En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

brajobbs bloggis

Röster om att arbeta som eller studera till sjöingenjör

Som utbildad sjöingenjör kan man krast säga att man blir Garanterad jobb. Man har möjlighet att få Världen som arbetsplats. Man får mycket tid att ägna sig åt sina fritidsintressen, då man är ledig halva året med lön.

Nedan följer lite inslag från olika personer som har med sjöingenjörsutbildningen att göra...

Jenny Östh och Marie-Louise Dahlberg, blivande sjöingenjörer:
– Utbildningen är ganska tuff och det är mycket att läsa, särskilt under tentaperioderna. Då längtar man efter praktiken och att få komma ut på sjön. Ibland känns sex månader hemifrån lite långt, men det är jätteskönt med ett avbrott i studierna. Dessutom lär man sig väldigt mycket, och de äldre kan en massa smarta småknep.


Martin Hartler, blivande sjöingenjör:
– Fördelen med utbildningen är att man får en bred grund att stå på. Skulle man vilja jobba iland någon gång i framtiden är ju det inga problem. Jag skulle gärna bo utomlands några år och som sjöingenjör kan man bosätta sig var man vill. Det jobbiga är att lämna flickvännen när man sticker ut på sjön och att mobilräkningarna ibland blir höga.


Mikael Mattsson, blivande sjöingenjör:
”Jag läser till Sjöingenjör på Chalmers och jag känner att jag har träffat helt rätt. Vilken annan utbildning ger mig jobb där jag har ledigt halva året, får se världen på arbetstid och får hålla på med teknisk problemlösning dygnet runt? Att jag sedan har lika stor chans att få jobb iland känns ju tryggt när man kanske ska bilda familj, men till sjöss är ändå där jag vill jobba!”


Mattias - läser till sjöingenjör (ht-06)
Läser: i årskurs 4 på sjöingenjörsprogrammet (ht-06)
”Som sjöingenjör får du möjlighet att se en del av världen”
– Du ska inte bara hitta felen som sjöingenjör utan du ska även lösa problemen, för vem kan man få hjälp av mitt ute på Atlanten? Som sjöingenjör får du också möjlighet att se en hel del av världen.

Mattias trodde att det skulle bli tufft att börja på Chalmers eftersom det var 10 år sedan han gick ut gymnasiet, men utbildningen är på sätt och vis anpassad för oss som kommer från yrkeslivet, berättar Mattias, då du läser tillsammans med de som redan har jobbat till sjöss och vill ha högre behörighet i maskin.

Utbildningen håller till på Campus Lindholmen, med fräscha lokaler och hamnen som ligger utanför fönstret. Själv åker jag båt varje dag till skolan, kan det bli bättre?

Det roligaste med utbildningen är givet... Alla gamla sjömanshistorier som lärarna berättar om från sin tid till sjöss!


Axel - andre fartygsingenjör på Scandlines
Namn: Axel Augustsson
Har läst: sjöingenjörsprogrammet
Examensår: 2004
Arbetar som: andre fartygsingenjör på Scandlines M/S Trelleborg
”Jag tog en chansning för att se vad jag skulle tycka om utbildningen och kände efter ett år att jag hade valt rätt”. Axel började sin karriär iland i kontrollrummet på Arla för att sedan gå till sjöss som motorman och sedermera maskinist på Tärntank. Idag arbetar han som andre fartygsingenjör på Scandlines M/S Trelleborg. Att det blev sjöingenjör var mest en chansning

– Jag tog faktiskt en chansning för att se vad jag skulle tycka om utbildningen och kände efter ett år att jag hade valt rätt även om jag tvekade flera gånger. I det stora hela är jag nöjd med min utbildning och inte minst med alla suveräna vänner jag har från den tiden.

När Axel spånar över arbetsmarknaden är han positiv.

– Jag har faktiskt i år börjat märka den stora pensionsavgång det så länge har talats om, och det händer att rederier ringer till mig för att erbjuda jobb vilket man naturligtvis blir glad över. Det är ingen från min gamla klass på sjöbefäl som går utan kvalificerat arbete.
Skriv ut

Michael Nygaard, Sjöingenjör samt nu mera driftingenjör vid Norr energi
Jag kom till Norrenergi under våren 2004. Efter fyra år till sjöss kände jag att det började bli dags att få fast mark under fötterna. Som utbildad sjöingenjör kändes det naturligt att söka sig till ett värmeverk.

