En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Notes in my English at
www.bosselagom.blogspot.com

Är det arbetet eller fritiden som är meningen med livet. Svensken lever för arbetet (med undantag för en och annan norrlänning) medan man i andra kulturer arbetar för att leva. För att leva måste man äta och för att äta måste man arbeta! Försöker man utveckla det påståendet blir frågan oftast abstarkt.
Letade efter ett negativt laddat ord, för motsatsen till ”adaptiv” i någon tanke jag hade för några veckor sedan. Ja det var inte så att jag letade aktivt efter det, men så idag kom det bara; dysfunktionell. Begrepp som man egentligen kan blanda in både i familjen, företag och inom övrig kultur. Det är väl oftast så att för att bli av med ett dysfunktionellt tillstånd, vill man gärna göra ett bokslut. Men det är svårare gjort än sagt. Och man kan, till exempel, ställa sig frågan då det gäller en enskild person; Går det att utveckla något positivt i en blandning av Dysfunktionell och Adaptiv (förändringsbenägen) kultur?
Om man vuxit upp med psykisk eller fysisk...

Skrivet av bosselagom, 2009-04-01

Visa hela (0 kommentarer)

Seismologiska nätet, Uppsala Universitet, står det på pennan jag skriver/klottrar ner mina funderingar med. En vacker vårdag kom en kille vandrande, från ingenstans, och bad om tillträde till naturen bakom huset. Han gick förmodligen en av ”hund- promenad slingorna”, för han var tillbaka efter en timme. Frågade om synpunkter beträffande vindkraftverk och gav mig denna penna. Och så nu, fyra år efter den händelsen, har vindsnurror i en provmast börjat utvärdera vindförhållandena under ett år för denna energikälla. Och kanske får hemmamiljön också lämna ett bidrag till framtida elförsörjningen.
Tänk om man kunde mäta (med ett enkelt instrument) den mentala kraften på tankarna som virvlar omkring.

Bolvan

Skrivet av bosselagom, 2009-03-31

Visa hela (0 kommentarer)

Tre dagar lagom liv;
”Go for a walk” är mer än planlöst vandra, det är oftast en inre resa oxså. Influenser kommer från naturens tystnad, sorlet från människor i rörelse, innehållet i musiken eller talboken.
Vad var det nu med personligt ledarskaps självinsikt? Barn har självförtroende eftersom de inte ännu tillägnat sig rädslan för att misslyckas, men som vuxen måste man ha en självinsikt! Och så lade jag till personliga mål och hur vi kan utveckla dessa, samt ett avsnitt om drömmar och önskningar i Volusens
> empowerment/egenmakt < (sök på googles)

Det var gårdagen det. Men nu började en vanlig dag i morse; Dusch, putsa fjädrarna, dubbelmackor och proviva i säcken, och en i halsen. Tar bilen idag, 25 km avkoppling, jobbis med start, registrering, köra, lasta , lossa, fikasnack och jobbissnack – det blev 8 timmar lön idag inklusive rörelsepass och social kompetensövning. Hämta Töltan på dagis och bara umgås, i morgon...

Skrivet av bosselagom, 2009-03-30

Visa hela (0 kommentarer)

En hund är duktig, ett barn gör saker bra, rätt och riktigt. Barn behöver mycket, mycket uppskattning. Grundläggande rutiner och ordning är viktigt liksom att lyssna aktivt. Undvik tjöt och tillsägelser, var istället tydlig med regler och vad som kan förhandlas om. Mycket är jämförbart men glöm aldrig att en hund är ett djur och ett barn är en människa!

Bolvan

Skrivet av bosselagom, 2009-03-29

Visa hela (3 kommentarer)

Det krävs ett stort självförtroende, utan egenmakt, att klä sig i trendnissarnas kläder. Tydligen har man tagit efter ungdomarnas, trånga skrevhängande byxor och gjort dessa lite rymligare. Det intressanta är att söka i kulturen och få fram funktionen med dessa kläder. Kläder brukar designas för att framhäva personligheten och för att väcka beundran, eller för att vara ett praktiskt plagg som skyddar mot väder och vind. Vad gör dessa haremsbyxor? Dom döljer säkert något vacker som skall få fantasin att flöda.

Bilden fick mig faktiskt att tänka på Mamma Mu. Och det är ju det inre som gäller, så det så.

Bolvan

Skrivet av bosselagom, 2009-03-28

Visa hela (0 kommentarer)

Nu skall vi vända upp och ner på några nutida statusinställningar. Ta till exempel chauffören, som för 50 år sedan ägde en lastbil, jobbade 12 timmar 6 dagar i veckan och försörjde en familj. Åkeriägaren tjänade mer pengar än vad som gick åt till familjen (eller så svalt dom kanske pga. chufförens girighet), köpte fler lastbilar och anställde chaufförer, tjänade ännu mer pengar (det blev ett behov) och satsade pengarna på lotteri (läs aktier), vann och bildade bolag, blev direktör och satsade ännu mer på lotterierna (som nu var ”luftpengar”, alltså inget faktiskt klirr i kassan). Chaffisen i företaget var nu den lägst betalda i hela koncernen, som fick jobba maximalt, och med traktamente, för att kunna försörja halva familjen. Någon ville ha ut sina satsade pengar ur aktiebolaget (som var luftpengar) och det blev ekonomisk kris. Och nu ville direktören ha hjälp av Chaffisens inbetalda skatter för att kunna åka omkring med tomma lastbilar.
Chauffören, som har ett...

Skrivet av bosselagom, 2009-03-27

Visa hela (3 kommentarer)

Trygghet känner människan då hon kan älska alla människor oavsett bakgrund och ras. Att förmå detta är vårt arv till den framtida mänskligheten. Etnisk renhet är inget att eftersträva, vi är alla lika, även om vardagen visar motsatsen.

Ditt ursprung verkar kanske inte så viktigt i dag, men en dag kommer, då du vill söka dina rötter - inte för den etniska bakgrunden – utan mer för att finna dig själv. Och då Du har hittat dig själv, och du har ett starkt inflytande över dig själv - Då du vill hitta den gamla generationen av gener som har gjort dig och din kropp till vad den är idag. Så stöd människor som har intresse av att dela och främja vårt kulturarv. Fira med dem i vår kulturella gemenskap.

Du kommer att lära mycket av historien om dina förfäders leverne, och du kommer att se att det finns olika sätt att leva. Gå vidare och leva livet i dag där vi alla är samma människor om vi lever i fred, - Och hjälp alla som vill främja den. I en civiliserad värld...

Skrivet av bosselagom, 2009-03-26

Visa hela (1 kommentar)

Anser att det är kriminellt att ta emot och ge ut högre lön, arvode, pension, bonus eller annan ersättning motsvarande stadsministerns månadslön finansierat av skattemedel. Det är oskäligt och omoraliskt att ta pengar ur oskyldiga skattebetalares satsade medel, medel som är tänkt att gå till vård och utbildning. Ingen enskild människa kan vara värd de enorma summor som bra journalistik gräver fram ur garderoberna i dag.

Bolvan

Skrivet av bosselagom, 2009-03-25

Visa hela (2 kommentarer)