En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

bvs bloggis

Ett anspråkslöst förslag, Sv B

Ett anspråkslöst förslag av Jonathan Swift.

1. Ett anspråkslöst förslag handlar om fattiga barn i Irland, det då anspråkslösa förslaget är att göra de fattiga barnen till mat för rikingar. För att slippa ha dem tiggandes på gatorna och underlätta för deras föräldrar som bara behöver tigga till dem själva. Rikingarna som är sugna på dem små liven, skulle få leva med att betala barnets familj några shilling som tack för maten. Barnen skulle ätas efter ett års ålder, därför att fram till ett års ålder kan barnet leva på bröstmjölk. Jonathan Swift ger också exempel på olika sätt man kan tillaga barnet.

2. Irland var otroligt fattigt under den här tiden, många fick svälta ihjäl, tigga på gatan, stjäla mat bara för att överleva och en del kvinnor blev tvungna att prostituera sig.
Irland var ett land under den brittiska kronan och styrdes av den, i England hade man blivit protestanter medan man i Irland var katoliker. Engelsmännen försökte gång på gång göra Irländarna till protestanter men Irländarna vägrade. Det och en rad andra saker ledde till att brittiska kronan sket fullständigt i den Irländska befolkningen, utan gav bara pengar till adeln och de rika engelsmännen i Irland.
För att komma till saken så varför man kan säga att det här är en satir är för att han drev med allt det här, han skriver ungefär som att det är tiggarnas eget fel att dem tigger och det är äckligt att se tiggarna. Att äta barnen skulle få följden att antalet svältande skulle minska.

3. Artikeln får en grym effekt eftersom den är så sjuk, den handlar ju om att äta barn, det gör att den får en massa uppmärksamhet. På det sättet når artikeln till fler och då når det politiskabudskapet till fler människor. Följden blir att opinionen mot hur makthavarna sköter sitt arbete blir större hade man skrivit en vanlig debatt artikel hade den aldrig nått ut till så många och aldrig varit känd för oss idag.
Jag tyckte den var väldigt rolig att läsa eftersom den är så klockren, det är svårt att förklara.
Men en sak som gör den bra är att den är seriöst skriven, t ex när han skriver om sin amerikanske kompis i London och denne berättar om olika tillagnings alternativ.

4. Språket är väldigt fint och gammaldags, men det vi läste var ju ändå översättarens språk och inte författarens. Översättaren kanske använder olika svenska synonymer till de engelska orden, men om man ska utgå ifrån översättaren så är det ändå ett lite gammaldags och fint, eller snarare korrekt.
Skulle vara intressant och läsa den ursprungliga engelska versionen och se hur mycket man egentligen hajar, eftersom den lär vara väldigt gammaldags skriven i våra ögon.

5. Jag tror att han skrev den för att skapa reaktioner, att få folk reagera, uppmärksamma samhället om problemen på Irland. Genom att folket i samhället börjar reagera så kan det få makthavarna att reagera, men då krävs det att väldigt många reagerar, behöver ju inte gå till så här, det kanske det inte gjorde heller men baktanken med det hela kanske var någonting i den här stilen.


/Oliver Sifversson

Skrivet av bv, 2006-03-27 20:51

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.