En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

Frukost i det gröna

När man tänker efter så är det ett underligt namn; frukost. Visserligen är det min fru som kommer med kosten denna morgon, men är det så ordet ska tolkas?
Det gröna består av en ständigt blommande buske med vita blomklasar, tomatplantor som vägrar ge frukter eller rättare sagt bär, en palm somn aldrig blommar, chiliplantor där blomställningarna faller av, allt detta omgärdar altanen.
Dagens höjdpunkt består av två smörgåsar med skinbka och senap, en ungersk korv, en kopp kaffe, ett glas med pressad vitlök. Den pressade vitlöken är ett mycket effektivt sätt att ta ner det höga blodtrycket, vilket varmt rekommenderas.

Skrivet av connykallvik, 2008-06-08 01:50

Ordet frukost härstammar från medellågtyskans "vrokost". Det är en sammansättning av orden "vro" (som i tyska früh, tidig) och "kost" och lär ha använts redan på 1500-talet i betydningen "den tidiga kosten".

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Frukost

Skrivet av Arne, 2008-06-08 10:14

Ja, man kan undra. Men visst är det som Arne säger, att det kommer av 'tidig matbit', säkert försvenskat under fogdeväldet under medeltiden. Eller Hansatiden. Annars låter din veranda ungefär som min, med diverse växter som borde blomma och fröa men som inte gör det... Fast med andra växter. Jag vet inte hur det är med dig men här beror det nog på mig. Eller marken. Eller vad helst man kan komma på.

Men ord och uttryck är kul. En av mina absoluta favoritböcker är "Våra ord". "Ord med historia" är också kul men har färre, dock mer utförligt beskrivna ord. Ernst Johan Rietz "Dialekt-lexikon" är udda men kul, ett tjockt lexikon med dialektord, utgiven på 1860-talet. Mitt ex är ett nytryck från 1960-talet.

Språka på! :-)

Skrivet av Stefan N., 2008-06-08 22:48

Hej Stefan!
Som du så är jag också förtjust i ordböcker. Jag har har haft mycket glädje av Dalins ordbok från 1850, samt Pelle Holms "Bevingade ord".

Skrivet av Conny, 2008-06-09 03:35

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?