En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Conny Källviks Blogg

Att smaka riset(och kycklingen).
Ris och kyckling är basfödan här. Nu ligger de stora leverantörerna och tjyvhåller på riset för att trappa upp priset. Sedan jag anlände den 24 februari har rispriset stigit från 23 peso per kilo till 49 peso per kilo. Man utarmar de stackars innevånarna där merparten knappt har mat för dagen. Nej då är potatisen att föredra för min del.

Sen är det kyckling. Grillad kyckling, stekt kyckling, kokt kyckling, kycklingfötter, ja fy fan, till och med tarmarna grillar man och äter. Det enda jag kan fördra är kycklinglevern som faktiskt smakar gott. Ja, även krävan och hjärtat kan slinka ner. Men att äta kyckling och ris vareviga dag, usch så enahanda. Då är det trevligare att gå till fiskmarknaden och välja och vraka bland utbudet där. Där finns allt. Färsk tuna kostar bara 150 peso per kilo = kanske 20 kronor per kilo, därhemma minst 200 kronor skulle jag tippa. Eller silverfisken, Filippinernas nationalfisk, mycket läcker, under 15 kronor...

Skrivet av connykallvik, 2008-06-14

Visa hela (0 kommentarer)

Carl-Bertil igen
Bonden var ute i åkern tillsammans med drängen, inte långt från bostadshuset. Det började regna och bonden bad drängen att hämta hans stövlar.
Drängen gick upp till bostaden där hans hustru och vackra dotter befann sig: -Jo husbonn hälsar och säger att jag ska sätta på er bägge två!
Det där trodde de ju inte ett ögonblick på, varför drängen öppnade fönstret och skrek till bonden: -Ska jag ta en eller båda?
-Ta båda, din tokfan!

Skrivet av connykallvik, 2008-06-13

Visa hela (1 kommentar)

Dagens historia
Carl-Bertil har varit i farten igen. Den här gången befann han sig i Mexico. Där träffade han en vän som berättade följande.
Han skulle flyga till en ort i Mexico, men kassan var skral, så han fick en plats ombord på ett transportplan. På planet fanns dessutom en elefant i en bur och en elefantskötare som var asberusad. Under flygningen lyckades elefanten bryta sig ur inhägnaden. Detta medförde att planet fick en vacklande gång, ibland upp, ibland ner, andra gånger gungande i sidled. Nu var det dags för landning. Planet kom vinglande och samtidigt stack elefanten in snabeln i cockpit och började trumpeta.
En upprörd stämma hördes från flygledartornet: - Vad i helvete håller ni på med, och vem fan är det som blåser trumpet ombord?

Skrivet av connykallvik, 2008-06-13

Visa hela (2 kommentarer)

Besök hos barberaren
Att jämföra ett besök här hos barberaren och där hemma blir lite klurigt. Här existerar ingen stress, ibland är det som saxen nästan stannar upp i luften. Och det inger en avslappnande känsla.
Jag besökte barberaren igår. –Du sa jag, om du gör ett gott arbete så får du 100 peso istället för normala 75. Han nickade i samförstånd. 100 peso motsvarar strax under femton svenska kronor.
Jag slog mig ner i stolen. Han började omsorgsfullt att raka skallen. Sedan blev det dags att fälla ner stolen i liggande ställning, en kudde bekvämt placerad under fötter och nacke. Nu började han klippa skägget med rakkniv, som arbetade oändligt varsamt.
Plötsligt började han massera öronenöronvindlingarna och var strax inne i öronen och petade vax; -Det är mycket skit därinne, viskade han. Jag trodde aldrig han skulle bli klar.
Nu var det dags för massage av nacke, armar och händer, med våtvärmande omslag. När behandlingen var klar efter dryga två timmar...

Skrivet av connykallvik, 2008-06-12

Visa hela (1 kommentar)

Carl
Nej, detta är inte Karl-Bertils julafton av Tage Danielsson, han som tog från de rika och gav till de fattiga, för han stavade nog sitt namn med K som i Karl.
Nej, detta handlar om Carl-Bertil och hans julafton, då han berättade bitar ur sitt liv. Då var han i högform.

