En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

I Alexander den Stores ”story” har författaren skapat en indisk vis man, Kalonus, med så goda tankar som nästintill känns omöjlig i en mänsklig värld; Tankar som kan liknas vid de funderingar och reflexioner som nämns i denna blogg. (not. Det där med vise män kommer vi säkert att höra talas om vidare då Kineser och Indier har blivit mer civiliserade och försöker, med nyvunnen makt, påverka oss västerländska ”dödliga”.) ; slut på parantes!
Det är ingen mening med att kriga och segra, så sant så – ingen har överlevt!

Skrivet av bosselagom, 2009-11-21

Visa hela (0 kommentarer)

Vi lever ogärna i ständig harmoni, eftersom det då tenderar att stagnera. Harmonin uppstår genom ständiga förändringar och förbättringar som tillfredsställer den enskilda människans alla livsområden. Det kan vara en ”lagom” helhet, men de enskilda livsområdens aktualitet variera ständigt, och undermineras ett område en längre tid kollapsar samhället eller ”individen”.
Det här går att förklara med betydligt enklare ord!
Problemet kvarstår dock att alla våra ledare, även du som personlig ledare över dig själv, påverkas av vad våra (och även Du själv som agitator) medmänniskor återskapar i sina fantasier och tankar genom sagor, sägner, historier, muntliga och skriftliga berättelser, böcker, filmer etc. Kan vi med egen makt leva i harmoni utan att göra skada?; ja, det kan vi!

Skrivet av bosselagom, 2009-11-20

Visa hela (2 kommentarer)

Bergatrollet, Darwins teorier och Gud är alla i grunden någon form av sägner; Den egentliga sanningshalten är ofta låg, men de kan ha ett stort värde i andlig form. Hur vi använder detta i det andliga livsområdet är adekvat, bara vi låter det vara i fred tills vi behöver ”tanken” eller ”ordet”, och liksom all annan historia; inte lever i det, utan med det.
Kan det ha skett ett missförstånd och gör så alltjämnt?;
1. Tro på naturen / det naturliga
2. Tro på dig / sig själv
3. Tro på människorna / människan
4. Tro på Gud / Tomten
Med kreativitetens hjälp blandar vi gärna ihop dessa tro´n, för att sedan försöka förtydliga det ytterligare med hjälp av vetenskapen.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-19

Visa hela (2 kommentarer)

Vilken sammanfattade dessa regler? Vad har gjort denne författare till denna människa med dessa värderingar; gener, barndom, trygghet, otrygghet, tron på profetior etc. ???
- Öppna din famn för förändringar, men släpp inte på dina värderingar.
- En kärleksfull atmosfär i hemmet är grunden för ditt liv. Kom ihåg att det bästa förhållandet är det där din kärlek till varandra överstiger ditt behov av varandra.
- Ta hänsyn till att stor kärlek och stora prestationer innebär stora risker.
- Bedöm din framgång efter vad du var tvungen att ge upp för att få det.
- Följ de tre R: Respekt för dig själv, respekt för andra och ansvar för alla dina handlingar.
- Låt inte ett litet missförstånd förstöra en stor vänskap. När du inser att du har gjort ett misstag, vidta omedelbara åtgärder för att rätta till det.
- Lev ett gott och värdigt liv. När du blir äldre och tänker tillbaka så kommer du att kunna njuta av det en andra gång.
- I meningsskiljaktigheter med...

Skrivet av bosselagom, 2009-11-18

Visa hela (3 kommentarer)

Vad var det för påhitt att inte få ta sin påk och gå ut på vandring varje dag för att skaffa mat, utan man är tvingad att jobba för födan tillsammans med andra. Detta har tvingat in människan i en fålla som skapat många psykiska problem, men också en enorm befolkningstillväxt; Något som liknade jordbruk fanns I Turkiet 10000 år f.kr. (m.fl. områden på den breddgraden). Sedan spred den ”livsformen” sig via Grekland 9000 f.kr., Serbien 7600 f.kr. – slaverna vandrade nordost ut – linjen Ukraina till Nederländerna fick jordbruk 5000 f.kr. och kom sedan med tiden till nuvarande Skandinavien där det tog 1000 år innan man accepterade ”bofastheten”. Svionernas (som Romarna benämnde oss) byar och ”jordbruksreform” låg då några tusen år efter i urbaniseringen men den kom för att stanna. Sedan kunde ”mannen” åter igen gå ut med påken, men då i krig, med tron att det skulle bli ett bättre liv. Lurade!

Men på plussidan kan nämnas...

Skrivet av bosselagom, 2009-11-17

Visa hela (2 kommentarer)

Egenskaper hos en ”civil” person; förmågan att använda sin egen potential utan fysisk och psykisk skada för sig själv och andra. En civilist kan leva gott utan skuldkänslor, och ju fler civilister desto civilare samhälle.
Det finns paralleller i historien som påverkar efterlevande befolkningen att leva i obefogade skuldkänslor; tyskar för judeförföljelsen, serbier för massaker av muslimer, svenskar för snapphaneavrättningar m.fl. Listan kan göras lång, så blir det när vardagsmakten utgår från gruppen och inte den enskilde individen. Gruppen har ett mycket stort framtida ansvar i samhället; att selektera vardagsmakten till den civila människan.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-16

Visa hela (2 kommentarer)

Bra inriktning av Obama-administrationen; det finns otillräckliga resurser, i ett enskilt USA, till nästa månlandning! Och rymdforskning bör ju logiskt sett vara en världens angelägenhet, och bör då bedrivas av Jorden gemensamt. Att Jorden befinner sig i nutid, i epoken Halocen, perioden Kvartär, eran Kenozoikum och eon Fanerozoikum, vet vi. Men vem vet, Månen kanske befinner sig i motsvarande perioden Ordovicium. Och oavsett i vilka stadier planeterna befinner sig i, rullar livscykeln på. Det är i sådan här forskning vi lär oss förstå klimatutvecklingen, det bör folket ha med sig vid briefingen i Köpenhamn.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-15

Visa hela (1 kommentar)

Ständig resa på väg mot det civila samhället; "den samling av olika enskilda krafter eller icke-statliga institutioner som är starka nog att väga upp ledarskapet eller staten och som,
utan att förhindra ledare eller staten från att utöva sin roll som upprätthållare av fred och medlare mellan betydande intressen, och trots det kan förhindra den från att dominera och atomisera samhället” - med den benämningen kan inget civilt krig förekomma, möjligtvis civilt försvar, om det sker utan fysisk eller psykisk skada på individer.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-14

Visa hela (0 kommentarer)