En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Bistånd i stället för krig

Taggar: lagar moral afghanistanbistånd folkrätt afghanistankriget

Afghanistan har sedan 15 år ett krig som saknar folkrättsligt stöd och det finns inget FN-mandat (precis som fallet var när USA och Storbritannien startade bombkriget 2001 utan klart FN-mandat). 50 svenska soldater har inga blå baskrar utan bär Nato-hjälmar.
Den svenska regeringen hänvisar till att man är inbjuden av regeringen i Kabul. Men en inbjudan till intervention är olaglig om en regering saknar kontroll över stora delar av territoriet. Idag har regeringen i Kabul kontroll över endast hälften av landet. Det är ett brott mot folkrätten att utländska trupper går in i ett pågående inbördeskrig och försöker avgöra hur landet skall styras.
Som militärt alliansfritt land borde Sverige hålla på folkrättens principer. Ett fortsatt deltagande i Afghanistankriget riskerar att undergräva både tilltron till och respekten för vår alliansfrihet och till folkrätten.
De barn som växer upp i Afghanistan i dag har precis som sina föräldrar bara upplevt krig i hela sina liv. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder med stor utbredd korruption och narkotikaproduktion, som ökat markant under krigsåren. Afghanistan är ett förött land präglat av misär, nöd, lemlästade människor och människor på flykt och analfabetism som inte kan bombas bort.
Minst sextontusen USA/Nato-soldater finns i Afghanistan. President Trump avfärdar allt tal om en bortre gräns för USA/Natos närvaro i landet och rustar för ett krig utan slut. Man är inställd på att bomba talibaner var de än befinner sig. Men USA, Nato och Sverige bortser från den uråldriga traditionen att utländska soldater aldrig är välkomna i landet.
Antalet flygattacker ökade med 50 procent under september i år jämfört med augusti månad. Det är den högsta siffran på flera år. Bombattackerna drabbar urskillningslöst. De civila offren för bombningarna har i år ökat med 50 procent jämfört med förra året. Det amerikanska CIA har återupptagit sina specialoperationer för att likvidera afghanska motståndsmän och -kvinnor.

Det är hög tid att byta taktik genom att visa demokrati och ge instruktioner i hur det fungerar.
Förslag till utbildning ….. Biståndsarbetare i stället för utländska soldater

Skrivet av bosselagom, 2017-11-13 17:10

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?