En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Svenska B

B1:2

Selma Lagerlöf : Tomten på Töreby

Det första man läser om i novellen är om en person som åker förbi den kända gården där det hade ryktats att det skulle finnas en tomte. Personen i fråga berättar sedan en av många historier om vad som för mycket länge sedan hade hänt på gården och vilken roll tomten då hade haft. Det blir på så sätt som ett hopp rakt in i handlingen, eller hur man ska säga, novellens händelse i alla fall eftersom det är berättelsen, men inte berättelsens handling.

Historien sätts i rullning när husbonden satt och spelade tärning om allt han ägde och hushållerskan då hade gått iväg för att prata med någon annan eftersom hon inte kunde sova på grund av detta och det dåliga vädret. Tomten som då även kallades för gammelfar hade då begett sig mot gården där husbonden satt och spelade för att lösa problemet. Husbonden reagerade mycket positivt på den hjälp han skulle få och skulle ha kunnat göra vad som helst för den. Detta är också historiens vändpunkt, tomten hjälpte visserligen husbonden med hans problem men bara för att han fått hjälp med sitt problem just för stunden behövde det ju inte betyda att husbonden sedan skulle vara lycklig och att allt skulle vara bra igen.

Världen de levde i var såklart mycket speciell eftersom det var en saga och något som skulle kunna förändra livet och världen där var just det tomten gjorde efter husbondens spelberoende och initiativ vad gällande tomtens förslag och krav.

Huvudpersonen blir inte räddad annat än från sig själv genom tomten, han var beredd att spela mot tomten nästkommande dag om precis vad tomten än ville, även sitt liv bara han just för stunden kunde vinna tillbaka allt han förlorat. Tomten hade visserligen inte sagt rakt ut vad det var han vill ha i gengäld efter att ha hjälp husbonden som hade gått med på att ge honom ”vadsomhelst”. Dagen då husbonden sedan fått sin dom och dör så hade han kanske insett sina fel eftersom han själv tar sitt liv. Husbonden hade ju innan tomten kom in i bilden spelat bort allt och utan tomtens hjälp hade han fortfarande varit helt utan något att leva för så han kanske tänkte att det var lika bra att han höll sitt ord. Utan tomten hade han inte haft något att leva för och med tomten får han heller inget liv så han kanske inte ens tänkte på något annat än att göra som tomten sagt. Han kanske helt enkelt inte kända att det fanns något liv kvar för honom eller så resonerade han som så att man inte kan ”ta tillbaka” det man har satsat som i det här fallet var hans liv. Eller vem vet, tomten verkade ju så skum så att han kanske hade förhäxat husbonden och hästen, för vad historien inte säger är varför hästen också hoppar i vattnet, hade den också varit med i vadslagningen eller varför simmande inte den eller vägrade att hoppa?

  • * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
    Jag skulle tro att budskapet med den här novellen är att man inte ska spela om sådant man inte har råd att förlora, man måste tänka sig för, tänka på följderna och aldrig handla i stress eller panik och godta ett förslag eller liknande bara för att det låter som en bra lösning på ett problem just för stunden men som i längden kanske är ett helt idiotiskt förslag.

Skrivet av dumskalle, 2007-09-26 11:05

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.