En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

Idag var jag till marknaden och fyndade. Skulle egentligen ha tag på en god matsvamp som jag köpt tidigare. Den avsåg jag att torka och förhoppningsvis kunna sälja hemma i Sverige. Smaken på den torkade svampen brukar förhöjas som en fördel och dessutom innebär ju torkningen låga fraktkostnader.
Jag fann nu inte svampen men däremot en annan sort som man kallar native mushroom. Det kan närmast översättas med inhemsk svamp? Den skulle enligt säljaren vara mycket läcker. Efter att ha köpt exakt ett kilo påbörjde jag rensningen. Efter rensning återstod 800 gram, som jag lade ut finfördelade för torkn ing i solskenet. Tyvärr kom ett häftigt regn så proceduren fick avbrytas. Fortsättning följer. Det ska bli intressant hur mycket svampen väger i torkat tillstånd och dessutom hur den smakar...

Skrivet av connykallvik, 2008-10-22

Visa hela (0 kommentarer)

Idag hände en speciell ceremoni. Det anlände två damer från regeringen till vårt kvarter. De slängde upp en våg med en krok i hörnträdet. Sedan rullade det på. Det kom kvinnor strömmandes från alla håll. Ankomsten var inte förannonserad, men det spridde sig genom mun mot munmetoden, eller djungeltelegrafen om man så vill.
Nu hängdes varje barn upp i en sele för att vägas och efter vägningen fick barnet A-vitamin. A-vitaminen är bl.a. bra för synen, immunförsvaret och tillväxten.Vägningen skedde en gång om året, medan man delade ut vitaminer två gånger om året. Det hela var kostnadsfritt och erbjöds barn upp till sex års ålder.
Hunt det kan gå till!

Skrivet av connykallvik, 2008-10-21

Visa hela (0 kommentarer)

I förrgår blev vi tvungna att slakta grisen. Det gick inte att proppa i den mer föda. Den hade blivit för fet. Det blev Josephines uppgift att slakta den. Hon hade aldrig slaktat tidigare, men som den modiga kvinna hon är klappade hon till den med en hammare i huvudet. Sen började hon skära upp den från strupen och ner mot buken. Och vad det vällde ut! Den vägde hela 3,5 kg! Ja, det var förstås en spargris. Och det som vällde ut var hela 1.500 pesos. Men det räckte till ett trevligt lampbord med tidningsställ(att förvara provinstidningarna i).

Skrivet av connykallvik, 2008-10-14

Visa hela (0 kommentarer)

Det allmänna fortskaffningsmedlet här är som sagt tricykeln. Därefter kommer motorcykeln. Man kan också hyra mc-föraren för transport.

Den här gången kom en mc-förare med en tjusig kvinna på bönpallen och stannade till vid sari-sarin utanför vårat. Föraren klev av medan kvinnan satt kvar. Hon bar en vacker vidbrättad guldgul flätad hatt, typ panama eller cowboyhatt. Jag blev mycket betagen i den där hatten så jag klev fram till kvinnan och frågade om jag fick köpa den. Jodå, det gick mycket bra. Hur mycket skulle den kosta?
-25 pesos, blev svaret, motsvarande ungefär 4 kronor. Jag log mot henne:
-Det är alldeles för billigt.
-Men den är ju begagnad.
Det syntes faktiskt inte. Den såg ut som spillrans ny. Hur som helst så fick hon 35 pesos istället(5 kronor). Så nu kan jag spela cowboy, det är bara hölstret och colten som fattas.

Skrivet av connykallvik, 2008-10-11

Visa hela (0 kommentarer)

Det har nu kommit de mest intensiva och häftiga regn två kvällar å rad sedan min ankomst. Men på dagen skiner solen och det är nu tredje dagen jag soltorkar silverfisk, som lär vara Filippinernas nationalfisk. Den ligger på en ställning två meter över marken. Trots det lyckades en katt få väderkorn på godsakerna. Katten tittade länge uppåt med synbart intresse. Den beslöt sig slutligen för att klättra upp, vilket snabbt fick avvärjas.
Fisken tänker jag spara till julafton och avnjuta i stället för lutfisk.

Skrivet av connykallvik, 2008-10-10

Visa hela (0 kommentarer)

Odlingen
Vi hyr ett hus med en stor terass. Varför odlingen sker i stora rundkkrukor och några långkrukor, sammanlagt ett 50-tal. Tomaterna har gått bra, men jag har övervattnat och gödslat dem för mycket, varför de brådmognar. Man får lära av misstagen för kommande plantor, som det finns gott om.
Dillen växer fantastiskt, ymnig och vackert grön, men ännu har inga kronor kommit. Persiljan ser ut att arta sig väl. Så finns det andra typer av liljeväxter.
Av min vän Kerstin i Halvorskerud, Ånimskog, har jag fått sticklingar av pelargoner. De klarade märkligt nog den långa färden hit och tar sig fint. Hon har i sin tur fått pelargonen av en vän i östersundstrakten, en mycket gammal sort som kallas rospelargon.
En squashplanta kommer bra. Jag har även sått plocksallad, hur det ska gå vet jag inte, därför att grobarheten minskar över tjugo grader!
Nu väntar jag bara att se hur gräslöken kommer.
Ja, det är verkligen spännande med odlingen och att få saker att gro och...

Skrivet av connykallvik, 2008-10-09

Visa hela (2 kommentarer)

Chokladbönan
Nja, att äta cacaobönbönan naturell var ingen större smakupplevelse. Den måste förstås förädlas med socker och grädde.

Skrivet av connykallvik, 2008-10-02

Visa hela (0 kommentarer)

Läkarbesök
Det dummaste man kan ge sig på. Men Josephine tvingade mig.
En mycket trevlig läkare i 40-årsåldern som såg ut som trettio.
-Jaha, det här var ju inte bra, he-he. Blodtrycket är åt helvete för högt, men det fixar vi. Kolosterolen var alldeles för hög, men det finns botemedel. Jaså, du tycker om att dricka, det gör jag också, du får gärna invitera mig någon gång. Ojdå, blodsockret var väl högt, det ska vi dämpa ner.
Läkarbesöket kostar ingenting, men däremot alla mediciner som han skriver ut, vilket han gör med förkärlek.
-Och hur är det med potensen i din ålder? Jaså inte det. Men jag ska skriva ut något som är bättre än viagra, he-he. Levervärdena var ju inte de bästa. Jag skriver ut lite aktiva mediciner så kan du fortsätta att ta dig ett glas! Och plötsligt sitter man där med en massa pillerburkar som kostar skjortan.
Hunt de kan bli.

Skrivet av connykallvik, 2008-09-29

Visa hela (1 kommentar)