En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Religiösa begrepp framkallas i människans hjärna vid fysiologisk eller psykologisk stress. Detta påverkar hjärnan att skapa ett räddande väsen eller symbol för att, i alla situationer, ”tillhöra” (om detta är ett ärftlig eller i barndomen skapat ”syndrom” tvistar forskarna om, men det tyder mest på det sistnämnda påverkan). Här finns också en form av krisberedskap, typ något vi jämförprisar, som oftast uppkommer då vi drabbats av vår första kris i livet.
Likväl som att man kan delta i firandet egna folkslaget religiösa ceremonier, utan att vara ”troende” (människor utan den här typen av stress, vilka tycks vara i majoritet), kan man också delta i andra religioners ceremonier för att uppnå den globala samhörigheten.
Det finns oftast en stor gemensam nämnare i de andra livsområden än den som är starkast fokuserad. Man har sin egen ledstjärna, sitt eget personliga ledarskap och sin egen tro. Man accepterar vetenskapen som människans sätt att utveckla det fysiska...

Skrivet av bosselagom, 2010-04-23

Visa hela (1 kommentar)

Om människor med personligt ledarskap och egenmakt, moraliskt och socialt strävar efter ett hållbart samhälle utanför kvantuniversums gränser, blir nationalekonomin kanske humanistiskt realistisk, utan att vara styrda av exakta vetenskaper (en underavdelning av historia och moralfilosofi).
Det är bra om ekonomerna tar små steg in i känslornas, de sociala relationernas, fantasins, kärlekens och rättrådighetens värld, och tar till sig lärdomar från psykologer, hjärnforskare och sociologer; ett sätt att återgå till äldre tiders ödmjukare inställning.
Nationalekonomi är en moralisk vetenskap; den sysslar med motiv, förväntningar, psykologiska osäkerheter. Man måste ständigt vara på sin vakt mot att behandla materialet som konstant och homogent. Ett belysande exempel är de enskilda vägarna som är en unik svensk institution med rötter i medeltiden. En värld med svåra ekologiska och ekonomiska problem kan lära mycket av vägsamfällighetens förvaltningsform.
I dag ställs...

Skrivet av bosselagom, 2010-04-22

Visa hela (2 kommentarer)

Att vara positivist kan kännas naivt, och man får skamkänslor för ett (till synes) naivt förhållningssätt. Problem uppstår då positivisten uppmanas att tänka positivt – då blir det oföretagsamhet. Och visst blundar man för reella problem då vällusten flödar och den yttre optimismen tror sig till och med kunna tämja kvantvärlden. Vid normalläge utvecklar positivisten visioner och idéer, och får som oftast den inre drivkraften att blomstra. Dock störs den märkbart av yttre motivationer så som ”morötter” eller ”piska”. Vid depressioner skapar positivisten konst och har betydligt enklare att leva i nuet än sin motsvarighet. Om positivisten blir oföretagsam vid yttre påverkan av optimism, blir pessimisten aktiverad att påbörja ett frosseri på både gott och ont. Och vid normalläge, då pessimisten frossar, ser denna ljust på framtiden och lever gärna över sina tillgångar; ju mer beröm och yttre motivation pessimisten får desto fler storverk alstras (dock utan den inre...

Skrivet av bosselagom, 2010-04-21

Visa hela (0 kommentarer)

Ekvationen som Tea-Party- rörelsen (mindre stadsmakt, lägre skatter och mer frihet (i en republikansk opolitisk inriktning)) försöker provocera fram kräver ett mer civiliserat tänkande och ogirighet om detta skall vinna terräng (vilket faller redan på sin orimlighet). Principen ”sköt dig själv och skit i andra” är historia i ett modernt civiliserat och globaliserat samhälle. Sanningen är tyvärr att det gamla överlever sig själv, tyvärr.
Nu finns det andra vägar än höjda skatter att öka välfärden på, och med en ökad egenmakt blir det mindre stadsmakt. Så Tea-Party- rörelsen (som är och förblir politisk) bör kanske rikta sina protester mot den giriga sjukvårdsverksamheten som i dag segregerar människor, och vilkas tendenser också har nått vårt samhälle.

Skrivet av bosselagom, 2010-04-20

Visa hela (1 kommentar)

Lyssnade på en fotbollsintresserad huligan (tror jag) idag. Denne kunde endast konstatera, att tankar är uteslutna då människan sätter material fysiskt i rörelse. Nu är ju en fotbollsmatch något emotionellt för åskådaren. Är det månntro så, att en fotbollspublik som fokuserar sig enbart på spelet, är utan tankeverksamhet (det är ju omöjligt att påverka spelet med tankar, men att, däremot, backa en bil fordrar ju en viss form av tankeverksamhet om vilket håll ratten skall vridas åt?).

Skrivet av bosselagom, 2010-04-13

Visa hela (1 kommentar)

Råttorna är till antalet flest av individerna (olika arter) på Tellus, men människan kommer som god två (kanske därav detta beteendeintresse?).
Konst och symbolik ingår i ett mänskligt socialt livsområde, och det symboliska tänkandet var för 150 000 år sedan nyckeln till detta livsområde. För de flesta av oss utgör detta områdes belöningssubstans (som finns i hjärnan och vilket behöver dopamin som näring), om den är rätt kodad, möjligheten att älska (och kan vi älska oss själva (ego) kan vi också älska medmänniskan). Det här systemet går igång då vi samarbetar med varandra. Tyvärr har politik och religion blivit den mänskliga svagheten som ständigt utgör hotet mot vårt välbefinnande, likväl som detta är en nödvändighet för samarbete.

Skrivet av bosselagom, 2010-04-12

Visa hela (2 kommentarer)

Försök att låta det symboliska tänkandet (vilket är ingrott i tjocka släktens gener sedan en miljoner år tillbaka i tiden) stanna vid vad det är, vi behöver det, alla, i lagom proportioner. Liksom med mycket annat kring oss, kan det bli för mycket av detta också, och särskilt då våra medmänniskor, utan eget personligt ledarskap, får detta populistiskt inpräntat i sig, gör det verklig skada för samhällets hållbara utveckling.
Alltså; prioritera egenmakt före symboliskt tänkande (vid behov) och ta varning för det omvända (det blir det vanmakt av)!

Not. Det sägs att 75 procent av befolkningen, i civiliserade länder, stöder evolutionsteorin; i några av Europas länder stödjer bara 25 procent den, vilket man får beteckna som om att dem prioriterar det symboliska tänkandet (till exempel att någon symbolfigur skapade Homo erectus).

Tankar
Tillfredsställelse (sinnesro) i det mentala livsområdet skapar de verkligt meningsfulla värden (verkliga värden) som orsakar...

Skrivet av bosselagom, 2010-04-11

Visa hela (0 kommentarer)

………fortsättningen är upp till var och en.
Det du har förstått genom att tänka kommer du oftast ihåg, och man förstår andras tankar först då man tänkt dem självt. Självständigt tänkande suddar gärna ut våra odemokratiska värderingar (som vi blivit påverkade av omvärlden med). Tvingad (populistisk) påverkan ger oftast bara halvtänkta vettiga värderingar som blandats med osorterade och lika halvtänkta fördomar.
Om man vill dela med sig av den godhet och rättrådighet (etcetera) vi alla strävar efter, är det genom handling! Sedan beror det på karaktären av egenmakten, om omvärlden kan (och är villig att) förstå dina tankar med ditt handlande…………..

Skrivet av bosselagom, 2010-04-10

Visa hela (2 kommentarer)