En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Notes in my English at
www.bosselagom.blogspot.com

Slentrian kan vara själsdödande, släpp in kreativiteten!
Hos en fanatiker har disciplinen hakat upp sig på egot!

Vår värld strålar av liv, byt värderingar om du vill se det! Kan vi byta värderingar kollektivt på ett civiliserat sätt? Träna i din egen disciplin mellan ditt ego och hur du förmår att betrakta omvärlden. Betraktaren i dig kan förbättra sättet att lyssna.

Hur gör vi själva, var i processen befinner idén sig?

1. Problem är grodden till det nya. Belys problemet.
2. Den kreativa processen får ha sin gång, våga vänta.
3. Ta idén på allvar, fånga energin som ger inspiration.
4. Värdera idén i olika eftersnack, fungerar det inom ramen.
5. Livet har sin rytm. För att nå fram krävs arbete, inspirationen utgör endast en liten del.
6. Sann kreativitet finner sin form, men våga släppa taget om ”enmansteatern”.
7. Njut av ”skapelsen” eller vad det nu är.

Så här skissades det för 20-30 år sedan…

Hur...

Skrivet av bosselagom, 2011-01-02

Visa hela (0 kommentarer)

Pat Condell har väl tagit i lite i överkant med sina synpunkter på lilleputtlandet Sverige. Vi kan väl bjuda in honom att leva här några år, en betydligt vettigare lösning än mediernas frosseri med Lars Vilks gratisreklam.

I denna bloggs anteckningar (anteckningars anteckningar??) om Härskare nämndes några med svenska begrepp. Efter översättning till någon form av engelska, får det ett utvidgat begrepp som President, Pope and the King. Då man lyssnar på folk som spyr galla över utvecklingen får man som positivist tankar på att ta fram något konstruktivt av dessa synpunkter. Blandningen, lite lagom, som vi har här är ju faktiskt ganska bra som grund för något bättre.

Ett tillägg till skåpmaten borde kanske vara om vilket fantastiskt fint samarbete mellan olika individer som sker i idrottsföreningarna. Barn, ungdomar och vuxna samarbetar oavsett bakgrund och status. Denna verksamhet, som överbryggar all religion och politik, inger verkligen framtidstro!

Gott Slut och...

Skrivet av bosselagom, 2010-12-31

Visa hela (1 kommentar)

Härskarnas analys av 2010 med en och annan egen reflexion.

(ett tillägg till ”Talet”; ord som berörde till eftertanke)

2010 var det 200 år sedan som Sveriges riksdag samlades i Örebro och valde en ny tronföljare. Det var inledningen till den långa fredsperiod som vi har haft lyckan att uppleva allt sedan dess, en förmån som få andra länder på jorden delar med oss. Under en längre tid lades grunden till det moderna Sverige med bland annat en ny infrastruktur, bankväsende och utbildning, en process som ständigt är pågående och kantas av med- och motgångar.
Här gäller öppenhet, frihet och mångfald som med hjälp av medborgarna bevarar de lagar och demokrati som vi beslutat gemensamt om. Det finns naturligtvis hot mot denna ordning som vi också försöker stävja med den gemensamma ordningen. Genom ett mycket högt reformarbete, i detta starkt sekulariserade samhälle, strävar vi ständigt efter rättvisa.
I Sverige har vi en symbol för härskaren, konstitutionell monarki,...

Skrivet av bosselagom, 2010-12-29

Visa hela (0 kommentarer)

Begreppet EMPATI är osagt äldre än Antikens EMPATHIA! Är det andliga livsområdet, som oftast betecknas med någon form av religion, i grunden den empatiska processen hos en s.k. civiliserad människa; och vad får jag, en ”vanlig” dödlig, ut av det i mitt självbefinnande?

Den affektiva empatin marknadsför mina känslor och intellekt, och det var nog här det uppkom drivkrafter att bekämpa vår egen art. När vi talar om det förflutna ljuger vi i varje andetag; vi återvänder oftast för att minnas platser, vänner, idéer eller trosföreställningar där vi rekonstruerar, delvis motsägelsefulla, förlopp som närmar sig sanningen. Den verkliga bilden förfelas av just empatin. Liksom i reklamvärlden strävar man efter ett godkännande vilket skapar konflikter vi skulle kunna klara oss utan.
Kan forskningen ge svar på frågan hur den biologiska empatin har utvecklats – kanske vi också kan få svar på hur (och varför) den sociala empatin har utvecklats – svaret kanske redan är på...

