En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

På blomsterprydd kulle satt Syvia i knät
Hos Hjalmar och storligen grät
Det bladet som brustit är ingen som vet
Fastän det gick ganska så snett
Är det våran hemelighet.

(Hjalmars, Sylvias och Connys)

Skrivet av connykallvik, 2008-11-19

Visa hela (1 kommentar)

Majskolv
Häromdan besökte vi Carl och Liza i Maco. Där passerade vi en man som soltorkat en stor hög med avätna majskolvar. Jag frågade om jag fick ta en, Jodå, det gick så bra. Jag vet inte varför jag fick denna ingivelse. Förmodligen skulle han sälja dem som bränsle. Alla har ju inte tillgång till gasol här, varför man lagar maten över öppen eld.
Josephine tittade storögd på mig:
-Vad ska du med den till? Du kanske tänker göra som min mormor. Hon brukade skrubba sig ren i baken med såna där när hon varit på toaletten!
Mormor är numera hädangången men förhoppningsvis vilande i stoftet både ren i själ, hjärta och bak kan man tro.
Sånt kan det gå till.

Skrivet av connykallvik, 2008-11-18

Visa hela (1 kommentar)

Dags för romantik
Min morfar kunde ibland bli ”romantisk”. När han var på sitt bästa humör sjöng han till. Jag tror det var Esaias Tegnér som skaldade ”På blomsterkudd kulle satt Hjalmar och kvad” men morfar sjöng en annan variant:
-På blomsterprydd kulle satt Hjalmar och sket, i snövita byxor en gång. Och runt om kring tasken satt flatlöss och bet, allt under syrsornas sång.

Att jag själv ärvt morfars poetiska ådra blev jag varse för några år sedan i Sydamerika. Jag hade varit tillsammans med en negress någon vecka när jag en kväll tyckte det skulle vara trevligt att raka hennes fitta. Hon slog ihop händerna och utbrast spontant:
-Åh Conny, inte visste jag att du är så romantisk!
Hunt det kan bli.

Skrivet av connykallvik, 2008-11-17

Visa hela (1 kommentar)

Marknadsbesök
Min fru och jag besöker ofta marknaden, vilket är ett sant nöje. Det finns i princip tre olika avdelningar; köttmarknad, grönsaksmarknad och fiskmarknad. På köttmarknaden kan man bl.a finna carabowkött, vilket närmast kan översättas till vattenbuffel. Köttet är helt kolestorolfritt och kan ge en mustigt buljongsoppa. Men det kan vara segt och långkokat, vilket avhjälps genom att lägga i några bitar kokosnötsskal i koket.
Den fiskälskande får här sin tillfredsställelse. Ett kilo färsk tuna kostar här c:a 30 kronor jämfört med 200 kronor kilot därhemma.
Grönsaksmarknaden har också ett stort utbud, men tomaterna är inget att hurra för, smaklösa, men det odlar man egna svenska istället. Grönsakerna är mycket billiga, man köper gärna morötter, bönor och rättika. Josephine är en hejare i köket och vet att mixa till det.

Skrivet av connykallvik, 2008-11-16

Visa hela (0 kommentarer)

Våra kungligheter
Våra kungar har haft en förmåga att utmärka sig. Visserligen kunde inte Erik XIV rå för att han blev förgiftad av ärtsoppa, men Gustav II Adolf blev med tiden tämligen fet och ramlade av i dimman i Lűtzen. Norrmännen knäppte Karl XII och så var den storhetstiden slut, sen blev det bara skit med våra kungar. Carl XVI Gustaf lyckades med bedriften att hälsa arbogaborna som kära örebroare.
Och inte fan ser dom ut som kungar heller, jag minns när Gustaf VI Adolf hoppade ur bilen på sin eriksgata vid Ånimskogs kyrka, om jag minns rätt i kritstrecksrandig kostym i stället för krona och galoner! Vilken besvikelse för en åttaåring med flaggan i hand.
Men Gustaf V är ändå den som tar priset. När han hade ihop det med Haijby beklagade han sig: -Det var som att få en blyertspenna i röven.
V Gustaf befann sig poå greve Munthes begravning, Det var smyckat med granar och annat fint i kyrkan. V Gustaf var tämligen kalkad vid den här tiden och utbrast: -Kommer...

Skrivet av connykallvik, 2008-11-15

Visa hela (3 kommentarer)

Nu börjar krukodlingen likna något. Krukorna är 22 cm i diameter och 17 cm höga. Fördelen med krukorna är att man kan bära in dem under terasstaket när eftermiddagens regn vräker ner, så plantorna inte förstörs. Det blir förstås ett kånkande, men det är det väret.

För närvarande har jag persilja, dill, pelargoner som ännu inte gått i blom, men det är snart dags. En liljeväxt c:a 1,40 meter hög som kommer med härligt gula klocklika blommor, rädisor, rättikor, en rosenbuske, ingefära, chili, blomkål, ett par potatisar i hinkar. Min vän Kerstin har berättat att man förr lade ett fettlock(läs panka) över varje stånd som gav god näring. Tomater, squash, sallad, gräslök som är våldigt svår att driva upp, men som kommer så sakteliga.
Jag har även planterat svamp inhandlad på marknaden, men det är ett mera tveksamt projekt.
Visste ni förresten att persiljan, som är flerårig, med tiden utvecklar spensliga morotsliknande rötter som också kan användas i...

Skrivet av connykallvik, 2008-11-14

Visa hela (1 kommentar)

Igår eftermiddag kom Josephine och meddelade att grannen Tino skulle ha en överraskning åt mig senare.
Och det blev en överraskning som hette duga. Han levererade en gryta med hundkött! Det smakade läckert, mört och fint kött. Så nu är bara att vänta på rabiessymptomen, mot rabies finns ingen återvändo och inget känt botemedel.
Hund det kan bli!

Skrivet av connykallvik, 2008-11-13

Visa hela (0 kommentarer)

Mjau
Mjau mjau sade katten, tycker inte om vatten. Det tycks inte stämma. Våran katt smiter ut under regniga ruskkvällar och vad hon har för sig vete gudarna men tycker mig se att hon blitt rundare om magen.
Hemma i Sverige är det ju mars månad som gäller, men här tycks katter vara mer som folk och pippar när andan faller på. På tal om folk så utövar de också sina förlustelser här men det beror också mycket på att trygga en ålderdom. Ju fler barn, desto mera garantier för en säker ålderdom. Medaljen har naturligtvis en baksida, fler munnar att mätta och fler att bekosta en utbildning på.
Filippinerna sägs annars vara det mes korrupta landet i världen och inga seriösa företag är intresserade att investera här.
Visste ni att den mest inkomstbringande källan för Filippinerna är alla filippinare som sänder pengar till sina släktingar från utlandsarbeten.
Utan dem skulle Filippinerna inte existera utan dessa ekonomiska bidrag. Familjesammanhållningen härär värd all...

Skrivet av connykallvik, 2008-11-12

Visa hela (0 kommentarer)