En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Notes in my English at
www.bosselagom.blogspot.com

Lyssnade på en fotbollsintresserad huligan (tror jag) idag. Denne kunde endast konstatera, att tankar är uteslutna då människan sätter material fysiskt i rörelse. Nu är ju en fotbollsmatch något emotionellt för åskådaren. Är det månntro så, att en fotbollspublik som fokuserar sig enbart på spelet, är utan tankeverksamhet (det är ju omöjligt att påverka spelet med tankar, men att, däremot, backa en bil fordrar ju en viss form av tankeverksamhet om vilket håll ratten skall vridas åt?).

Skrivet av bosselagom, 2010-04-13

Visa hela (1 kommentar)

Råttorna är till antalet flest av individerna (olika arter) på Tellus, men människan kommer som god två (kanske därav detta beteendeintresse?).
Konst och symbolik ingår i ett mänskligt socialt livsområde, och det symboliska tänkandet var för 150 000 år sedan nyckeln till detta livsområde. För de flesta av oss utgör detta områdes belöningssubstans (som finns i hjärnan och vilket behöver dopamin som näring), om den är rätt kodad, möjligheten att älska (och kan vi älska oss själva (ego) kan vi också älska medmänniskan). Det här systemet går igång då vi samarbetar med varandra. Tyvärr har politik och religion blivit den mänskliga svagheten som ständigt utgör hotet mot vårt välbefinnande, likväl som detta är en nödvändighet för samarbete.

Skrivet av bosselagom, 2010-04-12

Visa hela (2 kommentarer)

Försök att låta det symboliska tänkandet (vilket är ingrott i tjocka släktens gener sedan en miljoner år tillbaka i tiden) stanna vid vad det är, vi behöver det, alla, i lagom proportioner. Liksom med mycket annat kring oss, kan det bli för mycket av detta också, och särskilt då våra medmänniskor, utan eget personligt ledarskap, får detta populistiskt inpräntat i sig, gör det verklig skada för samhällets hållbara utveckling.
Alltså; prioritera egenmakt före symboliskt tänkande (vid behov) och ta varning för det omvända (det blir det vanmakt av)!

Not. Det sägs att 75 procent av befolkningen, i civiliserade länder, stöder evolutionsteorin; i några av Europas länder stödjer bara 25 procent den, vilket man får beteckna som om att dem prioriterar det symboliska tänkandet (till exempel att någon symbolfigur skapade Homo erectus).

Tankar
Tillfredsställelse (sinnesro) i det mentala livsområdet skapar de verkligt meningsfulla värden (verkliga värden) som orsakar...

Skrivet av bosselagom, 2010-04-11

Visa hela (0 kommentarer)

………fortsättningen är upp till var och en.
Det du har förstått genom att tänka kommer du oftast ihåg, och man förstår andras tankar först då man tänkt dem självt. Självständigt tänkande suddar gärna ut våra odemokratiska värderingar (som vi blivit påverkade av omvärlden med). Tvingad (populistisk) påverkan ger oftast bara halvtänkta vettiga värderingar som blandats med osorterade och lika halvtänkta fördomar.
Om man vill dela med sig av den godhet och rättrådighet (etcetera) vi alla strävar efter, är det genom handling! Sedan beror det på karaktären av egenmakten, om omvärlden kan (och är villig att) förstå dina tankar med ditt handlande…………..

Skrivet av bosselagom, 2010-04-10

Visa hela (2 kommentarer)

Trots allt obra, så är bäst så mycket mer...... glad påsk!

Skrivet av bosselagom, 2010-04-03

Visa hela (3 kommentarer)

Alice i Underlandet (en månad efter premiären)
Ett av dem yngsta barnen fick boken ”Alice i Underlandet” i julklapp, så boken hade uppdaterat minnet innan filmen i går kväll.
”Licensen på underlaget” för all världens makt (Rappakalja!?). Visst påverkar det, och det beror också på var vi hämtar upplysningarna; Darwins teorier, 1-3 testamentet, Times m.fl. eller som här i Alice i underlandet (en av de mest lästa böckerna).
Författaren försöker, med sagan, (kanske omedvetet) påvisa maktens komplexibilitet, från individens till kollektivets virrvarr av olika vägar, för ledning av mänskliga individer, gestaltade i olika fantasifigurer. Liksom i senaste utgåvan av Sherlok Holms tillhör verklighetens aktörer den viktorianska societeten, men här är det kvinnorna som är de aktiva. Naturligtvis blir det djupare och mer omfattande efter mer än 100 års globaliserad utveckling sedan boken skrevs. Och därför är man också tvungen att med teknikens hjälp utmana fantasin och lägga...

Skrivet av bosselagom, 2010-03-30

Visa hela (1 kommentar)

Visst lever vi, var och en, med en del svårmod emellanåt. För vissa av oss blir det mer ett ”frosseri” även inom detta mentala livsområde. Det kan vara att ”gå i väggen” eller en sorg som utlöser medfödd eller utvecklad okontrollerad psykos. Man kan bli frisk av egen makt, kognitiv terapi, medicin eller så blir man inte frisk.
Det får mig själv att dra mig till minnes egna livskriser, som t.ex. i ungdomen då man någon gång drogs med själmordstankar (alternativt att ta värvning i främlingslegionen) eller som i slutet av 80-talet; var mycket intresserad av datorer – skrev, programmerade , ”removade” allt arbete av misstag och försökte hjälpa andra nyfikna. Så, en julafton då jag stött på något mindre problem, svartnade det för ögonen och det kändes som en mindre hjärnblödning (föreställde jag mig) och drabbades av några veckors svårmod – jag självläkte (tror jag). Det är kanske därför jag emellanåt intresserar mig för relationer och depressioner – livet är...

Skrivet av bosselagom, 2010-03-29

Visa hela (4 kommentarer)

Har varit en sväng, två timmar närmare ekvatorn än vid samma tid förra året, på Atlanten, för att sandblästra lekamen. Öarna har nyligen upptäckts av norden-turister (2005), och man kan skönja en ny form av Thailand/Gambia-turismkultur. Än så länge, verkar det, som om sexköpande 50 plussare bara rekognoserar. Landet är förhållandevis välmående och girigheten står bara på tur. Får se vad dagens ”globala” nätverk kan göra för att ”mota Olle i grinden”. Min personliga karaktär och samvete säger mig, i alla fall, ha bidragit till ökat välmående för lokalbefolkningen (i motsats till Thailand-resor) genom besöket. Men ju mer man funderar på utvecklingen, desto komplexare blir det. Att ”alla” krämare hade kontakter med städer i norden var kul och det ömsesidiga språket var relativt enkelt att förstå. Kapverde

Mycket intressanta reflektioner Diana och Bergatorparen gör.
Verkar vara en...

Skrivet av bosselagom, 2010-03-21

Visa hela (1 kommentar)