Conny Källviks Blogg
Svamp säsong?
Snart det dräller
utav kantareller?
Nu måste väl ändå kantarellerna börjat komma? Ingenting känns ju så befriande som att ge sig ut i naturen med kniv och korg för att leta kantareller eller annan svamp. En korg ska det naturligtvis vara. I en plastpåse svettas svampen och far illa. Med kniven rensar man svampen på plats, det spar en massa extra arbete då man återvänder hem.
Jag har allt några ypperliga ställen där i Ånimskog som ingen känner till och som är dags att ge bort nu när jag inte kommer tillbaka. Men det blir förmodligen min bror som övertar dem.
Undrar vad kilopriset kan vara nu. Det brukar ju ligga på hunralappen i början för att snart rasa ner till sextio och trettio kronor, men då är det trevligare att ge bort dem. Minns förresten ett år då det regnade på nätterna och var uppehåll på dagarna, drömväder för en svampplockare.
Kanske var det samma år som jag fick ihop 350 kg .
Nu börjar fantasin rusa iväg igen. Då tänker jag mig stekt abborre, färsk dillpotatis och mormor Stinas svampstuvning. Vilken delikatess!
Men även djuren är svampsamlare. Ekorren kilar fast svampen i grenklykor för sitt vinterförråd. Det har jag observerat själv.
Och älgen är en stor älskare av rödgul trumpetsvamp, en soppa på rödgul trumpetsvamp blir en ljuvlig anrättning.
Här följer nu receptet som min mormor tillämpade.
Mormor Stinas kantarellstuvning
Fräs svampen väl tillsammans med gul lök under ganska låg värme. Slå av vätskan som bildas under stekningen men spara den. Då blandningen är färdigbrynt, slå över vatten så att svamp och lök täcks, ta av pannan efter någon minut. Fräs matfett, gärna smör som framhäver svampsmaken, i en kastrull. Tillsätt svampvattnet tillsammans med tidigare förberedd redning av vetemjöl och vatten, tillsammans med svamp och lök, en löst köttbuljongtärning samt hackad persilja, allt under omvispning . Skulle stuvningen bli för tjock, späd med vatten alternativt mjölk. Ju längre stuvningen får sjuda, desto godare blir den. Tillsätt salt i önskad mängd, några stänk vitpeppar behövs, men inte för mycket som förtar svampsmaken. Tillsätt soja och slutligen matlagningsgrädde. Servera om möjligt till färsk potatis. Smaklig måltid!
Skrivet av connykallvik, 2008-07-09 23:02
Hej!
"storbloggaren". Till Sverige återkommer min tanke än så gärna!!
När du skriver om svap så drar jag mig till minnes aen av de fåtal gånger jag var med dig på Hult i Ånimskog. En gång tjuvfiska vi kräftor. En annan gång var vi på svamptur och upptäcksfärd i skogarna. Jag har för mig att vi fantiserade! om forntida spår i samband med nånting som hade med stenar eller berg att göra. Kommer du ihåg?
Skrivet av Bertil, 2008-08-09 20:36
Jag tror du tänker på ett hål som försvann in i en brant bergvägg, kanske 50 cm i diameter, men inte tillräckligt stort att krypa in i.
Skrivet av connykallvik, 2008-08-09 23:04
Jajemensan, nu är gulingarna äntligen på gång igen!
Dom kommer som kineser ur backen...många och små är dom ;)
Det vore ju kanon om du någorlunda kan beskriva de allra bästa
svampställena för mig - tack för det!
Minns också några kantarellställen som pappa visade mig som barn,
bara de nu inte har blivit kalhygge.
Kommer särskilt ihåg första gången jag letade kantareller här i
säffleområdet och kunde då inte ett enda svampställe här.
Året var 1979 och jag minns exakt på hektot att jag fick ihop 222,6
kg och priset var 16:- så det blev ett välkommet tillskott för den
kärva hushållskassan.
Årets kantarellpris kommer till att börja med ligga på 100-130:-
enligt uppgift från Wermlands Skogsförråd i Kil.
PS..kolla nedanstående intressanta svamplänk!
http://www.svampguiden.com/
Skrivet av Bengt, 2008-07-10 08:57