Skrivet av bosselagom, 2010-08-08

Visa hela (2 kommentarer)

Ord som berörde till eftertanke; relaterat till ett tal vid en vigsel;

För att livet ska bli gott måste man få ta ansvar och få påverka.
•Vi unnar varandra att reda oss i livet och råda över våra liv. Er situation, kronprinsessan Victoria och prins Daniel (nu blev det sagt, för första gången), är både unik och delad. Ni går in i uppgifter som ni inte kan välja bort – men som ni kan påverka. En av er har haft många år på sig att förbereda och leva detta liv – en av er bara några få. Ni kommer inte att rå er helt själva – men ni kommer att reda er, om ni har kvar fokus på andra än er själva, på sammanhangen, på samhället, familjen och framtiden.
•Vi unnar varandra att behövas och vara till nytta. Nyttighet har flera led. Varje människa måste tänka i flera led. Vad blir följden av det valet eller det valet? Vad kan jag klara – och vad bör jag göra fastän jag undrar om jag klarar det? Ingen av oss är oumbärlig, inte heller kronprinsessor eller prinsar. Ändå...

Skrivet av bosselagom, 2010-06-21

Visa hela (2 kommentarer)

Tanken att det som gör livet värt att leva måste återskapas utanför samhällets regelverk, och den förutsätter en outsinlig kreativitet.
Vi lever i ett samhälle som har gjort det möjligt för oss att leva som fria, kännande individer. Vi lever i en löftesrik och komplicerad period och där klansamhället bör hålla sig kvar i historien. Trenden i samhället är en alltmer tilltagande jakt på att få det bra för egen räkning. Men minst lika viktigt för oss är att känna ansvar för andra och vår omvärld. Då man fokuserar på frågan om livets mening kan man likväl fokusera på vad som gör oss lyckliga eller på vad moralen kräver av oss (som också är ett begrepp för livsmening).
Det mest meningsfulla livet kan faktiskt vara ett liv som är både moraliskt och lyckligt på en och samma gång; då kanske vi också kan trivas på riktigt.
För att behålla trivseln krävs en viss form av vantrivsel i ordningen. Vi får till viss del accepterar att leva i en värld som är ett...

Skrivet av bosselagom, 2010-05-02

Visa hela (1 kommentar)

Spyker har lurat skjortan av de gamla aktieägarna i Saab automobil (utan honom hade byxorna också åkt). Hade hoppats att han skulle komma med något nytt, istället för att följa ”bonuslinjen”. Nu hade en ny form av ”konsumentskyddslag” varit aktuell, nu då Spyker tar åt sig och delar med sig, aktier i nya Saab-företaget, som belöning åt medarbetare. Hela aktievinsten bör stanna inom företaget för framtida utveckling. Nu gäller det för Victor att accelerera med sin fantastiska eldrivna sportbil; Koenigsegg Quant som har 512 hästkrafter, accelererar från 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder och når en topphastighet på 275 km/h, och drivs av bland annat solcellsenergi. Den har LED-strålkastare och är täckt av ett tunt lager solceller men kan även laddas vid en laddningsstation. En uppladdning tar 20 minuter och håller i 50 mil. (;delat med fem??). Det gäller att och få luft under vingarna för Saabs framtidsbil och företagets förtroende (både i öst och i väst). Och...

Skrivet av bosselagom, 2010-05-01

Visa hela (1 kommentar)

Det är väl, trots allt, bättre att samla fårskallar, klantskallar och sunt tänkande människor på ett ställe, under övervakning, där dem kan munhuggas (utan egentligt makt att styra). – I stället för att tillåta dem (typ kungliga republikaner) med hövdingemakt, som med hjälp av kanoniska lagar, trycka ned undersåtarna (vilket har varit det mest tongivande under vårt första millennium). Det är, i alla fall, ett av skälen till att jag stödjer idén om EU (verbalt krig istället för fysiskt). Och jag ser gärna ”Saddams” och ”Tjombes”( kolla bara efterbörden med sexhandeln i Kongo) motsvarigheter sittande i Bryssel, i stället för regerande i den lokala regionen (som skall vara den starkast styrande enligt visionen (Typ ett Södra Götaland med en sammanhållen arbetsmarknad, infrastruktur och sjukvård)). Mellan-ledet, den ceremoniella och symboliska konstitutionella monarkin behåller jag gärna som alternativ till blodsugande republikanska presidenter och korrumperande...

Skrivet av bosselagom, 2010-04-30

Visa hela (1 kommentar)