En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Notes in my English at
www.bosselagom.blogspot.com

Vad var det för påhitt att inte få ta sin påk och gå ut på vandring varje dag för att skaffa mat, utan man är tvingad att jobba för födan tillsammans med andra. Detta har tvingat in människan i en fålla som skapat många psykiska problem, men också en enorm befolkningstillväxt; Något som liknade jordbruk fanns I Turkiet 10000 år f.kr. (m.fl. områden på den breddgraden). Sedan spred den ”livsformen” sig via Grekland 9000 f.kr., Serbien 7600 f.kr. – slaverna vandrade nordost ut – linjen Ukraina till Nederländerna fick jordbruk 5000 f.kr. och kom sedan med tiden till nuvarande Skandinavien där det tog 1000 år innan man accepterade ”bofastheten”. Svionernas (som Romarna benämnde oss) byar och ”jordbruksreform” låg då några tusen år efter i urbaniseringen men den kom för att stanna. Sedan kunde ”mannen” åter igen gå ut med påken, men då i krig, med tron att det skulle bli ett bättre liv. Lurade!

Men på plussidan kan nämnas...

Skrivet av bosselagom, 2009-11-17

Visa hela (2 kommentarer)

Egenskaper hos en ”civil” person; förmågan att använda sin egen potential utan fysisk och psykisk skada för sig själv och andra. En civilist kan leva gott utan skuldkänslor, och ju fler civilister desto civilare samhälle.
Det finns paralleller i historien som påverkar efterlevande befolkningen att leva i obefogade skuldkänslor; tyskar för judeförföljelsen, serbier för massaker av muslimer, svenskar för snapphaneavrättningar m.fl. Listan kan göras lång, så blir det när vardagsmakten utgår från gruppen och inte den enskilde individen. Gruppen har ett mycket stort framtida ansvar i samhället; att selektera vardagsmakten till den civila människan.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-16

Visa hela (2 kommentarer)

Bra inriktning av Obama-administrationen; det finns otillräckliga resurser, i ett enskilt USA, till nästa månlandning! Och rymdforskning bör ju logiskt sett vara en världens angelägenhet, och bör då bedrivas av Jorden gemensamt. Att Jorden befinner sig i nutid, i epoken Halocen, perioden Kvartär, eran Kenozoikum och eon Fanerozoikum, vet vi. Men vem vet, Månen kanske befinner sig i motsvarande perioden Ordovicium. Och oavsett i vilka stadier planeterna befinner sig i, rullar livscykeln på. Det är i sådan här forskning vi lär oss förstå klimatutvecklingen, det bör folket ha med sig vid briefingen i Köpenhamn.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-15

Visa hela (1 kommentar)

Ständig resa på väg mot det civila samhället; "den samling av olika enskilda krafter eller icke-statliga institutioner som är starka nog att väga upp ledarskapet eller staten och som,
utan att förhindra ledare eller staten från att utöva sin roll som upprätthållare av fred och medlare mellan betydande intressen, och trots det kan förhindra den från att dominera och atomisera samhället” - med den benämningen kan inget civilt krig förekomma, möjligtvis civilt försvar, om det sker utan fysisk eller psykisk skada på individer.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-14

Visa hela (0 kommentarer)

Visst hade Alexander den store Aspbergers Syndrom, eller är det historieskrivaren, journalisten, media som har vinklat det dithän. Cesar, Mao, Stalin, Gustav Vasa, Tjombe, Bush (parantes), Tito m.fl. men även sägners ”personer” (framförallt de människor som skapat ”storyn”) såsom Muhammed, Gud, Darwin(fysik person med sympatisörer), Buddha m.fl. hade och har en kreativitet att påverka andra människor och ”själar” än sina egna.
Var försiktig vid emottagandet!
Har Obama, Sarkozy, Reinfeldt eller Hu Jintao, med flera ledare som inte har börjat krig, egenmakt att stå emot historiens profetior och förbli civiliserade; - även om en och annan har ADHD och behov av att göra av med mer energi än de behöver för sig själva?
Det är dags att granska utdöda, liksom aktiva ledares, funktions-mekanism; ta bort glorian och stöd utvecklingen av vardagsmakten hos oss som helst av allt vill leda oss själva i ett civiliserat samhälle.

Skrivet av bosselagom, 2009-11-13

Visa hela (1 kommentar)

Vi lär oss ständigt genom världsordningens historia, att revolutioner och förändringar som genomförs med fysiskt våld misslyckas, att demokratier som inte förändras föder terrorism.
I ett samhälle där människor har fått friheten att växa upp med en egen personlig makt, ställer individen ett större kritiskt granskande till ledarskapet. Det är det vi behöver; Granska chefer som genom kapitalet eller politiken fått rollen som ledare. Har de förmåga att se ”uppåt” på hur verksamheten utvecklas, är den adaptiv och är det möjligt att få det bättre utan fundamentalistiska och terroristiska varianter, det vill säga en humanistisk tävling med alla de psykiskt störda individer som strävar efter att bli ledare genom religiösa eller ”tockna” övertygelser.
Vi kanske behöver ett nytt namn för denna sorts demokrati; egenmaktsdemokrati, e.d. eller dylikt….

Skrivet av bosselagom, 2009-11-12

Visa hela (0 kommentarer)

Håller med media när den informerar oss dödliga om ledarskapets fadäser; Det är dags att näringsminister Maud Olofsson byter ut vd:n i Vattenfall!
Om man alla elbolag hade sålt sin egen tillverkade el slipper vi den kopiöst stora mellanleden som fördyrar!
Konkurransen, som man trodde skulle göra elen billigare, har fördyrat den !!!!

Skrivet av bosselagom, 2009-11-11

Visa hela (1 kommentar)

Citat av tankar och utveckling av idéer, en uppbloggning av samhällsplikt.
Värnpliktens betydelse som nationell brobyggare och smältdegel har haft en betydelse för den nationella samhörigheten och demokratin. De bärande argumenten för värnplikt har alltid varit politiska och sociala snarare än militära och ekonomiska.
Förslaget är att dagens allmänna värnplikt bör ersättas av en allmän samhällsplikt där samtliga unga män och kvinnor tas ut till tjänstgöring inom olika samhällssektorer, inte bara militärväsende och civilförsvar utan också äldre- och barnomsorgen och skolan.
Enklare och mindre stötande hade det varit att införliva denna utbildning i en skola i och för samhällsutveckling där grunden är egenmakt och utbildning i personligt ledarskap. En skola där man lär sig att integrera hjärta och hjärna. Och som en praktik gör eleverna samhällsinsatser som inte inryms i ordinarie verksamhet.
Vad dessa samhällsinsatser bör bestå av, och hur de ska organiseras,...

Skrivet av bosselagom, 2009-06-10

Visa hela (3 kommentarer)