En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Svenska B

Under Svenska B ligger en massa mål som läraren har sagt att vi ska göra och sedan lägg ut på nätet i en bloggportfölj! Så jag gör det här :)

Christina Peri Rossi: Jag älskar dig

Novellen börjar direkt med själva handlingen som till största delen är tankar från den manliga huvudrollens sida, samt två olika dialoger. Det skulle vara svårt att försöka beskriva hur historien sätts i rullning då det inte direkt är en sak som händer utan det är delar som inom kort leder, och blir ihop pusslade till en höjdpunkt som i den här berättelsen ligger i slutet. Men om vi skulle utgå från att den huvudsakliga biten är dialogen mellan den här mannen och dennes kollega så sätts det igång genom att kollegan ringer till mannen angående ett problem som han har och antagligen söker efter stöd. Mannen som egentligen var fullt upptagen med annat, nämligen att underhålla sin gäst, ville väll egentligen inte diskutera problemet eller stötta honom något vidare just för stunden och var väll inte så jätte positiv till telefonsamtalet men pratade i alla fall kanske mest för artigheten.
Kollegan verkar ju ty sig till mannen och...

Skrivet av dumskalle, 2007-10-10

Visa hela (0 kommentarer)

Selma Lagerlöf : Tomten på Töreby

Det första man läser om i novellen är om en person som åker förbi den kända gården där det hade ryktats att det skulle finnas en tomte. Personen i fråga berättar sedan en av många historier om vad som för mycket länge sedan hade hänt på gården och vilken roll tomten då hade haft. Det blir på så sätt som ett hopp rakt in i handlingen, eller hur man ska säga, novellens händelse i alla fall eftersom det är berättelsen, men inte berättelsens handling.

Historien sätts i rullning när husbonden satt och spelade tärning om allt han ägde och hushållerskan då hade gått iväg för att prata med någon annan eftersom hon inte kunde sova på grund av detta och det dåliga vädret. Tomten som då även kallades för gammelfar hade då begett sig mot gården där husbonden satt och spelade för att lösa problemet. Husbonden reagerade mycket positivt på den hjälp han skulle få och skulle ha kunnat göra vad som helst för den. Detta är också...

Skrivet av dumskalle, 2007-09-26

Visa hela (0 kommentarer)

1.
~ * ~
Kärleken är som en fylla
Den är bra i början
men sen gör den ont
~ * ~
Dikten handlar om livet, kanske mest riktad till ungdommar. Innebörden skulle man kunna tänka att är att författaren jämför olika delar i människans liv, ungdomen kanske inte alltid är lätt, kärlek och alkoholvanor kanske inte alltid får en att må bra. Dikten är säkert giltig för många, dock inte mig, som har lätt att bli förälskade i fel personer så att dom bara blir sårade. Men kärleken gör inte alltid ont och det gör heller inte fyllan, alla blir ju inte sårade, man kan ju bli lycklig likväl som man kan klara sig mot baksmällan. Dikten är skriven på ett mycket lättförståligt sätt med vardagliga ord och inga onödiga ord.

2.
~ * ~
Vi delade på ordet kärlek
Jag tog kär
Du tog lek
~ * ~
Den här dikten handlar om svek och författaren menar då på att det finns människor som bara ser kärleken som en lek eller ett spel och att detta kan såra den andra parten. Detta...

Skrivet av dumskalle, 2007-09-11

Visa hela (0 kommentarer)

INTERVJU

Kön Man

Ålder 68

Var är du född? I Säbrå.

Var är du uppväxt? Säbrå.

Anser du själv att du har en dialekt?- Ja.

Har du någonsin känt att din dialekt varit till nackdel för dig, t ex att du setts mindre seriös eller att folk haft svårt att förstå dig?
- Ja, definitivt så, vid kontakter inom arbetet som sträcker sig över hela landet har jag ibland mött kommentarer av typen - ”Det hörs att du är från norrland”, ibland med en liten biton av ironi.

Om någon har svårt att förstå dig, anpassar du då ditt tal så att du ska bli förstådd eller pratar du som vanligt och låter andra fråga om de inte förstår?
- Jag anpassar mitt språk till den jag talar med.

Om du uppfattar att du har en dialekt, upplever du det som att du pratar olika med människor som har samma dialekt som du jämfört med andra, dvs. pratar du bredare när du pratar med dina föräldrar jämfört med dina kompisar?
- Ja.

Skäms du någon gång för din dialekt? När?-...

Skrivet av dumskalle, 2007-09-11

Visa hela (0 kommentarer)