En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Reflekterare

Facebook ger inte fler kompisar

Taggar: kompisar facebook myspace fra karaoke arne lindroth swedhome

Tillhör du den krympande skara personer som vågar vägra Facebook? Då ger ny brittisk forskning dig nya argument att avhålla dig från den populära nätverkssajten som drar i allt fler av oss.

Ett eget Facebook-konto ger nämligen inte automatiskt fler vänner för livet menar brittiska forskare som djupintervjuat cirka 200 personer om hur sociala nätverk på internet förändrat deras bekantskapskrets.

Enligt forskarna har de flesta de intervjuat samma antal nära vänner som innan de gick med i exempelvis Facebook. Orsaken är att det krävs ordentlig kontakt i det verkliga livet för att två personer ska bli riktigt nära vänner, konstaterar forskarna.

- Trots att folk har tusentals kompisar på de här sajterna ser deras bekantskapskretsar likadana ut som i det verkliga livet, säger Will Reader vid universitetetet Sheffield Hallam till The Guardian.

Tidigare vänskapsforskning visar att en vanlig människas bekantskapskrets i regel består av 150 personer med cirka fem närmare vänner. Den här siffran är så pass återkommande att man ansett att människan inte är kapabel att hålla sig ajour med fler personer på en och samma gång, skriver The Guardian.

Men enligt Readers forskning har nu människan kommit så långt att siffran 150 bekantskaper kan utvidgas. Allt tack vare internet och sajter som Facebook, Youtube med flera.

- Sociala nätverk på internet har hjälpt oss minska den insats det kostar att upprätthålla bekantskaper, säger Reader till tidningen.

Skrivet av gnyrg, 2009-02-09 11:04

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?