En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Direktör Rellonen och Överste Keppainen är väldigt olika och har en helt olik bakgrund i förhållande tillvarandra. Det enda de har gemensamt, kan man säga, är att de besökte sig samtidigt till den ladan med samma tanke, att ta sina liv.
Keppainen har levt ett ganska gott liv som yrkessoldat och har tjänat ihop mycket pengar under sina år. Han hade även en vacker fru som han var förälskad i. Men så en dag dog hans fru och allt bara rasade samman. Han var nu en bortglömd officer som inte hade något jobb eller någon att älska och den enda utvägen som fanns kvar var att ta slut på jordelivet. Eller med andra: ord ta sitt liv.
Han är bosatt i Finland i en etta där han bor själv men nu har han även träffat en kvinna som han för första gången har släppt in i sitt liv och öppnat sig för efter hans frus bortgång. Han är verkligen en sådan man man kan tänka sig att en kvinna vill ha. Han har alltså mycket positiva egenskaper som han kan skatta sig lycklig för. Exempel på dessa...

Skrivet av fogelqvist, 2007-05-01

Visa hela (1 kommentar)

Jag har läst ut boken och ska nu skriva om två sidor som jag tyckte var ganska roliga. Det är sida 19 6 till 198 och jag börjar på rad 5 (196) och fortsätter in på rad 7 på sida 198.

När kriget började var vädret perfekt för de attackerande. Det regnade väldigt mycket och mörkret började komma vilket ledde till att sikten var dålig. Översten tog upp sin klocka och konstaterade att nedräkningen för anfallet hade börjat. Han började förebereda trupperna för vad som komma skall och gjorde i ordning start positionerna då Korvanens styrka var belägna vid husknuten närmast entrén. En annan styrka fanns på andra sidan vägen, som var redo att anfalla så fort Korvanen vinkade in dem. Buss föraren hade hand om resten av soldaterna och de stod och väntade vid vinodlingen.
När klockan slog hel startade Korvanen sin styrka och stormade lobbyn med deras stora björkklabbar som vapen. De satte genast igång med att slå de förvånade skinnskallarna och måttade slagen mot...

Skrivet av fogelqvist, 2007-04-18

Visa hela (1 kommentar)

Uppgift 2: Berättar om de näst följande tre kapitlena (till sida 71)
Det som hände i boken var att brevöppnandet fortsatte och de beskriver överlag hur personerna som skickat in breven är och hur skadade vissa personer är. Till exempel fanns det en kvinna som trodde att Rysslands president förföljde henne och om hon inte tog sitt liv skulle Finland bli attackerat av Ryssland.
De läser alla dessa brev och försöker komma på sätt att hjälpa dem. De kommer då fram till att skicka ut ett rundbrev som alla kan ta del av. De trycker upp sexhundra kopior av ett välskrivet brev där de beskriver att de ska ha ett seminarium där alla samlas och där de ska diskutera livet och annat ting. Det kom väldigt mycket folk till denna lilla samling och det började bra och folk pratade med varandra och trion, som bestod av Överste Kemppainen, Direktör Rellonen och Prorektor Puusaari, var mycket nöjda med utvecklingen. De tog upp kollekt och tjänade mycket pengar som Rellonen genast ville ta...

Skrivet av fogelqvist, 2007-03-31

Visa hela (1 kommentar)

Följande morgon vaknade översten och Rellonen av att Prorektor Puusaari satt och läste breven högt för sig själv i stugan. Hon märkte nu att hon inte längre var ensam och såg mycket allvarligt på översten och Rellonen och sa med en bestämd ton.
-Dessa brev är ju hämska, personerna som har skrivit dessa har ju helt tappat livsglädjen.
De nickade förstående och intog samma besvikna min. De förstog båda två att det var en omöjlighet att förvalta och svara på alla 600 brev men samtidigt var de införstådda med vilken underbar hjälp de nu fått i Prorektor Puusaari som ihärdligt hade läst igenom ett trettio tal brev endast på morgonen.
De gick nu vidare ut på verandan vid sommarvillan och satte sig kring utemöblerna. Solen sken starkt och värmde herrskapet. De tog nu fram en bunt med brev som de läste upp ett och ett högt för varandra. Översten började med ett kort som var poststämplad i Haapajärvi. Kortet hade tunna röda linjer över texten och ju mer översten...