Jag började som drifttekniker och arbetade med underhåll av värmepumpar, pannor etc. I våras tackade jag ja till ett erbjudande att vikariera som driftingenjör på Sundbybergsverket som fjärrstyrs från Solnaverket. Nu ser jag till att pannorna är redo för drift men jag är även med och planerar verksamheten. Det är alltid en utmaning att få mer ansvar och dessutom är det väldigt spännande med Sundbybergsverket, eftersom det händer så mycket där just nu. Bland annat håller vi på att bygga en ny fjärrkylanläggning.

Jag trivs mycket bra här på Norrenergi. Trevliga arbetskamrater och ett arbete som är väldigt varierande, vissa dagar är det bara blåställ som gäller, andra dagar sitter jag mest vid datorn. Det är en trevlig, avslappnad stämning och tack vare att vi är så få, så känns det som man har ganska bra koll på de flesta. Det är också positivt med ett företag där man kan utvecklas; om man bara vill så finns det möjligheter.

Är du intresserad av att veta mer om Sjöingenjörsutbildningen så gå in på www.brajobb.nu

Skrivet av brajobb, 2007-03-12 16:10

Jag gick 2 år på sjöingenjörsutbildningen men hoppade av och påbörjade civilingenjörsutbildning i maskinteknik. Utbildningen i Kalmar där jag gick höll väldigt låg nivå och jämfört med civilingenjörsutbildningen är jag tveksam till att sjöingenjör överhuvudtaget ska ingå i högskolan. Problemet som jag ser det var att lärarna var gamla sjöingenjörer, och inte hade någon anknytning till högre nivå. Detta ledde till att lektionerna handlade mer om att berätta gamla historier än utbildning.

Skrivet av Kritisk, 2007-06-01 00:04

Svar till kritisk!
Som ansvarig för sjöingenjörsutbildningenpå Chalmers så tycker jag du är fel ute. Jag anser att åtminstone vi på CTH är väl uppdaterade om verkligheten till sjöss. Var själv ute i april som 1:e fartygsingenjör under 4 veckor. Vi berättar inga historier för våra studenter utan vi ger dem den utbilbning som STCW kräver. Jag tror för min del att du kanske valde fel utbildning men inte kan erkänna detta för dig själv, därför är det lätt att vara kritisk mot ngt. Synd att du inte valde CTH då du började din sjöingenjörsutbildning. Att Kalmar skulle vara sämre tror jag inte på. Har god kontakt med Stefan Fagergren i Kalmar.
Lycka till med din civilingenjörsutbildning.

Skrivet av Ove G, 2007-07-11 18:30

Underbart jobb, tills man efter 15 år upptäcker att man inte har familj, riktiga vänner socialt nätverk och at du bara upprepar mantrat "Jag är ledig och rik".
Du ser dina skeppskamrater som är 50 åriga gubbar som bor ett tragiskt liv i Asien tillsammans med en 20 årig bar flicka som ÄLSKAR dem.
Undvik detta skit ida, ta en bli Civilingenjör och tjäna cash och ta en charter om du vill se världen.

Skrivet av Uteseglaren, 2008-01-22 15:31

Är det svårt att komma in på sjöingenjörsutbildningen? Mitt slutbetyg från gymnasiet är 16,8 och jag vill gärna studera på chalmers.

Skrivet av William, 2008-06-11 01:18

Det är inte svårt. 0.1 på högskoleprovet och 9.95 i betyg.

Skrivet av Ellertz, 2008-11-12 02:26

Jag är nog böjd att hålla med kritisk. Jag läser sjöingenjörsprogrammet i Kalmar.

Kvaliten på sjöingenjörsutbildningen i Kalmar är mycket ojämn. Nivån på vissa kurser är knappt jämförbara med högstadiet. I vissa kurser saknas litteratur helt och hållet.

