En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

Vardagligt

Getter, kycklingar och annat
Vi har en värphöna hos Josephines syster Judith. Igår kläckte hon fram 10 kycklingar, medan fem ägg inte gav något. Kanske var det tuppen som skött sina förpliktelser dåligt.

Tidigare hade vi en get där som nedkom med tre killingar men det blev en för mycket att ge di åt, så den svagaste strök med. Så inhandlade vi även en getabock.

Vi har nu flyttat getterna en halvtimmes bussresa till svärmor Mathilde i Asuncion. Där mår de gott i halvmeterhögt gräs, men vi måste inhandla ett par stövlar åt henne eftersom hon är rädd för ormar.
Och man kan förstå hennes rädsla. Hon har förlorat en fyraårig son som blev ormbiten.

Tretton barn hann hon med att avla.

Min svärmor är ett år yngre än jag själv. Då jag träffade henne första gången år 2007 hade hon inga tänder kvar att tala om, fyra halvruttna gaddar bara. Hon la ofta handen över munnen av genans då hon skrattade. Jag kunde inte låta bli att betala en ny uppsättning tänder åt henne. Det var hon mycket glad över, vilket också tycks ha gett henne ett nytt självförtroende.

Ja, Mathilde har inte haft det lätt. Hennes man arbetade i bananplantagen med bekämpningsmedel och blev dödligt förgiftad tillsammans med många andra plantagearbetare. Hon har nu sedan år 2003 processat mot företaget tillsammans med andra änkor. Nu äntligen sägs det att de ska få ersättning, men jag är skeptisk. Fattiga har inte mycket att sätta emot det stora företaget. Men den som lever får se...

Skrivet av connykallvik, 2008-06-15 22:22

Påminner mig i sammanhanget de 3 personer som arbetade på Holmens bruk i Vargön och drabbades av Parkinson p.g.a hantering av apelsinpapper som innehåller ämnet Difenyl.
Under en herrans massa år har processen att få det klassat som arbetsskada i flera instanser
slutligen lett fram till att de vunnit i kammarrätten.
Naturligtvis överklagar försäkringskassan till regeringsrätten men drar tillbaka detta.
Glädje förstås bland de 3 arbetarna.
Då inträffar följande:
EftersomSå vitt jag vet AFA försäkring ska betala ut arbetsskadan begär dom nya läkarintyg. Så fortsätter kvarnen att mala för de berörda.
Så vitt jag vet håller det på än.

Skrivet av Arne, 2008-06-16 08:37

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?