Skrivet av fogelqvist, 2007-03-28

Visa hela (1 kommentar)

Jag ska läsa Kollektivt självmord av en författare som va finne. hej svejs
/Petrus Fogelqvist

Skrivet av fogelqvist, 2007-03-28

Visa hela (0 kommentarer)

Detta är uppgift 5
Petrus Fogelqvist
Svenska A (torsdag)

Uppgiften består av att skriva en egen blogg utifrån sidorna 100-200 och utveckla svaren från de tidigare övningarna.

Tänkte ta en snabb tillbakablick på min bok:
Olsson är en pensionerad polis som av en händelse snubblar in mitt i en mordutredning, i självaverket hittas två lik i kistan på en begravning. Han blir mer och mer intresserad av detta och hela tiden kommer det upp nya ledtrådar, även när han inte söker efter det. Han börjar se ett mönster innom kyrkan och han drar slutsatsen att något står inte rätt till i bygdens kyrkor.
Det som lägger grunden till dessa misstankar är först och främst det extra liket som hittades, sedan hur en präst har kommit till honom och bett honom utreda skumma telefonsamtal och nedbrända stearinljus som hittats i kyrkan. Längre fram i boken har även ett stort trä krucifix i kyrkan vänts uppoch ner, även har Olsson hittat medicin som den långe prästen som var med på...

Skrivet av fogelqvist, 2006-11-15

Visa hela (0 kommentarer)

Detta är uppgift 3
Petrus Fogelqvist
Svenska A (torsdag)


1.På vilket sätt har huvudkaraktären/karaktärerna utvecklats i boken jämfört med de första 50 sidorna?

Ollson som har huvudrollen har kommit närmare och närmare hans gammla jobb och man kan förutspå att i slutändan är han med och löser hela fallet.
Man har fått läsa mer om hur hans vardag ser ut och den är ganska trist. Men längre fram i boken får man se lite kärleksdrama mellan honom och en tidningreporter vid namn Cecilia. Detta ger en smak av spänning i ens läsande. Då är det inte bara massor av gammla gubbar som funderar på hur en man tog livet av sig eller om han ens tog livet av sig. Han blir gladare för varje dag han spenderar med Cecilia och hans intresse för detta fall blir även det större.

2.Vilka val har huvudkaraktären/karaktärerna ställts inför?
- Vilket val gjorde han/hon?
- Varför tror du valet blev som det blev?

a) Han har blivit tillfrågad av en av prästerna i byn att han ska...

Skrivet av fogelqvist, 2006-11-15

Visa hela (0 kommentarer)

Detta är uppgift nummer 4
Petrus Fogelqvist
Svenska A (torsdag)

1) Tyckte ni i allmänhet att det var lätt eller svårt att förstå häftet?
-Vad var lätt? / Vad var svårt?
Vi tyckte att det var ganska lätt att tolka texten med tanke på att det var mest fakta som var ned srkivet. Det som kunde vara svårt var vissa formuleringar av faktan, men jag personligen tror att det var meningen med texten, för att jag som läsare skulle få en tankeställare och fundera lite extra på vad som egenteligen var ned skrivet.

2) Vad kom ni fram till var författarens huvudpoäng i häftet?
- I vilket stycke/avsnitt beskrivs det?
Författarens huvudpoäng var hur man ska läsa rätt för att det ska gå smidigt. Man ska inte fokusera för mycket på själva orden, det är ointressant, utan mer tänka på helheten och i vilket sammanhang orden finns i. Det beskrevs i stortsätt i hela häftet.

3) Ge exempel på ett citat från häftet som du tycker sammanfattar huvudpoängen/huvudtemat i häftet. -...

Skrivet av fogelqvist, 2006-11-09

Visa hela (0 kommentarer)