En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Vi citerar en mening från kursen i personligt ledarskap; Tänk dig att du säger till din dotter; "jag vill att du diskar i dag." Hon hör vad du säger och förstår vad du menar. Men nästa dag är det fortfarande inte gjort. Då har du egentligen inte kommunicerat, ett exempel på obra kommunikation.
Sak samma inträffar då man läser information och tolkar det ”som fan läser bibeln” Och så blir det att sekter och fraktioner uppstår, blandas ihop och nya visioner kommer. Nya ledare uppstår för att övertyga sina medmänniskor i vad de tycker är rätt och riktigt. Orden och meningar får makt som omsättes i fysisk handling och blir mantra i medmänniskors sinne. Makthavaren får större ekonomi än medmänniskorna och blir naturligtvis girigare för att inte förlora. Och ord och meningar blir ”ett folk” …. ? Kan det vara så jäävligt …..? bara för att jag frågade min dotter om hon ville diska ….?

Skrivet av bosselagom, 2009-04-05

Visa hela (1 kommentar)

Vad har livet för mening? Varför kommer uppgivenhet utan mening? Sök svaret i psyket och var mentalt förberedd. Kanske det hjälper med att plocka fram ”ilagen” , jantelagens motsats. Outtalade svar – svar som inte finns kan det andliga hjälpa till med, även då lyckan finns. Life is up and down – det hjälper mot tristessen. Budskap; var nyfiken utan värderingar.

Bolvan

Och efter funderingen upptäcktes bl.a. Dn artikel om melankoni som är intressant i sammahanget;
http://epaper.www.dn.se/DNet/e-paper/20090404/kultur/21307639.htm

Skrivet av bosselagom, 2009-04-04

Visa hela (0 kommentarer)

Uppstressad av jobbispulsen och sociala intryck (prestera och värdera) ställer man sig på verandan i fem minuter (mindfulness) – lyssnar till dalens tystnad, njuter av vyer från berg, åkrar och sjö. Hunden pockar för en promenad och trots tröttheten blir den skogskuperade terrängen en vila. Och marktjänsten försvinner obemärkt i detta härliga livets rymd. Men för övrigt kan man tycka att det är bättre att vara autentisk som sig själv än som skandinav.

Bolvan

Skrivet av bosselagom, 2009-04-03

Visa hela (0 kommentarer)

För en månad sedan – Playan early in the morning. Rätt temperatur och sol gör rekognoseringsvandringen njutbar. Fågelavtryck i lavasanden, havets brus och krabbornas vinkningar, uppspolade på staplade lavastensblock. Människors ankomst längs strandpromenaden, alla med samma värde men olika sysslor; walking, jobbis, pesonlig uppladdning eller avkoppling, fiskare, sakletare, personletare och fler iaktagare. Det var då Bolvan började föra noteringar som nu blandar sig med dagsfärska funderingar. Life is nice against us all, sometimes

Skrivet av bosselagom, 2009-04-02

Visa hela (0 kommentarer)

Är det arbetet eller fritiden som är meningen med livet. Svensken lever för arbetet (med undantag för en och annan norrlänning) medan man i andra kulturer arbetar för att leva. För att leva måste man äta och för att äta måste man arbeta! Försöker man utveckla det påståendet blir frågan oftast abstarkt.
Letade efter ett negativt laddat ord, för motsatsen till ”adaptiv” i någon tanke jag hade för några veckor sedan. Ja det var inte så att jag letade aktivt efter det, men så idag kom det bara; dysfunktionell. Begrepp som man egentligen kan blanda in både i familjen, företag och inom övrig kultur. Det är väl oftast så att för att bli av med ett dysfunktionellt tillstånd, vill man gärna göra ett bokslut. Men det är svårare gjort än sagt. Och man kan, till exempel, ställa sig frågan då det gäller en enskild person; Går det att utveckla något positivt i en blandning av Dysfunktionell och Adaptiv (förändringsbenägen) kultur?
Om man vuxit upp med psykisk eller fysisk...

Skrivet av bosselagom, 2009-04-01

Visa hela (0 kommentarer)

Seismologiska nätet, Uppsala Universitet, står det på pennan jag skriver/klottrar ner mina funderingar med. En vacker vårdag kom en kille vandrande, från ingenstans, och bad om tillträde till naturen bakom huset. Han gick förmodligen en av ”hund- promenad slingorna”, för han var tillbaka efter en timme. Frågade om synpunkter beträffande vindkraftverk och gav mig denna penna. Och så nu, fyra år efter den händelsen, har vindsnurror i en provmast börjat utvärdera vindförhållandena under ett år för denna energikälla. Och kanske får hemmamiljön också lämna ett bidrag till framtida elförsörjningen.
Tänk om man kunde mäta (med ett enkelt instrument) den mentala kraften på tankarna som virvlar omkring.

Bolvan

Skrivet av bosselagom, 2009-03-31

Visa hela (0 kommentarer)

Tre dagar lagom liv;
”Go for a walk” är mer än planlöst vandra, det är oftast en inre resa oxså. Influenser kommer från naturens tystnad, sorlet från människor i rörelse, innehållet i musiken eller talboken.
Vad var det nu med personligt ledarskaps självinsikt? Barn har självförtroende eftersom de inte ännu tillägnat sig rädslan för att misslyckas, men som vuxen måste man ha en självinsikt! Och så lade jag till personliga mål och hur vi kan utveckla dessa, samt ett avsnitt om drömmar och önskningar i Volusens
> empowerment/egenmakt < (sök på googles)

Det var gårdagen det. Men nu började en vanlig dag i morse; Dusch, putsa fjädrarna, dubbelmackor och proviva i säcken, och en i halsen. Tar bilen idag, 25 km avkoppling, jobbis med start, registrering, köra, lasta , lossa, fikasnack och jobbissnack – det blev 8 timmar lön idag inklusive rörelsepass och social kompetensövning. Hämta Töltan på dagis och bara umgås, i morgon...

Skrivet av bosselagom, 2009-03-30

Visa hela (0 kommentarer)

En hund är duktig, ett barn gör saker bra, rätt och riktigt. Barn behöver mycket, mycket uppskattning. Grundläggande rutiner och ordning är viktigt liksom att lyssna aktivt. Undvik tjöt och tillsägelser, var istället tydlig med regler och vad som kan förhandlas om. Mycket är jämförbart men glöm aldrig att en hund är ett djur och ett barn är en människa!

Bolvan

Skrivet av bosselagom, 2009-03-29

Visa hela (3 kommentarer)