En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Notes in my English at
www.bosselagom.blogspot.com

Vad hände för en månad sedan? Volvoledningen sänkte sina löner och SE bankens ledning fortsatte att bättra på sina inkomster. Coop i Skåne började köpa mjölk från Småland och skånemjölken började forslas till Danmark. Ja, visst blev det lite gnäll. Men i dag verkar de nyheterna vara glömda. Och det är ju mänskligt, eller hur….pengarna tycks vinna i långa loppet ändå … och det är ju så vi betalar för oss … eller hur… Bolvan fortsätter att fundera.

Skrivet av bosselagom, 2009-04-23

Visa hela (1 kommentar)

Att våga hoppas, In Defense of lost Cause och Das Kapital är jobbiga böcker att läsa för en obildad och kreativ person. Som den bekväme läsaren Bolvan är, får han bara grepp om cirka 50 % av innehållet. Det blir inte riktigt som när fan läser bibeln, för valda intressanta uppgifter omsätts till vårt eget förhållande med stor ödmjukhet och självinsikt.
Det blir ju så även när man skummar igenom nyheterna. Man tar åt sig rubriken och inledningen, och kanske något ord som faller en i smaken. Ta t.ex. ” Bilindustrin: Skroten är inte lösningen. ….Europas bilindustri .... och så går funderingarna över på vad man har reflekterat tidigare om, det där med hybrid/el – motorpaket …se Automobilindustrien http://nya.bloggis.se/bosselagom/89942

Skrivet av bosselagom, 2009-04-22

Visa hela (0 kommentarer)

Satsa i kristider, satsa även på politiska reformer som gör oss bättre rustade för nästa kris. Vi har idag en bättre grund att stå på än någonsin, och den kan bli bättre. Vi har hög ungdomsarbetslöshet även vid goda tider och den bör kunna få den största prioritering nu. Gör det enklare att anställa och avskeda i samförstånd. Utbilda och träna med vardagsmakt som grundbult. Skapa nya jobb i servicesamhället (jobben i industrisamhället, och till viss del även i kunskaps- och informations- samhället, har ju automatiserats bort).
En fortsättning med att förnya skattereform och att sammanföra våra trygghetssystem till en enhet är positiva utvecklingstrender i dag. Och det är inte bara trygghetssystemen som skall få en helhet, utan även samhällets ekonomisystem - ett servicesamhälle kan aldrig finansiera sig själv, såsom industrisamhället gör. En annan ”Bosse lagom” gjorde, vid förra lågkonjunkturen, en berömvärd insats. Hoppas en annan kan ”Borga” för en bättre...

Skrivet av bosselagom, 2009-04-21

Visa hela (0 kommentarer)

Nya millionprogram i ny tappning, som tar lärdom av de gamla satsningarna. Varför inte mångskalighet i en virtuell nätverksplanering där tänkta och intresserade grupper bygger sitt samhälle innan den fysiska planeringen börjar. Deltagare i alla åldrar där alla samhällsfunktioner planeras virtuellt i IT-nätverk. Kommunerna erbjuder virtuella områden på karta, som kan ha möjlighet att bli realistiskt.
En idéstart av ett nytt projekt

Politiker! Låt oss få känna av mer uppriktighet, fasthet och sunt förnuft inom politiken

Skrivet av bosselagom, 2009-04-20

Visa hela (2 kommentarer)

I många u-länder strider kulturen mot vad i-länderna uttrycker det, de mänskliga rättigheterna. Men där finns också mycket, moraliskt, bättre rättigheter. Förslagsvis skulle man då kunna översätta valda delar av vår och andra kulturer, och forma den (i tanken till att börja med) till moderna levnadsbetingelser.
Medmänsklig service sker i dag, hos oss, i välgörenhetsorganisationer frivilligt och utan krav på att utövaren skall kunna försörja sig på det …. Visst bär våra anställda i serviceföretagen ”fanan högt” men tyvärr utan den status som i U-ländernas motsvarighet. Varför, jo lågbetalda yrken...(tyvärr måste vi nog hantera vår värdemätare "pengar", vi lär inte bli av med den)… skall det möjligtvis kunna växa fram någon ny syn på ”jobbare”, som medmänniskor med egenmakt, som servar sina medmänniskor? Till detta behövs en utveckling av normer för värdering, som jag tror blir en av framtidens politikers uppgifter.
Mål; bibehållen och ökad välfärd...

Skrivet av bosselagom, 2009-04-19

Visa hela (0 kommentarer)

Den kreativa olikheten är ju känd för att den manliga siktar mot målet direkt (utan att tänka på konsekvenserna), medan den kvinnliga cirklar runt det för att ständigt bearbeta konsekvenser utan att träffa målet. En svensk kvinna kan blogga och amma samtidigt, om det behövs. Hon kan ha vilka intellektuella förmågor som helst. Men hon är först och främst mor, anser samhällsmoralens talesmän, som också förespråkar mannens impulsiva handlande.
Ok, det här klarar egentligen den civiliserade världen sig utan, vi behöver en annan balans. Manligt tänkandet behöver tränga in i det kvinnliga tänkande innan beslut fattas och det kvinnliga behöver struktureras upp vid planeringsfasen. Och visst, det görs det verkligen också vid många dialoger och beslut, men i trängande fall återgår människan till grottmänniskans tänkande.

Blanda och ge

Skrivet av bosselagom, 2009-04-18

Visa hela (0 kommentarer)

Efter första ”vuxen-känslan” att gråta över samhällets klantighet, då Olof Palme hade blivit mördad, har jag ofta tillåtit den ofamiljära sorgen beröra mig. Hade jag bott i USA hade 11 september fått mig att spruta tårar, eller vid någon annan motsvarande händelse, i vår klantiga värld. Även om man inte stöder den ena eller andra, är det helt mot de demokratiska normer man stödjer, och man känner med dom drabbad. Det verkar som om själen behöver denna befrielse (sorgen) för att man inte skall ge sig ut i världen och svara med samma mynt mot dessa mänskliga brott. Dock gjorde jag FN-tjänst (52M) under ett år, och det kändes verkligen meningsfullt.

Skrivet av bosselagom, 2009-04-17

Visa hela (3 kommentarer)

Lokaltaxi, motsvarande, åkte Bolvan för första gången i Turkiet. Jobbare, elever, shoppare och besökare trängs i en minibuss. Man talar om vart man skall, och lägger en slant i en skål. Och naturligtvis började ”min jävla kreativa hjärna” visionera om att köra en motsvarighet hemma i obygden. Taxin finns lite varstans i vår värld (kanske som svarttaxi här hos oss, men det är inte rumsrent, fairplay) och chaffisen tycks ha ett meningsfullt jobb som han är stolt över, liksom andra jobb så som brevbärare eller mjölkbud. Finns det förresten något servicejobb (alltså fysiskt, de administrativa servicejobben är ju välbetalda i informationssamhället) här hos oss som man är stolt över?
Ju enklare man lever desto mer tid över får man att begrunda sin dag... kanske... (men det är ju konsten att kunna leva enkelt och ändå ha all välfärd kvar), sådant som vi aldrig hinner med, och när vi blir orkeslösa, ja då är också tankarna meningslösa (Nu blev det krångligt...

Skrivet av bosselagom, 2009-04-16

Visa hela (1 kommentar)