Jag tror inte heller att det är så lyckat att ha en fd sjöingejör som undervisande lärare. En lärare ska besitta ämneskunsap, och budskapet som basuneras ut hela tiden är att skolan utbildar generalister. "Ni ska ju inte konstruera något, utan kunna lite om mycket", heter det. Efter några år som vaktgående supervaktmästare tror jag inte att man i första hand är en ämnesspecialist. Det FINNS lysande lärare här på skolan, men det är absolut ingen regel.

Hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag nog tänkt om innan jag började.

Skrivet av Också kritisk, 2009-03-26 22:27

Håller med Också kritisk.

Kalmar har inget riktigt universitet som Chalmers att luta sig mot och de borde ta ett steg tillbaka kanske bli "KY" (kvalificerad yrkesutbildning). Jag läste skeppsbyggare på CTH efter 4 år i Kalmar. Dessa fyra år var ren gymnasiematematik, underhållande historier om livet ombord,... Ungefär samtidigt startade någon sorts gymnasievarint i Skärhamn som hette "Comet" - där man utbildade STCW-befäl. Vad är skillnaden mellan denna och Kalmar per idag?

Skrivet av Skeppsbyggare och sjöingenjör, 2009-08-17 20:24

På 90-talet fanns det i alla fall en handfull riktigt bra lärare i Kalmar (Jan-Åke Jönsson, Bo Magnusson, Håkan Gustafsson, Kerstin Lindsved,...) Har förstått på yngre kollegor att de flesta sedan länge har slutat

Skrivet av Chief, 2009-08-19 07:28

Vill egentligen bara flika in att den verklighet som "kritisk" och liknande bekänner sig till, har jag inte upplevt under mitt första år i Kalmar, tyvärr. Lite sjörövarhistorier hade varit välkomna inslag. Jag får nog säga, att jag upplever att dom gör mer än sitt bästa för att tvätta bort ett sådant eventuellt rykte. Läser till maskin, och ett tips till dej som är nyfiken på att kanske söka; Älskar du inte matematik, då ska du göra något annat. Allt som går att göra om till matte, görs om till matte. Allt från en bränslepump till ett fartygsskrov räknas ut och blir siffror. En gänga på en bult blir siffror. Siffror du ska kunna hantera i alla tänkbara lägen, och undan går det. Samtliga ämnen är bara olika former av matematik. Samtliga. Googla gärna "hydrodynamik". Jajemen, dom formlarna ska du lära dej på någon vecka,Jag trodde nog att det skulle vara lite mer praktiskt tillämpade lärometoder, men om du tror att det är en mekarskola blir du djupt besviken. För egen del kan jag bara säga, att i dags dato vet jag faktiskt inte om jag kommer att slutföra min utbildning. Inte för att jag inte orkar, utan helt enkelt för att jag inte kan. Detta är jag dessutom inte ensam om. Tråkigt med tanke på hur väl min praktik gick, och att jag stormtrivdes med det jobb jag har tänkt mej, men så är det. Synd bara att jag inte var grundligare i min research innan jag påbörjade. Nu har man ju liksom "fan i båten", så vi får se.

Skrivet av Rookie, 2010-02-09 19:17

Vad säger man... Hur kan man få för sig att man inte behöver kunna matte för att bli sjöingenjör? Det är redan inflation i utbildningen - men det får inte bli lägre nivå!

Skrivet av MCH, 2010-02-14 15:42

Svårigheten i utbildningen ligger inte i utbildningsnivån. Snarare i den mängd information som skall tas in, bearbetas och skrivas på tenta. Ofta läser man 5 eller 6 ämnen parallellt, ingen av kurserna håller hög nivå, du blir fullt sysselsatt 8 timmar om dagen enbart i skolan, sedan skall det pluggas därhemma. En handfull lärare på skolan håller hög nivå på sina kurser. Resterande håller kurser dom själva knappt begriper sig på, eller kan förklara på ett pedagogiskt sätt. Hade jag vetat på förhand skulle jag sökt en helt annan ingenjörsutbildning. Prova gärna sök hit, du kanske gillar det.

Skrivet av Petrus.H, 2010-09-28 23:51

Är det någon som vet om man blir behörig till 'Naval Architecture in Ocean engineering' på Chalmers eller KTH efter en sjöingenjörsexamen? Försökte fråga men fick extremt luddiga svar.

Skrivet av Terrorcat, 2011-03-02 23:34

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?