En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

Ett par öl på Bryggen
Carl befann i Bergen och satt på restaurangen Bryggen vid fjordviken.
Han hade litet bakrus och stärkte sig med en öl. Rätt som det var kom en man enkelt klädd med törst i blick, såg mer eller mindre ut som en trashank.
Han sa till servitrisen: -Kan dere bringe mej en bir? Jej har glemmet lommen ombord på båten, men han lovade betala senare, vilket servitrisen förvägrade honom. Carl grep nu in i situationen och undrade om han fick bjuda på en öl, vilketvilket mannen inte tackadenej till. Samtidigt beklagade Carl att det inte fanns en tuborg att beställa.
--Kanske kan vi finne nån tuborg om vi går ombord på båten min, svarade mannen.
Carl såg fundersam ut men följde i alla fall med. Mannen äntrade en lejdare till en lyxkryssare och Carl tänkte att nu är karldjäveln full, men icke. När de kom ombord blev han välkomnad av en skönhet som han genast kände igen och fick en smärre chock
Det var den världsberömda aktrisen och sångerskan Diana...

Skrivet av connykallvik, 2009-01-03

Visa hela (0 kommentarer)

Luktsinnet

I nosen och inåt sitter mängder med luktsinneceller som registrerar luftens kemiska sammansättning och sänder informationen vidare till hjärnan på elektrisk väg. Medan människan bara har omkring 5 till 10 miljoner antal luktsinneceller, har hunden, med variationer mellan raser, cirka 200 miljoner. Ytan på luktslemhinnorna hos en människa kan täcka cirka 5 kvadratcentimeter, medan ytan på hundens täcker minst 150 kvadratcentimeter.

Hörsel

Hörseln består av flera delar. Dels hur starkt ett minsta ljud måste vara för att registreras, dels hur högt eller låg tonen måste vara för att uppfattas och dels förmågan att avgöra från vilket håll ljudet kommer ifrån. Hunden hör ungefär fem gånger så svaga ljud som vi människor. Den innebär också att riktigt starka ljud upplevs ännu starkare av hunden......

Även när det gäller tonhöjden, ljudets pipighet och dovhet, är hundens hörsel bättre än människans. Medan vi hör upp till 20000 svängningar per...

Skrivet av connykallvik, 2009-01-02

Visa hela (0 kommentarer)

Nyårsblot
Vi har nu firat det nya året vilket är något annorlunda än där hemma.
En viktig sak är att man ska fylla en skål med tolv olika sorters frukter.
Sedan vidtar firandet klockan tolv på nyårsnatten. Då har det slaktats en stor fet gris som snart blivit nedslukad av umgänget under dryckjom och glädje, måltiden var avslutad först klockan tre på nyårsdagens morgon. Vilken upplevelse!

Skrivet av connykallvik, 2009-01-01

Visa hela (0 kommentarer)

Piraten.
Idag vill jag nämna några få ord om Frithiof Nilsson Piraten. En gång i tiden hade jag en biografi om honom som tyvärr numera är försvunnen.
Jag har just nu läst tre av hans böcker: Bokhandlaren som slutade bada, Bombibitt och jag samt Millionären.
Han var en mästare i att beskriva karaktärer, att levandegöra det skånska landskapet och sist men inte minst hans humor.
Hans humoristiska ådra kan avläsas på hans gravsten som inristades enligt hans egen önskan:
Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972.

Skrivet av connykallvik, 2008-12-30

Visa hela (0 kommentarer)

Carl på visit
Tidigare idag kom Carl på besök. Det är inte svårt att hitta diskussionsämnen med den mannen. Vi kom att prata om jultraditioner.
-Trettondag Knut dansas julen ut, menade Carl.
Men det var ju helt fel, eftersom julen dansas ut tjugo dagar efter jul.
Det krävdes en bekräftelse via internet för att äntligen övertyga honom.

Sen kom vi att prata om lutfisk. Jag berättade då att jag som barn sågade itu den torkade fisken och lade den i blöt. Det var en något omständlig procedur. Man tillsatte lut och kalk om jag minns rätt och med åtakilliga vattenbyten tills fisken var ordentligt urlakad och uppsvälld.
Godare lutfisk än den hemmagjorda går inte att finna, men idag är det för jobbigt i vår jäktade tid.
-Vet du vilken dag man gjorde det? Undrade jag.
Nej det kände han inte till. Jag berättade då att det skedde på Annadagen(den 8 december)
-Men vilken dag äter man lutfisken? Blev hans fråga.
-På julafton förstås.
-Hur i helvete kan man då lägga fisken...

Skrivet av connykallvik, 2008-12-30

Visa hela (0 kommentarer)

Korsning
Häromdan hade vi känning av ett jordskalv.Inget större att fästa sig vid, men ändå en konstig upplevelse när huset skakar och marken vibrerar.

Nej, då var det nästan en chock att Kissy inte var en honkatt utan en hane, så nu får ”hon” döpas om. Inte vet jag om Cacay och han har blivit så goda vänner p.g.a. olika kön.

När vi vistades i Fr. Guyana besökte vi en liten by vid namn St. Jean. Där franns en man som hade en mysig restaurang och en liten zoo som han vårdade med kärlek och ömhet. Han hade lyckats att korsa en ozelot med en puma, det enda kända exemplaret i världen, vilket gav stort eko jorden över. Det var förstås en bragd.

Om jag nu kan lyckas korsa en katt med en hund, så borde det vara en större bedrift. Men fan trot, sa Relingen.

Skrivet av connykallvik, 2008-12-29

Visa hela (0 kommentarer)

Utanför
Utanför huset är en stor cementerad basketbollplan. Här förekommer olika aktiviteter. Naturligtvis tränar man basketboll, men man leker också, spelar olika spel, tränar att cykla, ja det är ett tjohej för ungdomlig glädje. Man skjuter smällare också, till stort förtret för en gammal trött man, men man får överse med det, man minns ju själv hur det var. De har skjutit hela juleen och än djävligare lär det bli till nyår. Så nu får man önska ett gott nytt år till er alla.

Skrivet av connykallvik, 2008-12-28

Visa hela (0 kommentarer)

Julhälsning
Idag anlände en julhälsning från överraskningarnas kvinna; Kerstin Pettersson i Halvorskerud. Det innehöll ett exemplar av Byabladet. Där var bl.a. ett reportage från vimmefesten och en artikel av Lasse Lundin.
Vidare ett julkort, en korsordstidning och sist men inte minst två påsar med sillkryddor. De anlände i rättan tid med tanke på den imiterade sillen som ska avnjutas imorgon.
Gud välsigne dig, Kerstin.

Skrivet av connykallvik, 2008-12-23

Visa hela (1 kommentar)