En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Vem är det som önskar expansion av energi, inspirerande samtal, intelligent analys och glad stämning? Det är förvisso så för oss alla att stunder av expansion växlar med stunder av kontraktion, mindre kommunikation, mindre samtal om inspirerande ting. Detta är det som verkligen sker. Vem är det som önskar något annorlunda?

Dessa frågor blir väldigt centrala för vissa människor som har skapande sysselsättningar. Ta målaren t ex som lider när han inte är inspirerad och inte kan måla. Eller läraren som har ett långt uppehåll i arbetet. Eller författaren som har skrivtorka. Eller vem som helst som känner att energin inte räcker till, att en trött tomhet breder ut sig.

Det är ingen person där men expansivt liv växlar med kontraktivt, hjärnans kemi är en stund full av adrenalin och friskt blod, i nästa stund i avsaknad av detta. Sanningen är det som sker. Det finns ingen annan existens än den som pågår just nu. Det som sker när vi känner igen personens längtan efter ett tillstånd som inte är för handen, är just verkligheten i det som faktiskt äger rum. Längtan kan finnas där och vara verklig, men kopplad till den finns antagandet om en person som endera borde ha det bättre eller anteciperande om ett bättre tillstånd. Det är fullt möjligt att detta nya tillstånd kommer. Men just nu är det anteciperande som sker.

I båda anteciperandet och antagandet ligger något som inte är verkligt nu. Det ligger en fiktion, en skapelse som inte har verklighet i sig. Men själva anteciperandet är verkligt och det har en bestämd effekt: saknad eller depression. Denna saknad är det som ger upphov till den problematiska effekten, men problemet är svaret på de inledande frågorna - vem är det som önskar expansiv energi men inte kontraktiv? Vem är det som vill ha endast roligt men inte sakna det roliga?

I samma stund vi tror att det finn en person där som vill ha det goda, det fridfulla, det expansiva, det intressanta och inspirerande, kommer vi nödvändigtvis att vilja producera det och sedan äga det, precis som vi producerar eller skapar alla andra goda situationer och varor och tjänster och försöker behålla dem. När ingen person gör något sådant gällande kan det som sker -- det närvarande -- erbjuda sig som något oerhört mycket större, djupare, godare än de tillstånd som begärs av en person. Denna enkla sanning gör oss inte fria -- den ÄR frihet.

Det stora levande som alltid aktivt finns är det vi redan är och lever. När ingen person uppträder för att äga detta eller äga en bit därav, eller kontrollera dess tillstånd, finns en helhet och enhet där det inte ens finns en antydan till ägande eller producerande. Runt om i världen ser vi lamor, präster, gurus, ledare, lärare, forskare som alla lär ut att vi som personer ska nå eller kontrollera eller skapa eller frambringa goda tillstånd, goda kvaliteter, goda liv. Men det finns ingen där som kan göra detta och föreställningen att detta kan ske är endast föreställning. Det finns ingen bakom dessa projekt till förbättring. Så gott är det här.

Skrivet av ingenperson, 2010-09-22 15:38

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.