En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Helena's blogg

Vad jag tränar med mina hundar...

Ängeln är vacker. Det har för all del hennes matte tyckt hela tiden, men det är ju alltid roligt när någon annan tycker det också.
På utställningen i Saxnäs, Öland i lördags fick hon CK och blev BIR. Kul!! Regnet hällde ner hela dagen och det hade nog varit svårare att hålla humöret uppe om det inte gått så bra.
På lördag ska vi tillbaka till Öalnd, denna gång, Böda och se om vackerheten håller i sig. Man vet ju aldrig! Vi tar då även med Ärtan, den yngsta dvärgschnauzern som inte är utställd sedan hon var junior. Jag planerar att para Ärtan framöver och tycker då att en utställning i vuxen ålder inte är fel.

Skrivet av helenas, 2006-08-28

Visa hela (0 kommentarer)

Så var det då dax igen! Löpning. Hormonerna stormar hos tre av våra tikar och mattor och annan lös inredning far, när damerna ger utlopp för sina lustar.
Har trots löpet tränat både lydnad och spår med Ängeln och lusten att arbeta tar överhand och damen fungerar vid tränningspassen ungefär som vanligt. Kul! Vi börjar få ordning på krypet nu, jag snavar inte över henne varje gång. Ett bra sätt visade sig vara att lägga in pauser under krypet, på så sätt lärde sig Ängeln att vänta på matte.
Jag har sneglat på lägre klasserna i tävlingskalendern och konstaterat att det inte finns särskilt många lägretävlingar att välja på under hösten. Gissar att sådana saker som t ex älgjakt gör det svårt att arrangera spårtävlingar under oktobermånad . Vi får se om vi kommer till skott eller om det får vänta till våren.
Ska ställa ut Ängel ett par gånger nu i slutet av augusti och början av september. Tycker att hon vuxit till sig. Hon är mindre än min gamla riesentik...

Skrivet av helenas, 2006-08-18

Visa hela (0 kommentarer)

har nu börjat träna upptag av spåret vinkelrätt från sidan. De första gångerna såg Ängel lite frågande ut då hon är van att ha spåret i näsan redan då jag tar på selen. I förrgår tog hon dock upp spåret klockrent vid första kontakten så nu verkar det som hon har fattat. Vi ska ut i kväll igen, få se hur det går då.
Imorgon blir det ett lydnadspass tillsammans med Jana och schäferdamerna. Kryp är ett nytt moment som Ängel snabbt tagit till sig. Det går dock alldeles för fort så matte snavar över den i raketfart framfarande riesenschnauzern. Hur lär man en ivrig hund att ta det lugnt ? Jag får diskutera detta med mina träningskompisar så får vi tillsammans komma fram till en lämplig lösning. Kanske ska hon bara få krypa ett par -tre steg i taget ?! Det är tur att det alltid finns något att fundera över.

Skrivet av helenas, 2006-07-19

Visa hela (0 kommentarer)

Varmt,varmt varmt. Matte far illa men inte Ängeln. Hon dämpar bara marginellt farten i takt med att termometern stiger.
Vi har varit i Flen och tävlat apellspår några av de första riktigt varma dagarna. Det gick vägen. Uppflyttning och som grädde på moset vinst i grupp A. I samma grupp kom Kerstin och Ockra trea ,så Gamleby BK hävdade sig med den äran.
Tävlingen flöt på bra, men det tog på ekipagen i värmen. Nästan alla klarade spåret bra ( 16 hundar till start). Ängeln höll på att ge sin matte hjärtsnörp genom att efter två klockrena markeringar av de första apporterna, vimsa som en tok i sista vinkeln. Vet inte riktigt vad som hände , men matte stog som en stenstod kvar när hon for runt och till slut kom hon på spåret igen och fortsatte målmedvetet mot slutet som hon först gick över men vände och tog upp det själv. Pust!! Virrvarret på slutet gav oss en 8.a på spåret. Budföringen gick som en dans ( 10.a). Platsliggning är en pärs, boxern brevid Ängel låg i ca 2...

