En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

Vanans makt är stor
Vi ägde en gång en broderad väggbonad, som vi ropat in på auktion, med den fina texten av Gustaf Fröding:

Strunt är strunt
Och snus är snus
Om än i gyllne dosor
Men rosor i ett sprucket krus
Är ändå alltid rosor

Men när damen skulle brodera å:et i ändå, så blev det ett ä, hon hade ju tidigare sytt i två ä:n. Tyvärr sprätte vi bort den sista pricken över ä:et, den kunde gott fått sitta kvar, med sin kuriosa textning..

Skrivet av connykallvik, 2008-07-16

Visa hela (0 kommentarer)

FLOTTRINGAR
Norskarna är ett lättsamt folk med ett frejdigt språk. Växellåda heter girokassa, gôrbra blir kempegott, systembolag vinmonopol och lugn rolig..

Jag har en mycket nära bekant som också blev fascinerad av språket och när han någon gång besökte Norge dök han in på konditoriet. Där frågade han om det fanns flottringar men ju som på norska heter något annat så han gjorde sig förståelig genom att fråga:
-Har dere fettehôl?
Javell, men bare ett nu, svarade flickan.
-Tack, det ska verkligen bli smaskens! Kan vi ta det bakom disken??

Skrivet av connykallvik, 2008-07-14

Visa hela (2 kommentarer)

Medelålders

När jag hör benämningen medelålders, föreställer jag mig spontant en person i 40-årsåldern. Men begreppet är tydligen tänjbart. I Dalins ordbok från 1853 kan man läsa följande: -Medlet av tiden emellan ungdom och ålderdom, d.v.s. från 30:e till 50:e året.
Den här beskrivningen vill jag inte hålla med om. Men det kan bottna i att medelåldern vid den här tiden var betydligt kortare.

Från Wikipedia: Medelålders syftar på personer som varken kan sägas vara unga eller gamla. Någon exaxt definition av vilka åldersgrupper som kan karaktäriseras som medelålders finns inte. Oftast menas dock personer i 40-. 50- och 60-årsåldern.

I SAOB uppges den exakta åldern till 35 á 40 år och 55 á 60 år.

Ytterligare en exaktare beskrivning får vi av docent Thomas Lindh vid Uppsala universitet: Yngre medelåldern, 30 – 49 år, övre medelåldern, 50 – 64 år.

Av en slump fann jag en limerick på internet som kan passa in på övre medelåldern.

En medelålders...

Skrivet av connykallvik, 2008-07-14

Visa hela (0 kommentarer)

Ratatataa
Man ska inte kategorisera och dra alla över en kam. Men när det gäller hornblåsarna så kan jag inte låta bli. De är för all del duktiga yrkesmän, men man måste nödvändigtvis inte skriva det på näsan för andra. De är med andra ord riktiga messerschmittare. Gapiga och stökiga är de också.

Jag frågade en gång en hornblåsare varför de beter sig så. –Tja, därhemma gapar och skriker alla, så där går inte att göra sin stämma hörd, men här lyckas det bättre.

Och så detta att ha varit stora förlorare i krig. Det kan en hornblåsare aldrig acceptera.

Och hit kommer dom och missbrukar allemansrätten. Ett gäng skränandehornblåsare kom hit och hade öppnat en bom och parkerat sina husbilar mitt på skogsvägen. Markägaren var ursinnig men dumskallarna hänvisade nonchalant till allemansrätten. Men markägaren låste in dem så de kom varken ut eller in på en hel vecka. Där fick dom en läxa.

Nej, mitt förslag är att detta herrefolk inringas av en sju...

Skrivet av connykallvik, 2008-07-12

Visa hela (1 kommentar)

En ny historia från Carl-Bertil
Detta hände för ett par år sedan på en mindre ö på Filippinerna. Med hänsyn till några av de inblandade vill han inte nämna öns namn.

Där var han i varje fall bosatt. Efter en tid flyttade en ”engländare” dit tillsammans med sin filippinska fru. De startade mjukt med att öppna ett diskotek men som snart nog förvandlades till en bordell.

