt ut. De sidor hos oss som är mörka eller våra så kallade skuggsidor är också en del av oss. Ju mer av de som vi kan välja att vilja se och dessutom acceptera, desto mer kan vi stå upp och se mörkret i världen och vara ett bättre stöd.

Skrivet av bosselagom, 2017-09-04 12:53

Det kan hända att du undviker dina känslor.
Vi har en tendens att vilja fly undan det vi känner eftersom det kan vara smärtsamt, obehagligt eller för intensivt. Det kan vara bra att vara medveten om detta, då blir du den som kontrollerar dina känslor och inte tvärtom – låter känslorna ta kontrollen över dig. Med kontroll menar jag inte att hålla dem i schack eller på plats genom att med våld eller beslutsamhet undertrycka och skjuta dem ifrån dig. Det jag menar är att du ska vara medveten om dina känslor och acceptera och tillåta att de finns där. Kontrollerar och ignorerar du dem så kommer de förr eller senare och biter dig i svansen genom att explodera, stänga ned dig så du känner dig energilös, utbränd och hopplös. De kan också visa sig i din kropp genom sjukdom, skador, smärta och värk. Eller på alla sätt samtidigt. Då är det bättre att ta tag i det innan det går så långt.
Känner du igen något av dessa sätt att undvika dina känslor:
• Du ignorerar medvetet känslor
• Du ser på TV, surfar på internet, kollar sociala medier, arbetar, tränar, städar, läser.
• Du undviker situationer där du vet att vissa känslor blir triggade.
• Du intellektualiserar och analyserar allt, ältar, dramatiserar, skuldbelägger andra, försöker förklara hur du känner genom rationella tankebanor och förklaringar, gärna med någon annan person involverad som du kan skylla orsaken på.
• Du dämpar genom att äta mycket mat gärna ohälsosam sådan, godis, medicinerar, missbrukar droger, alkohol, nikotin
• Du skämtar bort saker. Framför allt om dig själv och andra.
• Du stänger av och inte känner alls. Kan vara så att du i vissa situationer är kall och känslolös och din rationella hjärna tar över? Det kan även vara så att även din hjärna slutar att fungera då hela ditt system stänger av. Den populära termen är utbrändhet, dvs en massa känslor kommer på samma gång.
Det finns givetvis flera olika tecken på att du undviker att känna. Det här är bara några exempel för att påminna och göra dig mer medveten. Vilka fler förslag kommer du på?
Om du vill göra något åt din situation kan det vara bra att bli lite nyfiken på när du undviker dina känslor. Om du vill ta dig ur vissa reaktioner och förändra situationer är första steget att bli medveten om vad som händer. Bara genom att bli medveten om dina olika reaktioner på dina känslor kan du börja lösa upp dem.

Skrivet av bosselagom, 2017-10-11 17:23

Övningar för Mentala livsområdet

Var kommer nästa tanke ifrån?
Ibland kan du känna stress och hjärnan går på högvarv, tanke avlöser tanke och pulsen slår mer än vanligt. Det kanske inte finns någon uppenbar anledning eller så har du mycket att göra. Det kan också vara så att du pratar med någon som du tycker är jobbig eller besvärlig. Det kryper i din kropp och du vill helst därifrån.
Det finns flera metoder att hantera sådana situationer. En är att kontrollera dina tankar. Kan du lugna ned din tankeverksamhet så har du inget bränsle till elden som pågår. Den vanligaste metoden är meditation. Meditationen lugnar sinnet och saktar därmed ned tankeflödet. Meditationen gör att du blir mer och mer medveten om att du tänker. Jag brukar lära ut en minimeditation som alla kan göra i stundens hetta.
Skulle du uppleva att den här övningen inte fungerar riktigt för dig, så ge inte upp, utan träna vidare.

Tysta rösten i huvudet.
”känn dina fötter”
Sitt ned på en stol med fötterna i golvet. Var medveten om dina fötter. Det innebär att du ska vara fysiskt närvarande i dem. Känn fotsulan mot golvet. Känn strumpan runt huden på foten. Kan du känna strumpkanten? Känn hälen mot golvet. Känn tårna mot golvet eller skon. Känn alla tår. Kan du känna hela foten? Hur känns den inuti? Varm, kall, pirrar det? Kan du känna muskler och leder i dina fötter? Kanske ditt skelett? Har du märkt att ju mer fysiskt närvarande du blir i dina fötter, desto tystare blir din röst i huvudet? Eventuell oro, frustation eller rädsla lugnar ner sig.
Vem är det som upplever det som händer?
Vem är det som upplever de här tankarna?
Vem är det som upplever den här kroppen?

Skrivet av bosselagom, 2017-10-21 10:25

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?