Skrivet av helenas, 2006-07-09

Visa hela (0 kommentarer)

Det har varit(är) fullt upp på hundfronten, så det här med skrivandet har det varit si och så med.
Ängeln och Janas schäfrar har varit på hundutställning i Mjölby. Ängeln har dessutom debuterat i Lydnadsklass 1. Det var sex års sedan jag tävlade sist då med Ängelns mormor Fyran. Gissa om nerverna var på utsidan. Som tur var kunde Ängeln hantera mattes nerver och vi klarade oss igenom pärsen helskinnade.
I helgen var det Grönt veckoslut och ungdomarna hade sammanlagt 4 uppvisningar på två dagar. Vad duktiga dessa ungdomar och deras hundar är. Mycket publik var det som tycktes uppskatta allt vad ungar och hundar utförde. Själv var jag med som speaker. Ett roligt uppdrag!!
Träningen i skogen har kommit av sig lite, men nu är det dags på onsdag igen för träningsgänget att ge sig ut. Var ute och la spår i gårkväll. Ängeln har begripit det här med pinnar i spåret nu. Riktigt hur femöringen har trillat ner vet jag faktiskt inte. Plötsligt bara markerade hon pinnarna. Vad...

Skrivet av helenas, 2006-05-22

Visa hela (0 kommentarer)

Ängeln är mentalbeskriven. Det hela gick av stapeln i Linköping på långfredagen. Ängeln tog det hela med mycket större fattning än matte trodde hon skulle göra. Helt skottfast är hon också , vilket naturligtvis är skönt inför framtiden.
Vi gick som ekipage nummer fyra och hann alltså också se några andra hundar ta sig igenom banan. Lika intressant varenda gång att följa olika hundar och se hur de löser alla de uppkommna situationerna. Även husse, som annars inte till fullo kommit på hur roligt det är att träna hund, tycker att MH är helt OK att följa med på.
För övrigt har Jana, Susanne och jag varit flitiga i spårskogen under helgen. Hundarna sköter sig bra och även vi mattar tar oss fram på ett hyfsat sätt genom skogen. Härligt att det är vår!

Skrivet av helenas, 2006-04-17

Visa hela (1 kommentar)

Nu har vi gjort det igen, spårat alltså. Äntligen är skogen snöfri och det känns fantastiskt kul att kunna komma igång med spårträningen igen.
Ängeln kände omedelbart igen Väskan med stort V, d v s den som innehåller sele, lina och apporter. Jag gjorde bara ett rakt 100 meters spår med en slutapport före den eftertraktade bollen. Ängeln var mycket ivrig och tänkte rusa iväg blint då det var dags för påsläpp. jag fick påminna henne om att det är en god ide att använda nosen ända från början om man är spårhund och sedan gick det jättebra.
Idag på träningen diskuterade vi det här med påsläppstaktik. Är det bäst att släppa på i spårets riktning eller ska man lära hunden att söka spåret självständigt ända från början genom att släppa på från sidan ? Som vanligt finns det säkert för- och nackdelar med båda metoderna. Ska fundera över vad jag tycker till nästa träning.

Skrivet av helenas, 2006-04-09

Visa hela (0 kommentarer)

Det blev en fantastisk promenad, Tjustfejden. Solen sken så gott som hela tiden och jackor och tröjor åkte av allteftersom vi fick upp ångan.
Hundarna stormtrivdes och Ängeln och Ärtan hoppas att Tjustfejden hädanefter ska bli norm för våra dagliga promenader. Både vad gäller det trevliga sällskapet och längden på promenaden. Matte är dock skeptisk till det sistnämnda. Det känns nämligen så konstigt i benen nu så här fram på kvällskvisten.....

Skrivet av helenas, 2006-04-02

Visa hela (0 kommentarer)