En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Reflekterare

Integriteten hotas mer av ”Facebook” än av FRA

Taggar: sex kompisar facebook myspace fra karaoke arne lindroth swedhome terrorism

Integriteten hotas mer av ”Facebook” än av FRA
Jari Karivainio: "Echelon har bidragit till att spåra upp och stoppa terroristceller i vår omvärld"
FRA-lagen innebär inget hot mot vare sig yttrande- eller tryckfriheten, det är ingen censur som införs. Det är inte KGB, Stasi eller Infor-mation(s)byrån som ångar upp våra brev, ingen som sitter i någon skum källarlokal med hörlurar och lyssnar på våra telefonsamtal och för anteckningar eller spelar in dessa.
Det FRA-lagen innebär är en inhemsk variant av Echelon för realtidsskanning av digital kommunikation, samtal eller e-post med hjälp av sökord eller strängar i en gigantisk router. Det kan liknas vid ett antivirusprogram eller brandvägg. Syftet är inte att blockera eller stoppa samtal eller e-post, syftet är att spåra upp samtal och meddelanden knutna till terrorism.
Echelon har bidragit till att spåra upp och stoppa terroristceller i vår omvärld, vilket i mitt tycke är ett lovvärt resultat. Med tanke på att Sverige av vår omvärld ses som ett vilohem för internationella terrorister är det inte en dag för tidigt för införandet av realtidsskanningen av den digitala kommunikationen.
Echelon skannar cirka tre miljarder meddelanden per dygn, detta omfattar alla meddelanden som lämnar Sverige. Med tanke på www (world wide web) med dess struktur för digitala meddelanden är det naivt att tro att ingen hittills har skannat vår e-post eller våra telefonsamtal. Mobilsamtal är hur lätt som helst att fånga upp med hjälp av satellit, detta ingår troligtvis redan i dag i det informationsinsamlingsnätverk som kallas Echelon.
Den personliga integriteten är inte i fara, risken att kränkas är större genom Googles ”Street view” där vi kan bli fotograferade och utlagda på nätet utan vårt godkännande. Samma risk utsätter vi oss på de ”sociala” forumen på internet, till exempel ”Facebook” och ”LinkediN”. På dessa sidor är det möjligt lägga ut personlig information som sedan används för att skicka skräppost eller ”phishing”-försök.
Publicerad: 2008-07-18 av Aftonbladet

Skrivet av gnyrg, 2008-08-10 12:16

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?