När jag flyttade till Filippinerna lärde jag känna Carl. Hur ska jag beskriva denne man. Han hade ett brokigt förflutet. Han växte upp på Gotland, men av den ”sjongende” dialekten finns inget kvar, endast en utpräglad stockholmska. Men det gör honom inte mindre intressant.

Tidigare hade han jobbat som pilot och senare flackat runt om i världen, bl.a. i Mexiko, Thailand och Vietnam. Ödet ville att han senare skulle bli bosatt med sin älskade Lisa på Filippinerna.

Carls far var egen företagare, men med dåligt handlag med både pengar och alkoholen. När det fanns multum var det ingen hejd på faderns upptåg. Han kunde hyra ett eget tåg från Stockholm och ner till Skåne.
-Man kan ju tänka sig att...

Skrivet av connykallvik, 2008-06-11

Visa hela (4 kommentarer)

Jaha, så var det sedvanliga glaset med pressad vitlök intaget denna morgon.

Idag öppnar skolorna här, samtidigt som de stänger hemma i Sverige för sommarlov.

Igår hände något ganska ovanligt. Vår hundvalp Cacay var magsjuk och mådde dåligt i största allmänhet. Vi har också en kattunge; Kissy. De där två är bästa vänner. Plötsligt gick Kissy fram till Cacay där hon låg på terassen, slog tassarna om halsen på hunden och tryckte sig emot henne. Så låg de länge, länge, oskiljaktiga. Katten förstod.

Men det är inte första gången jag upplever detta. Själv hade jag en katt som hette Tussen. Han brukade sova i miun säng. När allt var normalt loåg han vid fotändan. Men om jag mådde dåligt på något sätt, kom han alltid att lägga sig vid huvudändan.

För att inte tala om när min son Fredrik gick bort. Fredrik fick sluta sina dagar i hemmet och låg på övervåniingen. Han hade en älsklingskatt. Katten kom tassande uppför trappan, gick fram till sängen och...

Skrivet av connykallvik, 2008-06-10

Visa hela (1 kommentar)

Inte för att jag är speciellt religiös. Visserligen har jag konverterat till katolicismen och kan hjälpligt utföra korstecknet. Och före vigseln var man tvungen att bikta sig. Där gjorde jag av med en gammal plågoande. Jag hade stulit en kola för en grabb på barnkolonin. Inte var det själva stölden som plågat mig. Nej, det var min feghet, att jag åkte snålskjuts på en annan pojke, som bekände att det var han som stulit allt godis.

Idag kom de vandrande igen, apostlarna, draperade på traditionellt sätt i fotsida klädnader.
Idag passerade de huset, förra gången ville de komma in och predika. Men då det gick upp för mig att de skulle tigga pengar, avspisade jag dem. Gick verkligen Jesu apostlar omkring och tiggde pengar? Josephine säger att pengarna går till kyrkan. Hur kan man veta det undrar jag skeptiskt. Och förresten så tror jag inte att Jesus förespråkade kyrkor. Däremot vill jag minnas att han sa: -Gå in i din kammare och be i det fördolda.
Rätta mig om jag har...

Skrivet av connykallvik, 2008-06-09

Visa hela (3 kommentarer)

När man tänker efter så är det ett underligt namn; frukost. Visserligen är det min fru som kommer med kosten denna morgon, men är det så ordet ska tolkas?
Det gröna består av en ständigt blommande buske med vita blomklasar, tomatplantor som vägrar ge frukter eller rättare sagt bär, en palm somn aldrig blommar, chiliplantor där blomställningarna faller av, allt detta omgärdar altanen.
Dagens höjdpunkt består av två smörgåsar med skinbka och senap, en ungersk korv, en kopp kaffe, ett glas med pressad vitlök. Den pressade vitlöken är ett mycket effektivt sätt att ta ner det höga blodtrycket, vilket varmt rekommenderas.

Skrivet av connykallvik, 2008-06-08

Visa hela (3 kommentarer)