En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Petruzka

Uppgift nr 3

Detta är uppgift 3
Petrus Fogelqvist
Svenska A (torsdag)


1.På vilket sätt har huvudkaraktären/karaktärerna utvecklats i boken jämfört med de första 50 sidorna?

Ollson som har huvudrollen har kommit närmare och närmare hans gammla jobb och man kan förutspå att i slutändan är han med och löser hela fallet.
Man har fått läsa mer om hur hans vardag ser ut och den är ganska trist. Men längre fram i boken får man se lite kärleksdrama mellan honom och en tidningreporter vid namn Cecilia. Detta ger en smak av spänning i ens läsande. Då är det inte bara massor av gammla gubbar som funderar på hur en man tog livet av sig eller om han ens tog livet av sig. Han blir gladare för varje dag han spenderar med Cecilia och hans intresse för detta fall blir även det större.

2.Vilka val har huvudkaraktären/karaktärerna ställts inför?
- Vilket val gjorde han/hon?
- Varför tror du valet blev som det blev?

a) Han har blivit tillfrågad av en av prästerna i byn att han ska undersöka varför det händer så skumma saker där om nätterna. Det har bla hittats nerbrända stearinljus med sot på (tecken på djävulen).

b/c) Hans svar till att vara privat spanare var självklart nej eftersom att han inte håller på med polisyrket längre, men man märker att han grubblar på om han ska hjälpa till, spec eftersom att prästen som frågar är en kvinna med ett underbart léende som det är svårt att säga nej till. Jag tror alltså att han kommer ge med sig tillslut.

3.Vilka bifigurer har tillkommit och försvunnit ur handlilngen?
- Vilka bifigurer har hängt med hela tiden? (alltså inte huvudperson/personer)
- Är det någon som har återkommit? Vilken effekt fick det i så fall?

a) Teknikern som jag berättade om i föra bloggis har försvunnit ur handlingen, medans tidningsreporten Cecilia och den kvinnliga prästen har tillkommit. De spelar båda en viktig roll i Ollsons tänkande och handlande.

b) De personer som har hängt med hela tiden skulle nog vara hans gammla poliskollega Arne Bergman och prästen som var med på begravningen.

c) Nej faktist inte.

4.Har spänningen i boken eller ditt intresse för boken höjts efter de 50 första sidorna?
-Varför har det det tror du? / Varför har det inte det?

a) Ja det har den verkligen, utan tvekan.

b) I början var det inte så mycket som hände utan mest informativt som det brukar vara i början på en bok, men nu när man har kommit en bit så börjar pusselbitarna i denna deckare verkligen sätta sig på plats vilket är mycket roligt och gör det mer spännande.

5.Utvecklade sig handlingen så som du trodde att det skulle göra efter de 50 första sidorna?
- Vad var det du trodde skulle hända? - Vad hände?

Inte riktigt men jag är nästan övertygad om att inom loppet av 50 sidor kommer jag med facit i hand ha rätt om mina förutsägelser. Jag trodde som sagt att poliserna och Olsson skulle inse sitt misstag i att tolka det andra liket i kistan som ett självmord. Mord är den enda rätta lösningen på detta fall, i mina ögon. Alltså inte att de ska mörda någon utan mer uppfatta det som en mordutredning. En annan sak som jag trodde som gick i uppfyllelse var att Olsson skulle komma mer och mer tillbaka till sitt gammla jobb vilket redan håller på att hända.

Skrivet av fogelqvist, 2006-11-15 23:09

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?