En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

Katters beteende

Jaha, så var det sedvanliga glaset med pressad vitlök intaget denna morgon.

Idag öppnar skolorna här, samtidigt som de stänger hemma i Sverige för sommarlov.

Igår hände något ganska ovanligt. Vår hundvalp Cacay var magsjuk och mådde dåligt i största allmänhet. Vi har också en kattunge; Kissy. De där två är bästa vänner. Plötsligt gick Kissy fram till Cacay där hon låg på terassen, slog tassarna om halsen på hunden och tryckte sig emot henne. Så låg de länge, länge, oskiljaktiga. Katten förstod.

Men det är inte första gången jag upplever detta. Själv hade jag en katt som hette Tussen. Han brukade sova i miun säng. När allt var normalt loåg han vid fotändan. Men om jag mådde dåligt på något sätt, kom han alltid att lägga sig vid huvudändan.

För att inte tala om när min son Fredrik gick bort. Fredrik fick sluta sina dagar i hemmet och låg på övervåniingen. Han hade en älsklingskatt. Katten kom tassande uppför trappan, gick fram till sängen och tittade upp över sängkanten. Där stod katten länge och betraktade Fredrik, men återvände till dörren så småningom där han hejdade sig, var tvungen att återvända till bädden igen för att övertyga sig själv att det verkligen var slut.

Skrivet av connykallvik, 2008-06-10 02:02

Hittade följande på nätet:
Intelligens och medvetenhet
Katten är ett mycket intelligent djur, intensivt medveten om världen omkring den.
Den kan komma fram till lösningar på problem, tillämpa dem, och sedan anpassa lösningarna till olika situationer.

Hur intelligent är en katt?
Den vanligaste måttstocken när man mäter djurs intelligens är att jämföra hjärnans vikt med ryggmärgens längd. Detta visar hur stor del av kroppen som kontrolleras av god hjärnsubstans. Hos katt är förhållandet 4:1 Jämfört med apans 18:1 och människans 50:l.

Kan en katt lära?
Kattens jaktbeteende beror inte på instinkt I de har lärt sig av andra katter. Kattungar vars mödrar saknar jaktbeteende, eller saknar kullsyskon, lär sig inte jaga. Andra vanor, såsom att gå på lådan, kan också läras av mammans exempel.
Katter kan tränas att göra konster, men i motsats till hundar kan man inte dressera genom belöning och straff, katterna samarbetar bara när de vill.

Kattens minne
Katten använder sin inlärningsförmåga och minne till användbara saker, vanligtvis till sin egen fördel:

öppnar en dörr genom att hoppa på handtaget
tillkallar människor genom att göra oljud
Knackar eller kastar sig på dörrklockan
dricker vatten från en rinnande kran
öser upp mjölk ur en tillbringare eller torrfoder ur paketet med tassen
hittar hem
kommer hem när man kallar på den (även om den glömt sitt namn det mesta av dagen brukar den reagera till 100 procent vid mat dags!)
Vilka mål har katter?
Katter är inte särskilt förtjusta i arbete. De kan anstränga sig för att uppnå något (till exempel få mat), men de arbetar inte för arbetets egen skull som en hamster i ett hamsterhjul.

Har katter ett sjätte sinne?
Eftersom katter är varelser med mycket väl utvecklade sinnesorgan verkar de ibland ha fått övernaturliga gåvor, de märker saker som vi inte är medvetna om. Deras syn, hörsel och förmåga att känna vibrationer är mycket bättre utvecklade än våra. Jag tror att alla kattens otroligt säkra reaktioner - de verkar ibland kunna göra förutsägelser kan förklaras av dess sinnen; när katten reser raggen i ett till synes lugnt hem då reagerar den på ljud och vibrationer vi inte kan upptäcka, och när katten ger sig iväg från ett skydd strax innan ett vulkanutbrott har den känt små förskalv och ändringar i lufttrycket.

Skrivet av Arne, 2008-06-10 11:06

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?