En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Petruzka

Uppgift 2 – deadline fredag v. 14 (6 april) kl. 16.17 Petrus Fogelqvist

Uppgift 2: Berättar om de näst följande tre kapitlena (till sida 71)
Det som hände i boken var att brevöppnandet fortsatte och de beskriver överlag hur personerna som skickat in breven är och hur skadade vissa personer är. Till exempel fanns det en kvinna som trodde att Rysslands president förföljde henne och om hon inte tog sitt liv skulle Finland bli attackerat av Ryssland.
De läser alla dessa brev och försöker komma på sätt att hjälpa dem. De kommer då fram till att skicka ut ett rundbrev som alla kan ta del av. De trycker upp sexhundra kopior av ett välskrivet brev där de beskriver att de ska ha ett seminarium där alla samlas och där de ska diskutera livet och annat ting. Det kom väldigt mycket folk till denna lilla samling och det började bra och folk pratade med varandra och trion, som bestod av Överste Kemppainen, Direktör Rellonen och Prorektor Puusaari, var mycket nöjda med utvecklingen. De tog upp kollekt och tjänade mycket pengar som Rellonen genast ville ta beslag på.
Folk fick tid att gå upp på en scen och berätta sin hemska levnadshistoria och varför de vill ta sina liv. En man gick upp och berättade att han hade blivit frälst då han såg utanför kyrkporten en mårdhund som var instängd i en bur. (Denna mårdhund hade trion tidigare lagt utanför kyrkporten.)
Allt gick bra men desto längre kvällen led fick de självmordsbenägna i sig mer och mer sprit vilket ledde till att de kom med dumma idéer och de ville till sist ta livet av sig i ett slags kollektivt självmord. Det kom massor av förslag på olika sätt till denna absurda idé och ett av dessa var att de skulle köpa så mycket sprit som var möjligt sedan skulle alla dricka tills de dog.
Med andra ord kan man sammanfatta detta lilla seminarium som att det urartade och i detta nu diskuterar trion hur de ska göra för att få ordning på tillvaron.
Min version:
Rätt: Jag hade rätt i vissa avseenden och kanske inte alltid exakt rätt men många små saker som hände som till exempel att i brevet avsluta med en liten fyndig kommentar om att de inte ska ta livet av sig.
Jag skrev också att de skulle gå igenom breven och berätta lite mer om vissa brev. De stämde som jag skrev, att de skulle ha ett möte med alla och jag hade rätt månad för detta möte. Jag kom även med förslaget att Rellonen skulle bli svag för hur lätt det var att manipulera människorna och tjäna massor av pengar. I boken beskrivs han på samma sätt.
En annan intressant tanke var det med mårdhunden. Jag hade funderingar kring att den skulle komma tillbaka under detta möte men med tanke på att vi inte skulle skriva så mycket kom jag aldrig så långt som till det mötet.
Fel: Jag hade fel om att alla skulle vara intresserade av att ta pengarna. Jag hade också lite skumma funderingar om hur de behandlade breven. Denna punkt är väldigt svår att svara på med tanke på att man inte har någon aning om hur boken utvecklar sig i fortsättningen.
Varför trodde jag att det skulle hända?
Det var inte så svårt att beskriva vad som skulle hända eftersom att boken är väldigt förutseende och det är inte svårt att tänka sig att om de har sexhundra brev så kommer de att läsa dem och senare försöka ta kontakt med dem som skrivit breven. Sedan försökte jag bara komma på en logisk lösning till hur de skulle komma ut till alla via ett meddelande.
Sedan var det också som så att de har beskrivit tidigare i boken hur de känner kring att de har sexhundra liv i sina händer, jag drog då slutsatsen att de vill hjälpa dem på något sätt. Historien om mårdhunden är inte så svår heller. Eftersom att om en författare tar med någonting som en oviktig hund i en bok och sedan bara utelämnar den, då kan man dra den slutsatsen att hunden kommer att återkomma ett flertal gånger till i boken.
Jag skrev tidigare att det är en ganska förutseende bok och det förklarar varför jag hade rätt i utvecklingen. Sedan hade jag fel i andra avseenden och det kan förklaras med att det är svårt att veta vad som ska hända och människors tankegångar ser olika ut.

Skrivet av fogelqvist, 2007-03-31 12:11

Du har rätt i att boken är tämligen förutsägbar ibland och att det därför kanske inte var så svårt att gissa en del saker som skulle hända, men jag tycker att du gjorde ett väldigt bra jobb i din första text. Denna text är också väldigt bra, du resonerar och reflekterar över handlingen i boken och du visar på likheter och skillnader med din egen text. Väldigt bra!

/Carim

Skrivet av cecilia, 2007-05-09 16:47

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?