Någon tid senare var olyckan framme. Det utbröt eldsvåda, märkligt nog på tre olika ställen på huset. Det var nog så att fiskarhustrurna inte ville se sina män spendera sina surt förvärvade slantar på horeriets altare.

Hur som helst. Först kom prästen utskenande som om han hade eld i baken, och så var det ju faktiskt. Men att döma av hans något udda och oordnade klädsel var han uppenbarligen inte där i syfte att frälsa själar.

Strax kom nummer två utfarandes, det var borgmästaren, iklädd endast en undertröja.
Huruvida han hann ut med ståndet i behåll var det ingen som nämnde, så...

Skrivet av connykallvik, 2008-07-11

Visa hela (0 kommentarer)

Om väder
Mycket kan sägas om väder. T.ex att ostanvind och kärringträta börjar med storm och slutar med väta. Eller som min lillasyster skrev till mig: -Hej Conny, här är det väder idag. Det täcker ju in allt!

Men det var inte det som ledde mig in på vädertankar. Jag såg våran hund äta gräs imorse. Mycket gräs. Det var en klar och solig morgon. Jag sa till Josephine: - Du ska se att det blir ett våldsamt regn innan kvällen.
Vi får se hur det slutar.

Att det blir regn då svalorna flyger lågt är ju allom bekant. Rikligt eller dåligt med rönnbär lär också spela roll. Andra avläser abborfenornas utseende. Enok Sarri tog fisk- och renmagar till hjälp.

Enok Sarri lär ha blivit rikskändis 1977 då han förutspåddee att hovets nedkomst skulle bli en prins. Om inte så lovade han att krypa på knäna mellan Nikkaluokta ock Kiruna.
Då Victoria föddes blev det inte svårt att infria löftet han givit. Kirunas kommungräns gick nämligen några meter från Sarris stuga i...

Skrivet av connykallvik, 2008-07-10

Visa hela (1 kommentar)

Snart det dräller
utav kantareller?

Nu måste väl ändå kantarellerna börjat komma? Ingenting känns ju så befriande som att ge sig ut i naturen med kniv och korg för att leta kantareller eller annan svamp. En korg ska det naturligtvis vara. I en plastpåse svettas svampen och far illa. Med kniven rensar man svampen på plats, det spar en massa extra arbete då man återvänder hem.

Jag har allt några ypperliga ställen där i Ånimskog som ingen känner till och som är dags att ge bort nu när jag inte kommer tillbaka. Men det blir förmodligen min bror som övertar dem.
Undrar vad kilopriset kan vara nu. Det brukar ju ligga på hunralappen i början för att snart rasa ner till sextio och trettio kronor, men då är det trevligare att ge bort dem. Minns förresten ett år då det regnade på nätterna och var uppehåll på dagarna, drömväder för en svampplockare.
Kanske var det samma år som jag fick ihop 350 kg .

Nu börjar fantasin rusa iväg igen. Då tänker jag mig stekt...

Skrivet av connykallvik, 2008-07-09

Visa hela (3 kommentarer)

Getproblem
Som jag kanske tidigare nämnt så har vi flyttat getterna till mama Mathilde i Asuncion. En av killingarna dog förresten härom dagen så nu återstår bara en av tre.

Mathilde har sitt hus på ofri grund och arrenderar marken.

När vi anlände till Asuncion häromdagen, vad fick vi höra. Jo, markägarinnan har en dotter i USA som inte tycker om att getterna betar däinne i bushen!! Vad säger man om sånt? Jag trodde inte mina öron. Kanske var det ett utslag av maktfullkomlighet/maktmissbruk.

Hur som helst måste vi göra oss av med getterna och det blir inte svårt, eftersom getkött är mycket uppskattat här. Så den getsteken kommer att flyga värdshus förbi, åtminstone i USA.

På tal om USA så hoppas jag att Obama blir vald till president, att han kan ge ett annat ansikte åt denna självutnämnda världspolisstat.

Skrivet av connykallvik, 2008-07-09

Visa hela (1 kommentar)